WHO: ”Enormt oroade” över spridning till människor
Världshälsoorganisationen, WHO, uttrycker ”enorm oro” över spridningen av fågelinfluensa till nya arter. Det efter att fall konstaterats hos kor och getter – arter som tidigare inte ansetts mottagliga, rapporterar AFP.
WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar säger att den stora oron ligger i att viruset muterar och i slutändan utvecklar förmågan att smitta från människa till människa.
– När man kommer till däggdjur kommer man också närmare människan, säger Farrar och fortsätter:
– Det här viruset letar bara efter nya värdar. Det är ett verkligt orosmoment.
Det finns ännu inga bevis för att fågelinfluensa kan smitta mellan människor.
bakgrund
Fågelinfluensa
Wikipedia (sv)
Fågelinfluensa, fjäderfäinfluensa, aviär influensa eller hönspest är en term som har flera betydelser.
Tidigare kallades alla influensor som orsakas av influensavirus typ A, vilket är ett släkte av virus inom familjen Orthomyxoviridae för "fågelinfluensa". Detta bruk blir dock allt mer ovanligt.
En generell benämning på förekomst av influensavirus typ A hos vilda fåglar. Alla subtyper av influensavirus typ A förekommer hos vilda fåglar men främst hos andfåglar.
Inom medicin och veterinärmedicin syftar "fågelinfluensa" på en högpatogen, det vill säga en mycket smittsam sjukdom oftast med dödlig utgång, som främst drabbar fjäderfä. Denna sjukdom har ibland även visat sig kunna smitta andra djur och människor, det vill säga sjukdomen kan utvecklas till en zoonos.Fågelinfluensa delas in i två grupper beroende på hur smittsamma och dödliga de är bland fjäderfä (speciellt kyckling): lågpatogen fågelinfluensa (LPAI) och högpatogen fågelinfluensa (HPAI). Alla kända högpatogena subtyper av fågelinfluensa har utvecklats hos tamfåglar. Den absolut främsta källan till uppkomst av högpatogen fågelinfluensa och även den största smittospridaren är handel med fjäderfä. Sentida studier har dock visat att även vilda fåglar, främst simänder, vid specifika förhållanden kan föra smittan vidare. De absolut flesta varianter av fågelinfluensa är lågpatogena och orsakar inte allvarliga sjukdomstilstånd hos vilda fåglar och kan inte smitta andra däggdjur eller människor. Högpatogen fågelinfluensa förekommer mycket sällan i det vilda.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen