Hem
Seafood From NorwayANNONS

Torsken – 5 fascinerande fakta du förmodligen inte vet om

I det djupblå vattnet i Barents hav lever en fisk med en lång och fängslande historia – torsken. Från uråldriga myter till den moderna fiskeindustrin, har torsken haft en betydande roll i nordens liv och kultur. Men hur väl känner du till denna vilda och mystiska, men läckra fisk?

Här är 5 intressanta fakta om torsken, som kanske kommer som en överraskning.

All torsk är inte samma

Det är vanligt att folk blandar ihop den norska torsken med Östersjötorsken, men det finns viktiga skillnader. Östersjötorsken är rödlistad och har ett fiskeförbud, medan den norska arktiska torsken fiskas omsorgsfullt från världens största torskbestånd. Om det är norsk torsk kan du vara säker på att den är hållbart fiskad.

Torsk är ett bra val för plånboken

Torsk är en prisvärd, hållbar fisk och ett bra alternativ när du vill göra ett medvetet val samtidigt som plånboken efter semestern känns tunn. Tips: de svenska matvarukedjorna är bra på extrapriser och sett till näring och hälsofördelar har torsken ett bra värde. Köp fryst torsk eller köp en större bit och frys in.

Torsk är ett miljövänligt alternativ

Torsken har en betydligt mindre klimatpåverkan och ett lägre koldioxidutsläpp jämfört med vissa andra proteinkällor, såsom nötkött eller fläskkött. Den norska arktiska torsken lever i världens största torskbestånd och trivs i det iskalla vattnet i Barents hav. Där får den leva ett naturligt liv och utvecklar starka muskler som resulterar i ett imponerande fast kött. Norge är framstående inom marinforskning och har, i samarbete med det internationella havsforskningsrådet (ICES), framgångsrikt implementerat riktlinjer för en effektiv reglering av torskbeståndet. Fisket kan på så sätt fortgå på ett hållbart sätt så att kommande generationer kan fortsätta njuta av norsk torsk med gott samvete.

Torsk är en superproteinkälla

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi äta 300-450 gram fisk per vecka. Det kan vara svårt att tänka sig att en mager fisk som torsk innehåller tillräckligt med protein för att nå dagsbehovet, men det gör den. En portion på cirka 100 gram kan innehålla upp till 20 gram protein. Proteinet i torsk består dessutom av essentiella aminosyror som kroppen behöver för att fungera optimalt. Torsk innehåller även bland annat jod, omega-3-fettsyror, vitamin D och selen, som alla är viktiga byggstenar för kroppen.

Torsk är inte bara sommarmat

Torsk är en mångsidig fisk som kan anpassas till många olika säsonger och smaker. Blanda torsken med höstens primörer från skog och jord och laga den med värmande, djupa smaker i grytor, soppor och långsamt tillagade rätter. Kombinera en mustig bas med den lätta smaken av torsk och inspireras av höstens färgpalett i kombination med den milda, smöriga havssmaken.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons