Hem
Seafood From NorwayANNONS

Från djuphav till tallrik – därför bör du äta torsk oftare

Seafood From Norway

Trendiga dieter kommer och går, men det finns en oslagbar kosthjälte som stått stark i århundraden: torsken. Inte bara som prisvärd, hälsosam och hållbar har torsken en uppsjö av fler anledningar att serveras oftare på middagsbordet. Följ med när experten Charlotte Rapp på Norges Sjömatråd djupdyker i varför.

Det är dags att rikta strålkastarljuset mot torsken. Med sin mjuka, följsamma konsistens och smöriga smak lämnar den dig med diskreta toner av hav och en touch av naturlig sötma. Men det är inte bara smaken som gör torsken till en mästare på tallriken.

– Torsk är en prisvärd spelare och trots vad vissa tror behöver det inte alls vara dyrt att servera fisk hemma. De svenska matvarukedjorna är bra på extrapriser – ett bra tips är att köpa fryst torsk eller att köpa en större bit och frysa in. Att den i tillägg har otaliga positiva hälsoeffekter gör den bara ännu mer prisvärd. Att hålla sig frisk är alltid en god affär, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjömatråd.

Torsk är lyx – men också en investering i hälsan

Torsk fungerar utmärkt både till vardags och vid festliga tillfällen. Den är både snäll mot plånboken, men också en smaskig protein- och vitaminkälla, vilket har gjort den till en favorit i många hem.

– Torsken är känd för sitt vita, väldigt magra men också fasta kött. I tillägg är den norska arktiska torsken också rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega 3. D-vitamin finns bara naturligt i några få livsmedel där fisk är vår viktigaste källa. Dessa näringsämnen spelar en viktig roll för att bland annat främja hjärthälsa och stärka immunförsvaret, säger Charlotte Rapp.

Charlotte Rapp är expert på norsk torsk och Manager Sverige på Norges Sjömatråd. Seafood From Norway

En titt under ytan

Visste du att torsken har spelat en viktig roll i handeln och ekonomin för norska kustsamhällen i århundraden? Torsken är en av de mest populära och mångsidiga fiskarna i världen, där den norska arktiska torsken är världens största torskbestånd som lever vilt och fritt i det iskalla Barents hav.

– Norges långa kustlinje och hundraåriga fiskehistoria har gjort norrmännen till experter när det gäller torskfiske. Men för att torsk ska vara ett hållbart val måste den hanteras på ett hållbart sätt. Genom vetenskap och noga kontroll garanteras det att beståndet och de viktiga marina ekosystemen är väl skyddade, så att vi kan fortsätta njuta av torsk på ett hållbart sätt i många generationer framöver, säger Charlotte Rapp.

Fisk är bra för alla

De nya nordiska näringsrekommendationerna poängterar vikten av att äta mer fisk och det fastslås att vi svenskar äter för lite, då det bör ätas fisk minst 2-3 gånger per vecka.

– Fisk är bra för alla. Jag brukar peka på att barn bör lära sig att uppskatta fisk tidigt i livet, då det inte minst handlar om vanan att äta fisk, men också att tidigt upptäcka hur gott det kan vara. Framförallt önskar jag att fler kunde upptäcka allt som torsk kan användas till. Alltifrån vardagsrecept som klassisk fiskgratäng och fiskpinnar, till festligare rätter som en fint rimmad torsk eller exklusivare torsk-carpaccio. Våga testa nytt och experimentera – torsk är en fantastisk råvara som är nyttig och enkel att hantera, avslutar Charlotte Rapp.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.