Ytterligare en KI-topp avgår efter Macchiarini-fallet
Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning vid Karolinska institutet, avgår till följd av skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini. Det rapporterar Läkartidningen. ”Det är uppenbart att senaste tidens uppståndelse kring Macchiarini-ärendet har tärt hårt på vår organisation, på våra medarbetare, liksom på mig själv. Det är också uppenbart att Kl nu behöver gå igenom en period av självrannsakan. Jag ställer mig själv frågorna: Vad kunde jag gjort som jag inte har gjort?” skriver Ljunggren i begäran om entledigande, enligt Läkartidningen.
Macchiarini är misstänkt för grovt vållande till annans död och är under utredning för forskningsfusk för hans transplantationer av konstgjorda luftstrupar.
bakgrund
Dekanus
Wikipedia (sv)
En dekanus eller dekan är högsta administrativa chef för en universitetsfakultet, och ordförande för fakultetsnämnd. Fakultetsnämnden har det yttersta ansvaret för hur forskningen inom fakulteten bedrivs. I många fall ansvarar nämnden även för utbildningen vid fakulteten, men detta är ännu så länge inget lagkrav. Fakultetsnämndens vice ordförande och dekanus ställföreträdare i övrigt kallas prodekanus.
Dekanus och prodekanus är för det mesta professor men högskolelagen ställer inget sådant krav. Enbart disputerade lärare är valbara som nämndens ledamöter. Endast i sällsynta undantagsfall väljs dock en universitetslektor till dekanus eller prodekanus. I samband med disputationer är det normalt dekanus eller prodekanus som anger att avhandlingen ”må spikas”. Kravet på forskarbehörighet är centralt för det ansvar som fakultetsnämnden har för att pröva ärenden som rör forskningsfusk.
Fakulteten väljer dekanus och prodekanus genom ett valförfarande, men befattningarna tillsätts genom förordnande av rektor. I en hierarkisk pyramid ses dekanus ofta under rektor men över prefekten. Numera är det dock vanligt förekommande att dekanus och fakulteten utgör beställarorganisation medan prefekten och institutionen tar på sig operativt ansvar och driver utförarorganisationen. På lärosäten där denna modell tillämpas (till exempel Linköpings universitet och Södertörns högskola) är prefekter och dekaner därför i någon grad att se som jämställda. Vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har man sedan omorganisationen 2005 både en centralt placerad dekanus och ett antal dekaner, som var och en är chef för en av KTH:s tio skolor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen