Volodymyr Zelenskiji.  GENYA SAVILOV / AFP
Inrikes

Zelenskyjs parti segrare i Ukraina • Krismöte om Iran • Tågen rullar igen

Morgonens nyheter:
Zelenskyjs parti stor vinnare i ukrainska valet
• May i krismöte om Irans fartygsbeslag
• Tågen rullar igen efter helgens långa stopp

Zelenskyjs parti stor vinnare i ukrainska valet

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare vinner en jordskredsseger i landets parlamentsval. Enligt vallokalsundersökningar får partiet nära 44 procent av rösterna.

”Våra främsta prioriteringar, och jag säger det igen till alla ukrainare, är att avsluta kriget, få tillbaka våra fångar och bekämpa korruptionen som lever kvar i Ukraina”, sa Zelenskyj i går kväll.

Triader misstänks för attack mot Hongkong-demonstranter

 Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Theresa May kallar till krismöte om Iran

Storbritanniens premiärminister och landets kriskommitté ska diskutera hur transportsäkerheten i Persiska viken ska kunna upprätthållas, uppger en talesperson för Theresa May för AFP. Mötet sker med anledning av Irans beslag av ett brittiskflaggat fartyg.

Tågen kan rulla igen efter långt stopp

Under natten, vid 03-tiden, meddelade Trafikverket att tågproblemen som ställt till det för tusentals resenärer sedan i fredags har åtgärdats. Tågen ska nu gå efter tidtabell, men vissa tåg kan vara inställda sedan tidigare.

Det var en nedriven kontaktledning på södra stambanan mellan Höör och Hässleholm som har legat bakom förseningar och flera inställda tåg.

Puerto Ricos guvernör vägrar avgå efter skandal

Puerto Ricos kritiserade guvernör Ricardo Rosselló vägrar att avgå från sin post, men kommer inte att ställa upp för omval, meddelar han på Facebook.

Kritiken har växt mot guvernören sedan sexistiska och homofobiska kommentarer ur en chattgrupp han har deltagit i läckt till medier. Tusentals människor har den senaste veckan demonstrerat och krävt Rossellós avgång.

Damberg om ökade våldet: Måste få polisen att växa

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beklagar den senaste veckans händelser i Göteborg där två unga män har knivskurits till döds, skriver Göteborgs-Posten. ”Fokus bör ligga på att få polisen att växa”, säger Damberg till tidningen.

Junge, Heiko / SCANPIX SWEDEN

Norska barn ska undervisas om terrordådet på Utøya

I dag är det åtta år sedan terrordådet på Utøya. På söndagen meddelade Norges kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner att norska skolor ska börja undervisa barnen om terrordådet. ”Dagens och framtidens generationer ska lära sig”, säger han.

”Om USA kunde landa på månen kan vi lämna EU”

Boris Johnson, favorit till att ta över som Storbritanniens premiärminister, skriver att det behövs vilja och driv för att gå ur EU. ”Om USA kunde landa på månen för femtio år sedan klarar Storbritannien av att lämna EU den 31 oktober”, skriver han i The Telegraph.

Minst 20 personer skadade i de portugisiska bränderna

Minst tjugo personer, varav åtta brandmän, har skadats i stora skogsbränder cirka 20 mil nordost om Portugals huvudstad Lissabon. Omkring 1 700 räddningsarbetare och 400 fordon arbetade med att släcka bränderna på söndagen.

Man skottskadad i Malmö – tog sig själv till akuten

En man i 20-årsåldern sköts i Malmö under natten till måndagen. Enligt Sydsvenskan ska mannen själv ha tagit sig till akuten.

Skadorna beskrivs som lindriga men mannen ska ha blivit skjuten i ena eller båda benen, enligt polisen. Ingen misstänkt har gripits för skjutningen.

Shane Lowry vann The Open – tar första majorn

Irländaren Shane Lowry vinner oväntat golftävlingen The Open – och tar hem sin första major med hela sex slags marginal. Med bucklan i handen passade en tårögd Lowry på att tacka sina föräldrar som ”offrade så mycket” för honom som liten.

Dagens händelser

• UTRIKES: Årsdag för terrordådet på Utøya 2011.
• UTRIKES: Indien planerar uppskjutning av rymdfarkost som ska landa på månen.
• KULTUR. Sommar i P1 med artisten och låtskrivaren Lisa Miskovsky.
UTRIKES. Sista dagen för Tories medlemmar att rösta om en ny partiledare och premiärminister i Storbritannien.
• SPORT. Första etappen i den stora orienteringstävlingen O-Ringen i Norrköping.
• SPORT. Flera försök och finaler i sim-VM.

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Igår 17:06
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

Igår 16:06
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Linde om Kinas hot: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

Igår 23:33
Kinas ambassadör Gui Congyou TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas ambassadör: Vi inför sanktioner mot Sverige

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige trappas upp. Nu ska Kina begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai, säger ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten.

– Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

När och i vilken omfattning det kommer att gälla vill ambassadören inte specificera.

Igår 15:32
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Brexit Valet i Storbritannien
Brittiska underhuset/montage.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:18
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa band utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Igår 12:24
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Igår 11:00
Läs mer om Brexit
Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

29 nov
Publikhavet på Friends aren/Bild på Avicii som projicerades under konserten. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Avicii-konserten satte nytt publikrekord för Friends

58 163 personer kom på kvällens välgörenhetskonsert på Friends arena i Stockholm, till hyllning av Tim "Avicii" Bergling, skriver TT. Enligt Stockholm Live är det nytt publikrekord för arenan.

En rad artister, flera av de internationella, samt ett liveband på runt 30 personer var på plats för att framföra Aviciis låtar. Artistens pappa Klas Bergling tackade också alla som kommit på konserten.

– Vi saknar Tim, men han finns hos oss här ikväll genom sin musik, sade han.

Igår 23:05
David Guetta/Rita Ora/Kygo. TT
undefined

Storstjärnor spelar Aviciis låtar under minneskonsert

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Bland storstjärnorna som ska framföra Aviciis låtar finns bland andra David Guetta, Kygo och Rita Ora, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

De 57 000 biljetterna till konserten sålde slut på 30 minuter, skriver Expressen. Konserten arrangeras av stiftelsen som Tim Berglings föräldrar startat i hans minne, som kommer skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen.

Igår 18:02
Klas Bergling/Muralmålning av Tim ”Avicii” Bergling  TT
undefined

Aviciis familj skänker 30 miljoner till självmordslinje

Stiftelsen som Tim ”Avicii” Berglings familj startade efter artistens död ska skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen. Det rapporterar TT.

I samarbete med den ideella föreningen Mind är målsättningen att stödfunktionen Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt.

– Det är den bästa insatsen vi kan göra för att minska antalet självmord, säger Aviciis pappa Klas Bergling.

Nyheten kommer drygt en vecka efter beskedet om att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner.

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Intäkterna går till stiftelsens arbete att förebygga psykisk ohälsa.

Igår 07:41
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018