Arkivbild.  DADO RUVIC / TT NYHETSBYRÅN
Tech

Youtube blockade HBTQ-klipp – ber om ursäkt

Youtube bad på måndagen om ursäkt för att man blockerat och filtrerat videoklipp från HBTQ-grupper, skriver Cnet.
Enligt sajten uppkom problemen i anslutning till funktionen ”restricted mode”, vars syfte är att filtrera bort innehåll som klassas som ”olämpligt” eller ”vuxet”. Men funktionen har även filtrerat bort klipp från LGBTQ-användare som inte innehållit något olämpligt.

Toppnyheter

TT
Mordet på Kim Wall

Madsens sista ord i rätten: ”Jag är riktigt ledsen”

Rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt har nu avslutats. Efter åklagaren och försvararens slutpläderingar fick Madsen möjlighet att säga några sista ord, skriver TT. Han tittade på de anhöriga:
– Jag är riktigt ledsen över det som har hänt, sa han.
Advokat Betina Hald Engmark yrkade på att Madsen inte ska dömas till mer än sex månaders fängelse och att han ska ”frikännas för mord”. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkade däremot på att Madsen bör dömas till livstids fängelse eller, i andra hand, förvaring för mord.
Domen kommer att meddelas på onsdag.

2 tim
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Advokaten: Madsen bör få sex månaders fängelse

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Oavsett vad domstolen kommer fram till är det osannolikt att Madsen släpps på fri fot efter rättegången, enligt TT.
Peter Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet. Därmed kommer han att dömas för brott mot griftefriden, vilket enligt den danska stjärnadvokaten Mette Grith Stages bedömning betyder att han åtminstone kommer att dömas till mellan ett och två års fängelse.
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark är dock av en annan åsikt. Hon anser att han inte kan dömas till mer än sex månaders fängelse.
Om han också ska dömas för mord är upp till Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätten, att avgöra – och då kan straffet bli upp till livstid eller förvaring. Domen kommer att komma på onsdag.

2 tim
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen samt försvarsadvokat Betina Hald Engmark TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: ”Madsen är för farlig för samhället”

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året. Advokat Betina Hald Engmark kallar åklagarens version för ”en väldigt fint konstruerad historia”.
– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumenterade anklagelser, säger hon.
Specialåklagaren är däremot övertygad om att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling. Såväl psykologer som läkare har konstaterar att risken för framtida sexualbrott är stor och anser att Madsen utgör en fara för andras liv
– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsestraff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Jakob Buch-Jepsen.

5 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Valet 2018 Framtiden i sjukvården
Stefan Löfven. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

Löfven om vårdköerna: Ett misslyckande för samhället

Statsminister Stefan Löfven anser att de växande vårdköerna är ”ett misslyckande för hela samhället”. Det säger han i en intervju med Metro.
– Vårdköerna är den stora bristen i sjukvården. Vi är fortfarande ett av världens bästa länder i världen att vara sjuk i, men det tar för lång tid att komma in i sjukvården, säger han till tidningen.
Enligt flera oppositionspartier beror de växande vårdköerna – som enligt opinionsundersökningar är en av de viktigaste frågorna i valet – på regeringens politik, skriver Expressen. Socialdemokraterna lovade i februari 14 000 fler vårdanställda till 2022 för att komma till bukt med köerna.

24 min
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Vårdförbundet: Patienter tillåts dö i väntan på vård

Tusentals patienter dör varje år i väntan på vård och orsaken är att det saknas personal. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Aftonbladet.
40 000 sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor har flytt landstingen och för att vårdkrisen ska lösas måste de tillbaka, menar hon. Men för att de ska vilja komma tillbaka krävs bättre arbetstider, bättre arbetsmiljö och bättre löner, enligt facket.
– Du ska kunna dubbla lönen under ditt yrkesliv. Lönegapet måste bli större, säger Sineva Ribeiro till tidningen.

Idag 07:38
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Wakil Hussain Allahdad på en banderoll i Kabul på måndagen. WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

Terroroffret Wakil hyllas: ”En oövervinnerlig hjälte”

57 människor dödades i självmordsattentatet i västra Kabul på söndagen. En av dem var 32-årige Wakil Hussain Allahdad, som blivit känd för att ha hjälpt till med räddningsarbetet efter flera tidigare dåd, skriver AFP.
Efter att ha sett en av sina vänner dödas i en IS-attack bestämde sig Wakil för att göra vad han kunde för att hjälpa andra, berättar hans bror Ghulam Sakhi Allahdad för AFP.
– Närhelst det inträffade ett terrordåd släppte han allt och skyndade sig till platsen, säger han.
På söndagen arbetade Wakil Hussain Allahdad i sin fotostudio intill röstregistreringskontoret där bomben detonerade. Han fördes till sjukhus med svåra skador och dog senare.
– Han var en hjälte, en oövervinnerlig hjälte. Efter att ha räddat så många liv, så många offer, trodde vi aldrig att han själv skulle bli ett offer, säger brodern.

1 tim
Anhöriga försöker identifiera sina saknade med nationella id-kort utanför ett kontor där väljare kan registrera sig inför de kommande valen
Våldet i Afghanistan

Vittnet: ”Jag var täckt av blod, med döda runt mig”

Flera av offren vid självmordsbomben utanför en vallokal i Kabul vittnar om att kvinnor och barn fanns bland offren.
– Jag var täckt av blod, med döda – kvinnor och barn – runt mig, säger 26-åriga Ali Rasuli som AFP träffar på sjukhuset i Kabul. Han beskriver hur en eldboll exploderade framför honom.
Rasuli var en av de hundratals som väntade utanför valregistreringen på söndagsmorgonen för att få sina nationella id-dokument, tazkira, som alla behöver för att kunna rösta i parlamentsvalet i oktober.
En annan man vid namn Hussein vars kusin skadades i attacken säger till nyhetsbyrån:
– Regeringen bör ta ansvar för alla de oskyldiga liv som släcks varje dag. Ingen kommer längre att gå och rösta.
Minst 57 personer har dött och 119 har skadats i attacken, som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom.

Igår 14:25
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Valet 2018 Valrörelsen
Arkivbild/Allan Widman (L). TT
Valet 2018 Valrörelsen

L vill satsa 24 miljarder på försvaret – mer än ÖB

Liberalerna vill satsa mer pengar på försvaret än vad överbefälhavare Micael Bydén har begärt, skriver DN. Totalt handlar det om 24 miljarder kronor extra till och med 2021 för att kunna köpa in raketartilleri och kunna bekämpa fienden på svensk mark. Det är 6 miljarder kronor mer än vad Moderaterna föreslagit.
– Dels har de senaste åren visat att Försvarsmaktens bedömningar är lite blygsamma, dels är vi djupt oroade av omvärldsläget, säger Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman till tidningen.
ÖB begärde senast i mars tio miljarder kronor till 2021, rapporterade TT.

3 tim
Therese Gouvelin/Gunnar Strömmer. SVT
Valet 2018 Valrörelsen

LO och M i ordbråk: ”Ni göder oron med lögner”

LO har mött högljudd kritik om den senaste valfilmen som handlar om Moderaternas arbetsmarknadspolitik. Filmen har kallats både ”grov och osaklig” från både vänster och höger, men enligt LO:s första vice ordförande Therese Gouvelin är kritiken överdriven.
– Vi tar verkligen partimedlemmarnas oro på allvar. Det handlar om två saker som Moderaterna föreslagit och båda två handlar om att försvaga ställningen för våra medlemmar på arbetsmarknaden, säger hon i SVT:s Agenda.
På frågan om filmen är saklig svarar Gouvelin att den är ”saklig och speglar oron” som de lagda förslagen skapar. Men Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer håller inte med och hävdar att filmen kan skada valdebatten.
– Vad den här filmen gör är att den göder oron med lögner och desinformation och sen i nästa steg vill man exploatera den här oron för politiska syften. Det är ohederligt och gör det svårare för människor som följer valdebatten att skilja mellan falskt och sant, säger han i Agenda.

Igår 20:21
Läs mer om Valrörelsen
H&M:s vd Karl-Johan Persson och en Alfa Laval-flagga.  TT
Dagens börs

Alfa Laval och H&M stängde i topp på glad Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen höll i det glada humöret ända in i mål på måndagen. Breda OMXS stängde på plus 0,8 procent medan storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen på plus 1 procent.
Bland dagens vinnare fanns rapportbolaget MTG efter att bolagets resultat förbättrats kraftigt. Aktien rusade och stängde på plus 6,7 procent. Även Alfa Laval drog i väg under eftermiddagen och avslutade på plus 6,4 procent efter att ha rapporterat ett delårsresultat över förväntan.
Även Tele2 lyfte efter sin rapport. Bolaget föreslås få en generös utdelningspolicy. Aktien steg 3,1 procent. Sektorkollegan Telia steg också 3,2 procent efter att Nordea höjt rekommendationen till köp från behåll.
I övrigt fick telekomjätten Ericsson en rad positiva analyser under förmiddagen. Inte minst spådde Goldman Sachs ett lyft på cirka 15 kronor från dagens 65 kronor. Aktien handlades trots det på en lägre nivå än under gårdagen och stängde på minus 0,4 procent.
H&M däremot stängde på plus 3,2 procent efter höjd rekommendation från Santander samt positiva försäljningssiffror från den tyska klädeshandeln.

31 min
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Lugn börsöppning i New York – Sears stiger på vd-utspel

De stora USA-indexen inleder veckans första handelsdag med små rörelser. Cirka fem minuter in i handeln står Nasdaqs kompositindex på plus 0,3 procent medan S&P 500 och Dow Jones stiger 0,2 procent.
Amerikanska varuhuskedjan Sears aktie stiger efter att vd:n Eddie Lampert sagt att han vill köpa flera tillgångar i företaget, skriver Market Watch. Förvärven vill Lampert göra genom ESL Investments där han också är vd och som är en av Sears största långivare. Aktien är upp 7 procent i inledningen.
Liksom hemma i Sverige är rapportsäsongen i full gång även i USA. Senare i kväll väntas rapporter från Googles moderbolag Alphabet och Electrolux-konkurrenten Whirlpool.

3 tim
Läs mer om Dagens börs
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Försvarar kraven: ”Ska inte öppna kranar för krediter”

Bostadsbyggandet väntas minska med 11 procent under året. I Stockholm är nedgången så stor som 25 procent, enligt Boverkets prognos. Bedömare som Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggkoncernen Veidekke, menar att inbromsningen beror på de hårdare kraven på bolånetagare. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) delar inte den analysen, rapporterar Dagens Nyheter. Han konstaterar att det fortfarande byggs mer än vad som gjorts på många år. Tillfrågad om vad regeringen kan göra för att vända trenden så säger Bolund till DN:
– Vi ska i varje fall inte släppa kontrollen på kreditmarknaden och öppna alla kranar för krediter, säger Bolund till tidningen.

4 tim
Ministrarna Karolina Skoog, Peter Eriksson och Alice Bah Kuhnke, Mats Green.  TT
Bostadsbristen

”Förpassa reformen till papperskorgen”

2015 satsade regeringen 11,3 miljarder för att det skulle byggas fler hyres- och studentlägenheter. Byggbolagen har genom det statliga investeringsstödet kunnat ansöka om pengar för att bygga sådana bostäder. Men sedan starten har det bara betalats ut en halv miljard, skriver Aftonbladet. Totalt har omkring 10 000 bostäder byggts, enligt Boverket. Moderaterna riktar kritik mot satsningen.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är ett fiasko och borde förpassas till papperskorgen, säger Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson, till tidningen.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är av annan uppfattning.
– Det enda som är felet med investeringsstödet är att det tog för lång tid att dra igång, säger han till Aftonbladet.

3 tim
Genrebild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Polisen: Svarta hyrkontrakt grogrund till kriminalitet

Det tar för lång tid att avhysa uppenbart kriminella hyresgäster, anser polisen som lyfter fram att svarta hyreskontrakt skapar otrygghet och är en grogrund för kriminalitet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot som även kan visa att tvisterna om svarta hyreskontrakt ökar i landets hyresnämnder.
Vid ett tiotal husrannsakningar i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg har polisen inte anträffat person som står på kontrakten, en välkänd ledare i ett kriminellt gäng.
I stället är det andra personer som bor där och vid flera tillfällen har polisen hittat narkotika och vapen i lägenheten. Personen som står på kontraktet bestrider uppsägningen.
– Det är tung bevisbörda, processen är för långdragen. Det står inte i proportion till det jobb vi får göra, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef Västra Hisingen, till Ekot.

4 tim
Läs mer om Bostadsbristen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.