Xbox 360 går i graven efter tio år
Efter tio år och 84 miljoner levererade enheter är det dags för Microsofts spelkonsol Xbox 360 att säga adjö. Spelkonsolen blev Microsofts mest populära hittills och bröt bland annat en lång Sony-dominans på den nordamerikanska konsolmarknaden. Men nu lägger Microsoft ned tillverkningen. Detta dels på grund av att tekniken blivit gammal, dels av den enkla anledningen att Xbox One nu är så billig att det blivit svårt att sälja Xbox 360 som ett budgetalternativ.
Xbox 360 på Wikipedia
Wikipedia (sv)
Xbox 360 är den andra TV-spelskonsolen från Microsoft, och utvecklades i samarbete med IBM, ATI och SiS. Den relaterade onlinetjänsten Xbox Live låter spelare spela online och ladda ner material såsom arkadspel, speldemos, trailers, TV-serier och filmer. Xbox 360 är uppföljaren till Xbox, och konkurrerar med Sonys Playstation 3 och Nintendos Wii inom sjunde generationens konsoler.
Xbox 360 avtäcktes officiellt den 12 maj 2005 och mer detaljerad information angående lansering och spel kom vid E3-mässan samma år. Det är den första konsolen som erbjudit nära samtidig lansering över tre stora försäljningsregioner (Europa, Japan och USA). Konsolen sålde ut helt vid releasen (med undantag för Japan) och hade i augusti 2009 sålt 31 miljoner enheter världen över. Konsolen har sålts i sex olika varianter, "Core", "Arcade", "Premium", "Pro", "Elite" och "Slim", där var och en har sina egna tillbehör och funktioner.
Enheten var från början endast tänkt att klara av en maximal upplösning på 1080i men kan sedan oktober 2006 även visa 1080p med hjälp av en mjukvaruuppdatering.
Systemet är utformat för att tjäna som en mediahubb och kan kopplas in på ett hemmanätverk. På så vis kan den visa/spela upp bilder, musik, och om man har Windows Media Player 11 även filmer, som strömmas till konsolen från en persondator.
Frontpanelen (även kallad "faceplate") är utbytbar på ett sätt som kanske närmast för tankarna till vad som är kutym i mobiltelefonbranschen. Skal vars utseende inspirerats av bl a olika spel finns tillgängliga till systemet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen