Hem
AJ ProdukterANNONS

4 olika typer av ergonomi – så påverkar de ditt jobb

Störande ljud, för kalla lokaler eller dålig arbetsställning. Det finns många saker som påverkar hur vi mår på jobbet. Bra ergonomi är därför A och O för att vi ska prestera på topp – men vad menas egentligen med god ergonomi?

Det är lätt att tro att ergonomi enbart handlar om foträta skor och klanderfri arbetsställning, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Begreppet innefattar allt från en bra ljudmiljö till att tekniken är anpassad efter hjärnans sätt att tänka. Allra bäst mår vi när våra arbetsförhållanden stämmer överens med våra individuella fysiska och psykiska förutsättningar. Därför är det extra viktigt att ta hänsyn till att alla är olika, oavsett om det gäller fysisk styrka och storlek eller förmåga att hantera information. En ergonomisk arbetsplats ska nämligen vara anpassad efter personerna som jobbar där – inte tvärtom.

Fyra typer av ergonomi som kan påverka ditt jobb

Kognitiv ergonomi

Kognitiv ergonomi, eller informationsergonomi, bottnar i samspelet mellan människa och teknik. Tekniken som används på din arbetsplats ska nämligen inte bara vara anpassad så att det är lätt att se, höra och förstå, utan även att minnas och fatta beslut. Ett system som inte passar hjärnans sätt att ta in information kan därför försvåra ditt arbete snarare än att vara till hjälp.

Belastningsergonomi

Rörelse och belastning är i regel bra för kroppen – så länge det görs på rätt sätt. Lyft som utförs felaktigt eller är för tungt kan däremot leda till belastningsskador. Repetitiva rörelser, för mycket stillasittande och felaktig arbetsställning kan också leda till skador. Liksom handintensivt arbete som bland annat förekommer i köksmiljöer, industri och vården.

Ljudergonomi

Buller behöver inte uppnå en hög ljudnivå för att vara skadligt – eller störande. Till buller räknas alla ljud som på något sätt stör arbetsmiljön. Det kan vara allt från ett fläktsystem på kontoret till höga ljud från arbetsmaskiner. Ungefär vid 85 dB börjar det bli fara för hörselskador.

Ljusergonomi

Dålig belysning på arbetsplatsen kan orsaka både huvudvärk och besvär med ögonen. Det kan dessutom leda till obekväma arbetsställningar och spänningar i musklerna om du inte kan se ditt arbete ordentligt, eller om du riskerar att bli bländad av starka lampor.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons