Hem
Barn väntar på att vaccineras mot mässling i Zimbabwe 2022. (Tsvangirayi Mukwazhi / AP)

WHO: 35 miljoner barn utan skydd mot mässling

Nästan 35 miljoner barn i världen saknar skydd mot mässling, rapporterar TT och hänvisar till siffror från världshälsoorganisationen WHO. Bara fyra av fem barn får den första dosen av vaccin mot virussjukdomen, en siffra som är långt under den som krävs för att förhindra utbrott.

– Mässlingsutbrott är som kanariefågeln i en kolgruva och visar vilka luckor som finns i vaccineringsprogrammen, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO.

Över 100 länder har sedan 2019 drabbats av mässlingsutbrott. Världshälsoorganisationen pekar ut det låga antalet vaccinerade barn som den främsta anledningen till att sjukdomen bruter ut.

bakgrund
 
Mässling
Wikipedia (sv)
För byn se Messlingen, Härjedalen Mässling, ibland omskrivet som mässlingen, är en virusinfektion som orsakar inflammationer i luftvägarna och röda hudutslag. Mässling är mycket smittsamt; man räknar med att runt 90 % av de mottagliga insjuknar efter nära kontakt med en smittad. Mässling orsakas av ett virus i morbillisläktet (släktet tillhör i sin tur familjen paramyxovirus). Viruset sprids främst i droppform via luften. Inkubationstiden är i regel 1 till 3 veckor. Just under själva sjukdomen är mässling den barnsjukdom som påverkar allmäntillståndet mest. Hos vuxna är det en farlig sjukdom som obehandlad kan leda till döden. Sjukdomen är ovanlig i Sverige tack vare den allmänna vaccinationen (MPR-vaccinet) som sker med en första dos vid 1,5 års ålder och en andra dos i samband med skolstarten. Vaccin har dock bara funnits sedan början av 1970-talet, och många i Sverige som är födda tidigare än så har haft mässling som barn. Förr var sjukdomen mycket vanlig i Sverige. Mässling är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom. Globalt drabbas ungefär 20 miljoner människor om året av mässling, främst i utvecklingsländer i Afrika och Asien. Mässling är den med vaccin förebyggbara sjukdom som orsakar mest dödsfall i världen. År 1980 dog 2,6 miljoner människor i sjukdomen; 1990 dog 545 000 personer och 2014 dog 73 000. De flesta av dem som infekteras och dör i sjukdomen är yngre än fem år. Risken att avlida bland dem som infekteras är normalt 0,2%, men kan vara så högt som 10% på grund av faktorer som till exempel undernäring. Sjukdomen tros inte påverka djur.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen