Hem
Husby, Göran Lambertz, Annie Lööf, Jonas Hassen Khemiri, näthat och Hanne Kjöller. (Scanpix)

2013: Bråken, debatterna och de öppna breven

Khemiri skrev till Ask, Putin till USA och Birro till Reinfeldt. 2013 kan verkligen kallas De öppna brevens år. Men det kom även att handla om så mycket annat. Här är debatterna och inspelen som bäst sammanfattar året som gått.

Februari: Debatten om näthatet

Hatord på nätet. (JANERIK HENRIKSSON / TT)

Debatten om hatet på nätet får nytt bränsle när SVT:s Uppdrag granskning lyfter frågan. Diskussionen hade redan börjat före årsskiftet när Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg berättat om de många hot, ofta av sexuell karaktär, som hon fått riktade mot sig.

Mars: Jonas Hassen Khemiri skriver öppet brev till Beatrice Ask

Jonas Hassen Khemiri. (JESSICA GOW / TT)

Den 13 mars publicerar Dagens Nyheter en artikel av Jonas Hassen Khemiri med titeln ”Bästa Beatrice Ask”. Artikeln, som blir oerhört delad, beskriver Khemiris egna upplevelser av fördomar och diskriminering, med utgångspunkt i polisens redan omdiskuterade metoder inom REVA-projektet. Några dagar senare svarar statssekreterare Jasenko Selimovic med ett öppet brev till Khemiri.

Maj: Ledarsidor i infekterad debatt om Husby

Polis och räddningstjänst vid en brinnande bil vid Husby centrum i maj. (Johan Nilsson / SCANPIX)

En 68-årig man skjuts i maj ihjäl av polisen i Husby. Det blir startskottet för nätter av upplopp, bränder och stenkastning. Sedan följer en vild debatt där både vänstern och högern använder händelserna i Husby som slagträ.

September: Putin kritiserar USA i New York Times

Vladimir Putin. (Ivan Sekretarev/AP)

Putin väcker stor uppmärksamhet för det debattinlägg han publicerar i New York Times. Den ryske presidenten kritiserar USA om hållningen i Syrienfrågan. Före detta presidentkandidaten John McCain vill inte vara sämre och går till motattack i en artikeln med titeln ”Ryssar förtjänar bättre än Putin”

September: Kjöllers bok om faktafel i hetluften

Hanne Kjöller. (Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX)

DN:s ledarskribent Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” blir föremål för en het debatt i svensk press. Boken, vars ansats är att granska mediernas sanningshalt, visar sig innehålla en rad faktafel. Bland annat skriver en rad höga SR-chefer ett öppet brev till Kjöller.

Oktober: Brand uppmanar till röstvägran

Russell Brand. (Todd Williamson/AP)

Den brittiska komikern Russell Brand skapar en världsomspännande debatt. I en BBC-intervju ger han sin negativa syn på det politiska systemet och uppmuntrar medborgare att inte rösta. Klippet blir viralt. ”Vi lever i en tid av hemsnickrad ideologi där smutsig realpolitik ses ned på av moraliska idealister”, kommenterar DN i en ledare. Aftonbladets Katrine Kielos konstaterar att hans längtan efter en revolution mot konsumism, individualism och ökade inkomstklyftor är ett fall av bra timing.

November: Löfven sträcker ut en hand

S-ledaren Stefan Löfven. (HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX)

S-ledaren Stefan Löfven, som under året fått kritik för sin tystnad i regeringsfrågan, överraskar med en artikel på DN Debatt. I den meddelar han att S kan tänka sig att regera med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) – om partiet vinner valet. Alliansledarna tävlar sedan om vem som bäst kan såga högerflörten. Annie Lööf kritiseras hårt för sitt svar:
”Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej.”

November: Lambertz och kampen mot Quickdomarna

Göran Lambertz. (Claudio Bresciani / TT)

Justitierådet Göran Lambertz fortsätter försvara de ursprungliga domarna mot Sture Bergwall – som friats från alla punkter – och möts av allt hårdare kritik under hösten. Det hela mynnar ut i en het tv-debatt mellan Lambertz, Leif GW Persson och journalisten Dan Josefsson.

December: Kritiken mot DN-annonsen

Gudrun Schymans motannons i SvD. (TT/SVD)

I början av december publicerar Dagens Nyheter en annons för boken ”Invandring och mörkläggning”, som snabbt får hård kritik. ”En usel och otäck publicering”, kallar Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete, den på Twitter. ”Vi har en generös annonspolicy som även omfattar ståndpunkter som är skilda från DN:s”, kontrar Peter Wolodarski. Gudrun Schyman svarar senare med en motannons i Svenska Dagbladet.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen