Hem
En radarbild på vraket från 2021. (Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån)

500 år gammalt järnfynd bärgat på Östersjön

Osmundjärn var för 500 år sedan en viktig exportvara i Gustav Vasas Sverige. Trots det är mycket lite känt om varan, något som forskare hoppas ändra på genom en bärgning från Östersjöns botten, skriver DN.

Forskarna har hittills inte haft nog stora mängder av varan för att kunna göra analyser. Men vid det första bärgningen i fredags fick forskarna med sig omkring 200 kilo osmundjärn.

– Nu hoppas vi kunna svara på exakt vad osmundjärn är, vad det skulle användas till och vart det här skeppet var på väg när det sjönk, säger projektledaren Jim Hansson till tidningen.

Bärgningarna görs från ett vrak utanför Dalarö i Stockholms skärgård. Det har vilat på havets botten sedan 1550-talet.

bakgrund
 
Osmundjärn
Wikipedia (sv)
Osmundjärn är en svensk benämning på järn som framställts genom härdfärskning av tackjärn från masugnar, så kallat osmundsmide. Osmundsmide kallas det äldsta och mest hantverksmässiga sättet att tillverka smidbart järn. Man använde gärna spillbitar av tackjärn från masugnar, eller järnkorn som stampas fram ur slagg med hjälp av sinnerstampar. Detta sätt att få smidbart järn har tidigare använts i blästbruket. Man använde malm från sjöar och myrar och framställde järn i blästerugnar sedan ca 700 f.Kr. Det äldsta belägget från masugn är från Lapphyttan ca 1150. Osmundarna var betydelsefulla i järnproduktionen från 1200-talet fram till 1600-talet Osmundsmidet innebar att tackjärnet värmdes på en härd av träkol, medan blåsbälgar blåste in syre i härden, för att sänka kolhalten i järnet. Bearbetningen skedde gradvis, och det första järnet man får fram kallas luppjärn. Luppjärnet värmdes på nytt i härden, därefter smiddes det ut och höggs upp till osmundar. Dessa hade en enhetlig vikt av ca 280 g. Ordets ursprungliga betydelse är oklar, och det är osäkert om det ursprungligen även syftat på myrblästerugnssmide, även om det innebär att man inte skulle ha behövt använda sig av det som kallas osmundssmide, då järnet redan från början hållit en tillräckligt låg kolhalt för att vara smidbart. Första gången ordet osmundjärn förekommer i skrift är 1280, och det användes då i England som beteckning på en från Norden importerad järnprodukt. Osmund användes även som beteckning på järnstycken av en specificerad vikt, 1/24 lispund eller omkring 280 gram. Osmundsjärnstycken var en viktig svensk exportvara men undanträngdes på 1600-talet av stångjärnet. Tillverkningen av osmundjärn fortsatte dock på en del håll, bl.a. i Grythyttan till slutet av 1700-talet. Man använde metoden för att utnyttja spill från tackjärn i masugnen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen