Hem
Nilfebersmygga. (Anders Lindström/SVA)

Aggressiv mygga i Sverige: ”Kan sprida nilfeber”

När en nilfebersmygga upptäcktes i Sverige förra året väckte fyndet stor uppmärksamhet. Nu tyder mycket på att den aggressiva myggarten etablerat sig i Sverige, enligt myggforskaren Anders Lindström som lyckats fånga 50 stycken.

Myggan förknippas mest med sin förmåga att sprida det virus som orsakar ”West Nile feber”, en sjukdom som i vissa fall leder till hjärninflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärtmuskelinflammation. Men så länge detta virus inte finns i Sverige är myggan inte farlig, bara ovanligt aggressiv.

– Den kan bita folk mitt på dagen, även där det är öppet och soligt, så risken att bli biten är större, säger Anders Lindström, som arbetar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till TT.

Myggan finns i Centraleuropa och har blivit vanlig i Storbritannien under senare år och därefter kommit till Danmark, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

 
Nilfebersmygga
Wikipedia (sv)
Nilfebersmygga, Culex modestus är en tvåvingeart som beskrevs av Ficalbi 1889. Culex modestus ingår i släktet Culex och familjen stickmyggor. Inga underarter finns listade i Catalogue of Life. Det svenska namnet har myggan fått på grund av att den ofta spelar en nyckelroll vid utbrott av sjukdomen West Nile Fever, som orsakas av ett virus med samma namn (West Nile-virus). Sjukdomen West Nile Fever finns inte i Sverige. Nilfebersmyggan upptäcktes för första gången i Sverige i juni 2016. Det var myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som själv fångade ett exemplar i en trädgård i Simrishamn. I och med fyndet har Sverige nu femtio arter stickmyggor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen