4 myter om förkylning – det här är inte sant
Nästan ingen slipper undan. I genomsnitt har en vuxen person 1–2 förkylningar per år. Men vad är bara en myt om denna vanliga sjukdom?
1. Du kan bli förkyld om du är ute med blött hår i kylan
Det här är mestadels en myt. Du blir generellt inte sjuk eller sjukare av kyla. Kroppens immunförsvar kan dock påverkas negativt av sänkt kroppstemperatur, men då krävs en långvarig, kraftig nedkylning som nästintill leder till medvetslöshet.
2. Om inte förkylningen går över behöver du antibiotika
Förkylningar orsakas av virus och går inte att bota med antibiotika. Men de kan övergå i en bakterieinfektion som kan behöva botas med antibiotika.
3. Du smittar bara andra om du har feber
Att vara feberfri behöver inte betyda att man inte smittar. Förkylningar är som mest smittsamma i början, då sjukdomen märks minst. Feber uppkommer ofta senare under sjukdomsförloppet, eller inte alls.
4. Du kan bota din förkylning med huskurer
Det finns mycket som påstås bota förkylning – vitlök, whiskey, ingefära och honungsvatten – men inget av dessa har vetenskapliga belägg. Undantaget är C-vitamin där det finns studier som visar på en viss förkortning av förkylningen hos vissa personer som ätit högre doser C-vitamin under längre tid innan förkylningen brutit ut.
Så här fungerar KRY:
Logga in med BankID och beskriv ditt ärende.
Ha videosamtal med en legitimerad läkare inom bara några minuter
Om det bedöms att du behöver recept på läkemedel eller en remiss så skriver läkaren ut det.
Alltid gratis för barn och ungdomar upp till 20 år samt alla med högkostnadskort.