Hem
Seafood From NorwayANNONS

5 saker du kanske inte visste om torsk

Seafood From Norway

Torsken har länge varit en uppskattad basvara i många svenska hem. Men hur mycket vet du egentligen om den? Här följer fem spännande fakta om den uppskattade fisken.

Bra att äta under graviditeten

Fisk är ett livsmedel som gravida ibland ställer sig frågande till att konsumera. Men faktum är att norsk torsk innehåller massvis av hälsosamma beståndsdelar som är nyttiga under en graviditet. Bland annat jod, omega-3-fettsyror, vitamin D och selen, som alla är viktiga byggstenar för kroppen.

Ett hållbart val

Torsken har ett lägre koldioxidavtryck och betydligt mindre miljöpåverkan jämfört med vissa andra proteinalternativ, som nöt- eller griskött. Den norska arktiska torsken är världens största torskbestånd, där torsken lever vilt och fritt i det iskalla vattnet i Barents hav. I denna miljö frodas den och utvecklar starka muskler med ett otroligt fast kött.

Norrmännen är världsledande inom marin forskning och kan i samråd med internationella havsforskningsrådet (ICES) riktlinjer framgångsrikt reglera fiskbeståndet. Kontrollberäkning av beståndet, stringenta kvotsystem och forskning i världsklass garanterar att beståndet och de viktiga marina ekosystemen är väl skyddade. På så sätt kan det fortsätta fiskas och njutas av norsk torsk på ett hållbart sätt under kommande generationer.

Seafood From Norway

En utmärkt källa till protein

Det kan vara svårt att tänka sig att en mager fisk som torsk innehåller tillräckligt med protein för att nå dagsbehovet, men så är det faktiskt. En portion på cirka 100 gram kan innehålla upp till 20 gram protein. Proteinet i torsk består dessutom av essentiella aminosyror som kroppen behöver för att fungera optimalt.

Lika nyttig färsk som fryst

Frusen torsk behåller samma näringsmässiga kvaliteter som färsk och är därför ett praktiskt och ofta kostnadseffektivare alternativ att få in mer fisk i kosten. Ett tips är att tina fisken i kylskåpet innan tillagning för att bevara smak, textur och näringsämnen samt minska risken för korskontaminering.

Ett mångsidigt livsmedel

Torsk behöver inte bara vara lika med panering och stekning utan kan tillagas på många olika sätt. Testa att slänga den på grillen, baka den i ugnen, pochera eller ånga för att uppleva helt nya sidor av fisken. Den ger även en mångsidighet i köket, då den med sin milda smak, unika textur och budgetvänliga pris ger en uppsjö av variationer att utforska utan att behöva spendera en förmögenhet.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.