100 stjärnfall i timmen lyste upp himlen i natt
Den årliga meteorsvärmen Perseiderna har lyst upp himlen och bjöd under helgen på stjärnfall som kunde ses över hela världen.
Enligt BBC ger fenomenet upp till 100 meteorer i timmen när stoft från kometen 109P/Swift-Tuttle kommer i kontakt med jordens atmosfär.
När partiklarna träffar atomsfären så brinner de upp och resulterar i ett starkt ljus, även kallat för meteorer och stjärnfall.
Meteorsvärmen inträffar årligen mellan juli och augusti varje år men i år var det ett extra starkt stjärnfall som hade sin topp under lördagsnatten och söndagsmorgonen.
bakgrund
Meteor
Wikipedia (sv)
Meteor, även stjärnfall, (av grekiska mete’oros – "i luften befintlig") är det ljusstreck som kortvarigt syns på stjärnhimlen när en liten interplanetär kropp, en meteoroid, med mycket hög hastighet faller in i jordatmosfären.
Ljusskenet uppstår på cirka 100 km höjd när meteoren förångas på grund av de höga temperaturer som uppstår vid friktionen mot atmosfären. De flesta meteorider når aldrig jordytan, men de som ändå når jordytan kallas meteoriter. Under en mörk och molnfri natt ser man normalt 2–10 meteorer i timmen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen