Bilder från protester i Hongkong. TT
Hongkongprotesterna

53 länder i FN-råd ger stöd åt kinesiska säkerhetslagar

Kinas utrikesdepartement och landets statskontrollerade medier uttrycker sig triumferande efter att 53 länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter gett stöd till de kontroversiella säkerhetslagarna som införts i Hongkong.

Bland länderna märks många som klassas som diktaturer eller delvis icke-fria, däribland Syrien, Nordkorea och Venezuela.

Det skriver Axios som tagit del av en lista över hur länderna ställt sig i frågan. 27 länder, däribland Sverige, motsätter sig säkerhetslagarna.

Axios skriver att listan är den tydligaste markören hittills på vilka länder som utmanar Kinas maktanspråk, åtminstone vad gäller mänskliga rättigheter, och vilka som sluter upp bakom Kina.

Tidigare

Toppnyheter

Trumps USA Smittan i USA
USA:s president Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Smittan i USA

Donald Trump ger order om ekonomiska lättnader

USA:s president Donald Trump har skrivit under flera presidentdekret för att erbjuda ekonomiska lättnader till amerikaner under coronakrisen. Det meddelade han på en presskonferens på lördagen, efter att demokrater och republikaner i kongressen misslyckats med att nå en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket.

Bland annat innebär beslutet att miljoner amerikaner som blev av med sina bidrag på 600 dollar i veckan för en månad sedan, nu kommer att få 400 dollar i veckan i arbetslöshetsersättning, skriver Washington Post.

Dessutom ska personer som tjänar mindre än 100 000 dollar per år få rätt att skjuta upp sina skattebetalningar från 1 augusti till slutet av december.

35 min
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingar har kollapsat – Trump utfärdar order

Donald Trump säger att han kommer att utfärda en presidentorder för att driva igenom flera ekonomiska coronaåtgärder. Utspelet kommer efter att förhandlingarna med Demokraterna om ett bredare paket kollapsat, skriver Reuters.

– Om Demokraterna fortsätter att hålla detta viktiga stöd gisslan så kommer jag att agera enligt min rätt som president för att ge amerikaner det stöd som de behöver, säger Trump på en presskonferens.

Presidenten vill bland annat pausa arbetsgivaravgifter och förlänga de extra arbetslöshetsersättningarna som löpte ut förra vecka.

Han tillägger att han förväntar sig att den exekutiva ordern kommer att utmanas i domstol.

Idag 04:27
Läs mer om Trumps USA
En kvinna reagerar på att soldater närvarar under demonstrationerna.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på explosionerna i Beirut

En polis död – över 200 demonstranter skadade under protesterna i Beirut

En polis har dött i samband med de stora demonstrationer som pågår i Libanons huvudstad Beirut, rapporterar AFP.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att över 200 demonstranter har skadats, varav över 60 har förts till sjukhus för vård.

Runt 10 000 personer tog sig till Martyrtorget i centrala Beirut för att protestera mot de styrande i landet efter de dödliga explosionerna i tisdags, skriver Reuters. Några kastade stenar och möttes av tårgas från kravallpolisen.

En grupp demonstranter tog sig också in i utrikesdepartementets byggnad i Beirut, under ledning av pensionerade officerare från den libanesiska armén. Gruppen ska ha förklarat att byggnaden var ”revolutionens högkvarter”, innan de drevs ut av den libanesiska armén tre timmar senare.

Utöver utrikesdepartementet tog sig demonstranter också in i energidepartementet och försökte storma finansdepartementet och högkvarteret för Libanons bankförening, där en brand uppstod, skriver AFP.

4 tim
Demonstranter i Beirut/Premiärminister Hassan Diab TT
undefined

Premiärministern föreslår tidigt val: ”Är den enda vägen ur landets djupa kris”

Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsval, efter tisdagens katastrofala explosioner som tog över 150 människors liv, rapporterar Al Jazeera.

I ett tv-sänt tal säger han att ett tidigt val är den enda vägen ut ur landets djupa kris. Diab säger att han kommer lägga fram förslaget till regeringen på måndag och tillägger att utredningen av katastrofen kommer att fortsätta tills alla ansvariga har straffats.

Beskedet kommer samtidigt som centrala Beirut skakas av våldsamma demonstrationer. Över 7 000 människor har tagit sig ut på gatorna för att protestera mot den politiska eliten i landet och över 110 har skadats i sammandrabbningar med polis, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterar också att skottlossning hörts från området där demonstrationerna äger rum.

5 tim
Demonstranter drabbar samman med polis i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folket bär på snaror: ”Avgå, ni är mördare!”

Det råder stor ilska bland demonstranter som tagit sig ut på gatorna i Beirut för att lufta sitt missnöje med regeringen, rapporterar flera medier.

Många har tagit med sig snaror som en symbol för att de tycker att landets politiker bör hängas, rapporterar Al Jazeera. Enligt Dagens Nyheter skriker demonstranterna: ”Avgå, ni är alla mördare”

– Vi vill ha en framtid med värdighet. Vi vill inte att blodet från offren i explosionen ska gå till spillo, säger demonstranten Rose Sirour till The Guardian.

Soldater med maskingevär patrullerar också i området, skriver Reuters.

– Skojar du, är armén här? Är ni här för att skjuta oss? Anslut er till oss så kan vi bekämpa regeringen tillsammans, ropar en kvinna, enligt nyhetsbyrån.

Idag 15:34
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Maria Kolesnikova, längst till höger, och Svetlana Tikhanovskaja, andra från vänster.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Flera oppositionella gripna dagen innan valet

Två högt uppsatta personer inom oppositionen i Belarus greps under lördagen, rapporterar Reuters och AFP.

Först kom information om att Maria Moroz, som leder utmanaren Svetlana Tikhanovskajas kampanj, hade gripits. Senare under kvällen greps även den högt uppsatta oppositionsmedlemmen Maria Kolesnikova av polis, men hon släpptes sedan igen. Enligt polisen ska gripandet ha berott på att Kolesnikova misstogs för att vara någon annan, skriver Reuters.

Stora protester mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko har kantat upptakten till valet i morgon. Lukasjenko, som har hållit Belarus i ett järngrepp de senaste 26 åren, har dock försökt trycka tillbaka oppositionen med alltmer aggressiva åtgärder.

2 tim
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.  Viktor Drachev / AP POOL
undefined

Analytiker: Moskva främsta hotet mot Lukasjenko

Missnöjet med Aleksandr Lukasjenko har ökat alltmer bland eliten i Belarus inför morgondagens val, samtidigt som diktatorns relation med Moskva har surnat, rapporterar ABC News.

– Fram tills nu har ingenting på allvar hotat hans makt. Nu kan han för första gången bli av med den, säger analytikern Alexander Feduta, som tidigare arbetade för Lukasjenko, men som nu är en av hans kritiker.

Ryssland och Belarus har ett tätt samarbete, men på senare tid har Kreml försökt sätta press på Lukasjenko att närma sig Moskva än mer. Det har i sin tur lett till att Lukasjenko försökt återuppta relationerna med länder i väst, för att upprätthålla en viss självständighet. Det främsta hotet mot Lukasjenko är nu därför, enligt analytiker, att Moskva kanske är öppna för att låta honom ersättas av någon annan.

”Det är allt mindre troligt att Kreml kommer att hjälpa Lukasjenko vid ett framtida kritiskt ögonblick med politiska spänningar i Belarus”, skriver analytikern Artyom Schraibman, vid Carnegie Moscow Center.

Samtidigt är det få som tvivlar på att Lukasjenko kommer att utropas som segrare i valet i morgon, rapporterar Sveriges Radio. En tredjedel av väljarna har redan lagt sina röster i en förtidsröstning, som enligt kritiker har präglats av oegentligheter.

2 tim
Tyga / Aleksandr Lukasjenko TT
undefined

Tyga ställer in konsert i Belarus kvällen före valet

Den amerikanske rapparen Tyga har ställt in sin medverkan på en konsert i Minsk i Belarus, tidigare Vitryssland, i kväll, skriver Pitchfork.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Foundation vill regimen, med president Aleksandr Lukasjenko i spetsen, arrangera konserten för att förhindra demonstrationer inför morgondagens presidentval.

”Framträdandet var inte politiskt motiverat och för att undvika konflikt med valet kommer jag inte att uppträda i Minsk den 8 augusti. Jag hoppas kunna komma tillbaka och spela för mina fans där längre fram”, säger Tyga i ett uttalande.

Idag 08:38
Läs mer om Presidentvalet i Belarus