160 000 år gammal käke hittad från utdöd människa
Forskare har identifierat ett omkring 160 000 år gammalt käkben tillhörande en denisovamänniska, en numera utdöd människoart som levde i östra Asien, skriver tidskriften Nature. Käkbenet hittades i en grotta på den tibetanska högplatån redan 1980 av en munk.
Upptäckten beskrivs som sensationell – och skulle kunna ändra vår förståelse för hur tidigt människan anpassade sig till livet på hög höjd, skriver AFP.
Fram till nu har ytterst få rester av denna människoart hittats: ett fingerben, tre kindtänder och en liten bit av ett kranium. De första resterna hittades 2008.
bakgrund
Denisovamänniskan
Wikipedia (sv)
Denisovamänniskan var en population av släktet Homo som levde för omkring 41 000 år sedan. I mars 2010 publicerades upptäckten av små fragment (ett fingerben och en tand) efter ett barn som visade sig ha DNA som varken stämde överens med neanderthalare (Homo sapiens neanderthalis) eller den moderna människan (Homo sapiens sapiens). Fyndplatsen var Denisovagrottan i den sibiriska regionen Altaj Kraj i Ryssland. Möjligen kan fragmenten visa att Denisovamänniskan tillhörde en egen, tidigare okänd, underart av människan, eftersom det mitokondrie-DNA som utvunnits ur dem varken matchar neandertalare eller Homo sapiens sapiens.
Ett senare fynd från samma grotta visar att denisovamänniskor och neanderthalmänniskor blandat sig med varandra.I december 2010 rekonstruerade ett internationellt forskarteam även DNA från cellkärnan i fingerbenet. Enligt den analysen skulle förfäderna till flera mindre folkslag i Asien och Australien, bland annat melanesier och aboriginer, ha denisovamänniskor bland sina förfäder. Även övriga asiater har huvudsakligen denisova-DNA i sina gener, men då i mindre mängder.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen