Kevin Hagen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Weinstein

Weinstein har överlämnat sig till polisen i New York

Filmmogulen Harvey Weinstein har överlämnat sig till polisen i New York, skriver flera medier. Han kommer att åtalas för våldtäkt och andra sexbrott gällande två olika kvinnor, uppger polisen i ett kort uttalande enligt AFP. Enligt uppgifter till CNN gäller det våldtäkt mot en kvinna och för att ha tvingat en annan att utföra oralsex på honom.
Gripandet planeras efter en flera månaders lång utredning gällande de anklagelser om sexbrott mot flera kvinnor som Weinstein anklagas för.
Minst 75 kvinnor ha trätt fram i media och vittnat om övergrepp, trakasserier och olämpligt beteende från Weinsteins sida.
Avslöjandet om Weinstein har setts som startskottet på den våg av avslöjanden om övergrepp och trakasserier som kommit fram under me too-rörelsen.

Toppnyheter

Polismästare Stefan Sintéus och polisens utredaren Niklas Kirschhoff vid tisdagens pressträff Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Malmö

Dödsskjutningarna kopplas till pågående gängkonflikt

Samtliga inblandade vid måndagens skottlossning i Malmö på måndagen var gängkriminella, meddelade polisen vid en presskonferens vid 10.15 på tisdagen. De män som har dött var 19, 27 och 29 år gamla och de skadade är 21, 30 och 32 år gamla.
Enligt polisen finns det för tillfället mellan tre och fyra pågående gängkonflikter i staden, och gårdagens händelse kan kopplas till en av dem. Polisens underrättelsetjänst ska vara inkopplad i fallet. Uppgifterna om att automatvapen användes vid skjutningen vill polisen inte bekräfta.
Allmänheten uppmanas höra av sig om de har gjort iakttagelser, fotograferat eller filmat på platsen innan och efter händelsen.

18 min
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).  Susanna Persson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Malmö

Morgan Johansson: Jag känner ilska och frustration

Gårdagens skjutningarna i Malmö, där tre personer dödats och tre skadats, fyller justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) med ilska och frustration.
– Men aldrig hopplöshet, för jag vet att sådant här går att vända. Jag är fast besluten att ge polisen de resurser och den lagstiftning de behöver för att bekämpa den här brottsligheten, säger Johansson till TT.
Det är ett avskyvärt brott som påminner om att hans viktigaste uppgift är att knäcka den organiserade kriminaliteten, fortsätter Johansson.

10 min
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö på tisdagsmorgonen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Malmö

Tre döda och tre skadade efter skott på öppen gata

Det är nu tre döda och tre skadade efter gårdagens skottlossning i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Enligt uppgifter till tidningen sköts männen med automatvapen.
Sedan tidigare har det rapporterats att en 18-årig man och en 29-årig man har dött efter skottlossningen på Drottninggatan, mellan Värnhem och Slussen, i centrala Malmö. Den tredje mannen som har dött ska vara i 20-årsåldern, enligt Sydsvenskan. Ytterligare tre personer är skadade, men skadeläget är oklart.
Personerna ska ha skjutits när de gick ut från ett internetkafé och gärningsmannen ska ha skjutit från en bil, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Ingen person har gripits i nuläget, men enligt polisen behöver allmänheten inte oroa sig. Polisen har gått upp i stabsläge med anledning av händelsen, vilket innebär att man får mer verktyg och resurser att använda, skriver SVT Nyheter.

2 tim
Läs mer om Skottlossningen i Malmö
Trumps USA Trumps gränspolitik
Kirstjen Nielsen, USA:s minister för inrikes säkerhet.  LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Försvarar gränspraxisen: ”Tänker inte be om ursäkt”

Barn till illegala migranter behandlas väl i de amerikanska migrationscenter där de förvaras i väntan på att deras föräldrar ska åtalas, säger USA:s minister för inrikes säkerhet Kirstjen Nielsen, rapporterar CNN.
– Vi har hög standard. Vi ger dem mat och vi ger dem utbildning och vi ger dem mediciner. Det finns videor och tv-apparater, sa Nielsen under en presskonferens på måndagen, enligt CNN.
Nielsen försvarade USA:s gränspraxis:
– Vi tänker inte be om ursäkt för det jobb vi gör eller för det jobb rättsväsendet gör, det jobb som det amerikanska folket förväntar sig att vi gör, sa hon.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Trumps gränspolitik

Lööf: ”Rättsvidrigt, ovärdigt och häpnadsväckande”

Debatten om Trump-administrationens stramare gränspraxis rasar i USA. Nu reagerar Centerpartiets ledare Annie Lööf på att barn till illegala migranter separeras från sina föräldrar vid gränsen.
”Barn separeras från sina föräldrar och barnen sitter i förvar i burar. I USA. Det är rättsvidrigt, ovärdigt och häpnadsväckande. Högerpopulister som styr leder till ett omänskligt samhälle”, skriver hon på Twitter.
De senaste dagarna har det kommit rapporter om hur barn hålls i migrationscenter, utan sina föräldrar, i väntan på att föräldrarna ska åtalas. På ett migrationscenter har barn hållits instängda i burar.

1 tim
Illustrationsbild från tidigare i år i McAllen, Texas.  JOHN MOORE / GETTY
Trumps USA Trumps gränspolitik

Ljudfil med gråtande barn vid USA:s gräns upprör

I en ljudinspelning hörs hur barn skriker efter sina föräldrar. Ljudfilen ska ha spelats in på ett av migrationscentren i USA där barn som separerats från sina föräldrar hålls, rapporterar AP och CNN, efter att den granskande nyhetsorganisationen ProPublica först publicerat ljudfilen.
Människorättsjuristen Jennifer Harbury säger att hon har mottagit filen från en visselblåsare och har sagt till ProPublica att den ska ha spelats in under den senaste veckan.
Ljudfilen publiceras samtidigt som Trump-administrationen stöter på allt hårdare kritik mot hur barn skiljs från sina föräldrar vid gränsen mot Mexiko.
Två tredjedelar av amerikanerna ogillar administrationens sätt att tillämpa reglerna där illegala immigranters barn tas från sina föräldrar och sätts i förvar, enligt en mätning av CNN och SSRS.
Vid presskonferensen under måndagen fick USA:s minister för inrikes säkerhet, Kirstjen Nielsen, frågor om ljudfilen och svarade att barnen som omhändertagits blir humant behandlade och att de har ”hög standard” på migrationscentren.

4 tim
Läs mer om Trumps gränspolitik
Valet 2018 Valrörelsen
Statsminister Stefan Löfven (S). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: Tydligt vad S är emot – men vad är de för?

Den gemensamma nämnare för dagens ledarsidorna är valrörelsen i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet.
Höstens val blir en ”folkomröstning om välfärd” har statsminister Stefan Löfven sagt. Men det finns inget parti som inte står bakom en välfärdstat, skriver DN:s ledarsida.
Vad partiet är emot är tydligt, men retoriken avslöjar att S inte har något svar på vad de vill bygga. ”Vad är de för – mer än mer pengar till oreformerade system?” frågar sig DN.
I veckan fick Löfven även kritik från det egna leden när IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson ansåg att regeringens industripolitik måste vässas.
Det krävs en industripolitik för att Sverige ska få mer välfärd och trygghet för den stora majoriteten arbetande och studerande, skriver Hans Bülow i en ledartext i Sydöstran. Marie Nilsson har visat vägen och nu är det dags för Löfven att skärpa sig, skriver Bülow.

6 min
Magdalena Andersson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S ska stoppa proteströster på SD – med ny retorik

Socialdemokraterna ska tydligare informera vad en röst på Sverigedemokraterna innebär – och på så vis sätta stopp för missnöjesröstandet, skriver Aftonbladet. Partiet har slagit fast att det till valet ska vara ”tydliga med hur man röstar spelar roll” och att det inte finns någon ångervecka.
– Röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminister, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.
Bakgrunden är SCB-undersökningen som visade att andelen som tänker rösta på SD är större än den som uppger att de gillar partiet, vilken experter tror betyder att SD fångar upp så kallade proteströster. Det har lett till att frågan diskuterats intensivt i regeringskansliet, enligt Aftonbladets källor.

Igår 20:42
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Varannan svensk oroar sig för utländsk valpåverkan

Varannan svensk oroar sig för utländsk valpåverkan på riksdagsvalet i höst, visar en Ipsos-undersökning som SvD tagit del av. Det är en rimlig tanke med anledning av att det har hänt i flera andra val på senare tid, men samtidigt en obefogad oro, enligt Karl Zetterlund som är it-säkerhetsexpert på Sentor.
– Samtidigt som det är en låg risk att själva valprocessen störs med röstfusk och liknande, bör vi räkna med påverkansförsök på sociala medier, säger han till tidningen.
För att skydda sig på sociala medier tipsar Zetterlund om att man bör ta sig en funderare på vem eller vilka som ligger bakom vissa Facebook-grupper eller Twitter-konton.

Igår 22:11
Läs mer om Valrörelsen
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
MATTEO CIAMBELLI / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Sjukdomarna i landslaget oroar: ”Tar inga risker”

Sommarens stora fotbollsfest, VM i Ryssland, är i gång. Alla resultat, nyheter och analyser hittar du i Omni. Här är de senaste nyheterna från VM:
• Emil Krafth var sjuk i veckan och innan VM-premiären insjuknade Victor Nilsson Lindelöf plötsligt. Nu sprider sig oro i landslaget över att fler ska smittas, skriver Aftonbladet. ”Vi försöker käka mycket C-vitamin och hålla oss från dem som är sjuka. Vi tar inga risker”, säger Mikael Lustig till tidningen.
• Svenskarna laddar för matchen mot Tyskland på lördag, rapporterar SVT Sport. Pressen på tyskarna efter den oväntade förlusten mot Mexiko kan gynna Sverige, tror Pontus Jansson. ”Det blev nog en väckarklocka för dem och nu kommer de väl komma ut som hundar”, säger han till SVT.
• Efter gårdagens vinst mot Sydkorea kan Sverige teoretiskt sett ta sig vidare från gruppen utan att vinna några fler matcher, slår Fotbollskanalen fast. Jimmy Durmaz tror att matchen mot Mexiko kan bli tuff. ”Jag tror fortfarande Mexiko är det starkaste motståndet i gruppen”, säger han till sajten.

2 tim
Bildbyrån/kollage
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Internationella medier inte imponerade av Sverige

Många svenskar satt som på nålar under VM-premiären mot Sydkorea. Men i utländska medier beskrivs matchen som en trist historia.
”Det finns matcher som är så händelsefattiga att chansfattigheten blir närmast heroisk”, skriver The Guardian.
Amerikanska jätten ESPN skriver att det var tydligt att Zlatan Ibrahimovic saknades i det svenska laget.
”Han skulle ha gett det här laget lite fart, arrogans och – för att vara ärlig – något intresseväckande”.
Tyska Bild vinklar av naturliga skäl på vad Sveriges seger innebär för gruppkonkurrenten Tyskland.
”Vi måste vinna mot Sverige på lördag för att gå vidare”, skriver de.

Igår 15:27
Andreas Granqvist och Viktor Claesson. IVAN ALVARADO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Claesson och Granqvist får högst betyg i Sverige

Andreas Granqvist och Viktor Claesson hyllas i medierna efter Sveriges VM-premiär. Fotbollskanalen och Sportbladet ger dem fyra av fem i betyg.
”När laget inledde svagt så var det Granen som efter 13 minuter tog tag i det och drev upp ett anfall på egen hand”, skriver Fotbollskanalen.
Expressen ger visserligen bara en trea till Claesson, men skriver också att han var Sveriges näst bästa spelare efter Granqvist.
”Skapade mycket framåt, höll i bollen och fixade även straffen”, skriver tidningen.

Igår 14:38
Läs mer om Sveriges VM-resa