Ylva Stålnacke.  JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Alpina VM 2019

Ylva Stålnacke körde ur: ”Vill slå någonting”

Två svenskor är topp sex inför andra slalomåket i Åre – men för Ylva Stålnacke fick dagen ett abrupt slut då hon körde ur tidigt i första åket, skriver Sportbladet.

Svenskan grenslade och kastade sedan staven i besvikelse.

– Jag är jättebesviken. Jag vill slå någonting, säger Stålnacke och skrattar.

– Nu ska jag gå hem och dra täcket över huvudet en liten stund, fortsätter 26-åringen.

Toppnyheter

Frank Einar Vatne / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Kryssningsfartyg i sjönöd – passagerare evakueras

Ett kryssningsfartyg med 1 300 passagerare ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Norsk sjöräddning bekräftar för tidningen VG att fartyget Viking Sky har skickat nödmeddelande och bett om assistans. Enligt tidningen har två räddningsbåtar tvingats vända i det hårda vädret.

Enligt NRK har en evakuering av fartyget inletts.

– Två helikoptrar hänger över skeppet nu. För mig ser det ut som att de får med sig 10–15 människor i taget, säger frilansjournalisten och ögonvittnet Odd Roar Lange till NRK.

2 tim
Viking Sky.  Frank Einar Vatne / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Vittne: ”Vågorna är troligen både 10 och 15 meter”

Passagerare evakueras från kryssningsfartyget Viking Sky efter att fartyget fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

– Det är väldigt höga vågor. Vågorna är troligen både 10 och 15 meter, säger ögonvittnet Odd Roar Lange till NRK.

Han berättar att han ser hur helikoptrar räddar människor ur fartyget. Fyra helikoptrar ska vara redo att delta i evakueringen, enligt räddningstjänsten i Norge. Även räddningsfartyg är på väg.

Marit Holten blev vittne vid land när hon satt på en buss och såg fartyget:

– Busschauffören såg på långt håll att det var något som inte stämde. När vi kom närmare såg vi att skeppet låg för ankare i stormen. Sen körde ambulanser och brandbilar förbi oss, säger hon till SVT Nyheter.

32 min
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Brexit Storbritanniens framtid
Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: May pressas att sätta datum för sin avgång

Theresa May är satt under hård press av flera ministrar att meddela ett datum för sin avgång, rapporterar brittiska tidningar med hänvisning till källor.

Enligt The Times har premiärministerns stöd inom regeringen vittrat bort under brexitprocessen. Även hennes närmaste allierade uppges ha slagit fast att det är oundvikligt att May måste avgå.

The Daily Telegraph skriver att flera tunga ministrar uppmanat May att träda tillbaka, och enligt Buzzfeed har en ”inpiskare” i Torypartiet ombett premiärministern att lägga fram en tidsplan för sin avgång i söndagens tidningar.

1 tim
Människor demonstrerar i London på lördagen.  PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Dags att ge brittiska folket det sista ordet om brexit”

Hundratusentals marscherar genom London på lördagseftermiddagen för att stoppa landets utträde ur EU och kräva en ny folkomröstning, rapporterar brittiska medier. Över en miljon ska vara med i demonstrationen, hävdar The Peoples Vote-kampanjen som anordnar marschen.

”Det är nog nu – det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet om brexit”, skriver Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Marschen går från Park Lane till parlamentet där flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen.

3 tim
Uri Geller och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Uri Geller lovar att stoppa brexit med telepati

Magikern Uri Geller kommer försöka använda telepati för att stoppa Theresa May från att ta Storbritannien ut ur EU. Det skriver han i ett öppet brev till premiärministern, som han publicerar på Twitter.

”Även om jag beundrar dig mycket, så kommer jag att stoppa dig telepatiskt från att göra detta – och tro mig att jag kan göra det”, skriver han.

Magikern, som är känd för sina skedböjningstrick, skriver också att han kommer använda sina sinnens fulla kraft för att säkerställa att oppositionsledaren Jeremy Corbyn ”aldrig får nycklarna till 10 Downing Street”.

Geller har både brittiskt och israeliskt medborgarskap och bodde tidigare i Sonning i Mays valkrets Maidenhead. Han skriver att han har känt premiärministern i tolv år.

Idag 09:00
Läs mer om Brexit
Et plan av typen B52. Master Sgt. John Rohrer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Sex amerikanska bombplan i Europa – flög nära Gotland

USA har placerat sex bombplan, sannolikt av typen B-52H, på en bas i Storbritannien, rapporterar SVT. Planet kan bära både kärnvapen och kryssningsrobotar.

USA:s flygvapen uppger för SVT att planen tillfälligt har placerats på en flygbas nära staden Fairford. De exakta rutterna som planen flyger är dock hemliga.

Expressen rapporterar att ett av planen har gjort en flygning över Östersjön på fredagskvällen och då kommit nära Gotland, men utan att ha varit inne på svenskt territorium.

33 min
Mike Winnerstig. Wikimedia
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Försvarsxpert: ”Mycket signifikant och ovanligt”

Att USA har stationerat sex bombplan i Europa är en mycket stark markering mot potentiella fiender. Det säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT Nyheter.

– Det handlar om att visa potentiella motståndare att USA är både villigt och kapabelt att sända kvalificerade vapensystem, även sådana som har kärnvapenkapacitet, för att avskräcka motståndare från att hota eller angripa USA:s allierade i Europa, säger Winnerstig.

Han säger också att det faktum att planen har flugit över Östersjön är ”mycket signifikant och ovanligt”.

Planen är troligen av typen B-52H och kan bära både kryssningsrobotar och kärnvapen.

17 min
Läs mer om Säkerhetssituationen runt Östersjön
Rumänska fotbollsfans. STRINGER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Spionen varnar för hårt jobbande lag: ”Skickliga”

Rumänien kan bli en tuff uppgift för de svenska fotbollsherrarna när EM-kvalet inleds i kväll. Det säger Sveriges Rumänien-spion Lasse Jacobsson till Radiosporten.

– De är skickliga i sina omställningar och jobbar hårt och springer mycket åt bägge håll, så det är en tuff motståndare, säger han till radion.

Rumänien placerar sig på plats 25 på världsrankningen, att jämföra med Sverige på plats 14. Matchen börjar klockan 18.00.

5 tim
Träning i Stockholm i går. JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Fördel Sverige när EM-kval inleds: ”Laget är hotet”

I kväll inleds EM-kvalet för de blågula fotbollsherrarna. Rumänien står för motståndet.

En historisk tillbakablick visar att det är fördel Sverige i inbördes möten. Av tio möten sedan 1935 har Sverige vunnit fem, förlorat tre och spelat två oavgjorda, skriver Fotbollskanalen. Men Rumänien, som inte förlorade en enda match under 2018, har två raka segrar mot Sverige i just EM-kvalsammanhang.

Rumäniens förbundskaptenen Cosmin Contra kommer att hålla extra koll på Emil Forsberg, Marcus Berg och Sebastian Larsson, säger han till Sportbladet.

– Men det största hotet är hela laget.

Idag 08:28
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Sara Carlström. TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Elitserien i bandy

VSK:s målvaktshjälte: ”Var inte jättebra straffar”

Målvakten Sara Carlström blev stor matchhjälte när Västerås tog sitt historiska första SM-guld i bandy. Finalen mot Skutskär gick till straffläggning där Carlström klev fram och räddade tre straffar.

– Men det var faktiskt inga jättebra straffar. Det tycker jag faktiskt inte, sa Carlström till TT.

I Skutskär var besvikelsen tydlig efter finalen. Lagkaptenen Malin Andersson ville inte ens titta på när Västeråsspelarna firade med sina fans.

– Jag låter bli att kolla. Jag unnar dem det, men jag önskar att det var jag som hade stått där, sa hon.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elitserien i bandy

Historiskt SM-guld till Västerås efter straffdrama

Västerås vann SM-guldet i bandy med 5–3 efter en rafflande final mot Skutskär på Studenternas IP i Uppsala. Guldet är historiskt för Västerås på damsidan.

Efter 29 minuter gjorde Västerås-spelaren Gabriella Aronsson 1–0 på en hörna. Tio minuter senare utökade Charlotte Selbekk ledningen till 2–0. Men sedan jobbade sig Skutskär in i matchen.

Strax före paus reducerade Skutskärs Tatiana Gurinchik till 2–1, ett resultat som stod sig halvleken ut. I matchminut 59 kvitterade Gurinchik matchen med en snygg soloprestation. Bara minuten senare satte Skutskärs Emma Ahlander också 3–2.

I matchminut 72 kvitterade Matilda Plan matchen, återigen på hörna. Resultatet stod sig matchen ut och efter förlängningen avgjordes matchen på straffar.

Målvakterna Sara Carlström och Ebba Fridlund briljerade i straffläggningen. Västerås Carlström släppte inte in en enda straff och blev tillsammans med Matilda Plan och Linda Lohiniva, som satte varsin straff, guldhjälte.

5 tim
Läs mer om Elitserien i bandy

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild från mars, 2017. En väggmålning av IS logotyp söder om Mosul.  AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Kampen mot IS

Analys: Nu återgår IS till sin tidigare gerillataktik

Terrorgruppen IS må ha nått sin lägsta punkt sedan man utropade sitt kalifat för fem år sedan, men trots att gruppen inte längre kontrollerar något geografiskt område i Syrien så fortsätter den att utföra attacker. Det skriver Rukmini Callimachi i en analys i New York Times.

”IS har anpassat sig efter sina förluster och återgått till gerillataktiken som gruppen brukade använda tidigare”, skriver hon.

IS har fortfarande tiotusentals anhängare i Irak och Syrien och sedan förra sommaren har gruppen utfört minst 250 attacker i områden utanför dess kontroll.

Terrorgruppen fortsätter också att tjäna pengar genom kriminell verksamhet och uppskattas ha tillgång till mellan 50 och 300 miljoner dollar i kontanter, skriver BBC i en analys. Dessutom finns numera ett stort antal IS-anhängare i Afghanistan, Egypten, Libyen och länder i Sydostasien och Afrika.

3 tim
Theresa May och Emmanuel Macron.  TT
Kampen mot IS

Macron och May hyllar insatsen: ”Hot eliminerat”

Flera världsledare välkomnar beskedet att terrorgruppen IS motats ut ur sitt sista fäste i Syrien, rapporterar AFP.

”Ett betydande hot mot vårt land har eliminerats”, skriver Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron på Twitter, men fortsätter:

”Men hotet kvarstår och kampen mot terrorgrupper måste fortsätta”.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hyllar koalitionsstyrkorna som bekämpat terrorgruppen.

”Fritagandet av det sista IS-kontrollerade området är en historisk milstolpe som inte hade varit möjlig utan deras engagemang, professionalism och mod”, skriver hon i ett uttalande.

2 tim
Kurdiska styrkor hissar sin flagga på toppen av en byggnad i staden Baghuz, som har beskrivits som IS sista fäste i Syrien.  HANDOUT / RONAHI TV
Kampen mot IS

Kurdiska styrkor bekräftar: IS har besegrats i Syrien

Terrorgruppen IS har nu besegrats i sitt sista fäste i Syrien. Det skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet. Men tidigt på lördagsmorgonen kom beskedet att IS nu drivits ut ur staden.

– Det här är en stort ögonblick, inte bara för oss, men för världen, säger Kino Gabriel, som är talesperson för SDF, till New York Times.

Samtidigt poängterar han att IS, trots den territoriella förlusten, fortfarande utgör ett hot runt om i världen.

Idag 06:33
Läs mer om Kampen mot IS