Hem
Fawzia Koofi Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

Afghansk ex-ledare i exil fortsätter slåss för kvinnor

Fawzia Koofi var en av Afghanistans mest framstående kvinnliga ledare. Nu besöker hon FN i New York – inte längre som parlamentsledamot utan som en kvinna i exil, skriver AP.

– Det här är inte det Afghanistan jag kämpade för, säger hon om det nya talibanstyret.

– Jag ville att flickor åtminstone skulle ha frihet att välja skola, men nu är deras valmöjligheter begränsade till vilket rum i sina hus de ska vara i på dagarna. Det är hjärtskärande.

Koofi är tidigare presidentkandidat och har varit nominerad till Nobels fredspris. Hon menar bland annat att FN:s medlemsländer inte får kompromissa med frågor som inkludering och rättigheter i Afghanistan.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Annons

Om intervjuer

Under rubriken ”Intervjuer” rekommenderar Omni-redaktionen under helgen några intressanta intervjuer med personer från flera vitt skilda branscher.

Om Omni-helg

Intervjuerna är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons