Tech

AI-jurist sopade banan med mänskliga jurister

Som en del i en studie som genomförts i regi av den juridiska AI-plattformen Lawgeex i samarbete med professorer från universiteten Stanford, Duke och UCLA, har man låtit en artificiell intelligens och ett antal mänskliga jurister utvärdera fem olika kontrakt. Uppdraget var att korrekt identifiera 30 potentiella juridiska fallgropar i kontrakten, något som de mänskliga juristerna klarade med 85 procents träffsäkerhet, medan den artificiella intelligensen klarade det hela med 95 procents träffsäkerhet.

Och inte nog med det. AI:n klarade dessutom uppdraget på 26 minuter, medan det för de mänskliga juristerna tog i snitt 92 minuter.

Men artificiell intelligens är enligt forskarna ännu långt ifrån ett hot mot juristernas jobb, och ska snarare ses som ett komplement som kan frigöra mer tid till annat.

Toppnyheter

Brexit Förhandlingarna
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Ministrar förnekar att ny folkomröstning förbereds

Theresa Mays ministrar David Lidington och Damian Hinds förnekar att det finns en fraktion i den brittiska regeringen som arbetar för en andra folkomröstning om brexit. Det rapporterar Bloomberg.

Uppgifterna hade publicerats i The Sunday Times och Mail on Sunday. I en av artiklarna påstods Lidington tillsammans med pensionsminister Amber Rudd, finansminister Philip Hammond, justitieminister David Gauke och näringsminister Greg Clark vara redo att ställa sig bakom ytterligare en omröstning om EU-medlemskapet.

Damian Hinds är utbildningsminister i Theresa Mays regering.

26 min
Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Analys: Brittiskt misstag att hoppas på allierade i EU

Storbritannien har begått ett ödesdigert misstag i skilsmässoförhandlingarna med EU, skriver Wall Street Journals Stephen Fidler och Laurence Norman i en kommentar.

De menar att landet fått svårt att hitta allierade bland de övriga 27 medlemsstaterna – något som illustreras av Theresa Mays uppenbart meningslösa försök att få EU att sockra utträdesavtalet.

”Om London försökte söndra och härska i Europa så har man mötts av en enighet som har överraskat båda sidor”, skriver duon och tillägger att det bland annat funnits en förväntan om stöd från tidigare bundsförvanter inom EU, såsom Sverige.

För The Independents kolumnist och korrespondent Robert Fisk för veckans utveckling och Mays strategi samtidigt tankarna till den politiska vardagen i Mellanöstern. Han pekar bland annat på de uppskjutna omröstningar som är ett återkommande grepp för att undvika ”fel” utfall.

Igår 22:16
Läs mer om Brexit
Bedömare är eniga om att mer måste göras för att minska utsläppen  TT
FN:s klimatmöte i Katowice

Bedömare: Golvet är lagt men mer behöver göras

Det råder delade meningar om hur långt länderna nådde under FN:s klimatmöte i Katowice som avslutades i går.

Att man överhuvudtaget har kunnat komma fram till ett beslut måste ses som en framgång menar klimatforskare Mattias Fridahl från Linköpings universitet.

– Förutsättningarna för att ta det här beslutet var väldigt, väldigt dåliga inför Katowice, säger han till Ekot.

Men Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menar att avtalet på vissa punkter är för vagt och att mycket arbete återstår.

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, skriver i ett blogginlägg att regelboken som man nu har enats om lägger golvet för hur utsläppen ska minska, men att både EU, enskilda länder, företag och individer måste göra mer.

3 tim
Ordföranden för mötet Michal Kurtyka.  JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Länderna har enats om ett system för att mäta utsläpp

Under klimatmötet i Katowice förhandlade länderna fram en regelbok till hur man ska följa Parisavtalet från 2015.

Enligt FN:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete har länderna enats om regler för att mäta utsläpp och ett system för att mäta effekterna av politiken jämfört med vetenskapliga rekommendationer, skriver BBC.

En annan viktig punkt man enats kring är ett system för hur länder öppet ska rapportera sina utsläpp. Ländernas rapporter måste överensstämma med det man kommit överens om. Det kommer även konsekvenser för de länder som är sena med sina rapporter.

De nya regelverket är flexibelt för utvecklingsländer vilket gör det möjligt för dessa länder att förbinda sig till avtalet vid ett senare tillfälle.

Idag 06:20
IPCC:s ordförande Hoesung Lee AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Konflikt kring IPCC-rapport blev stötesten på mötet

En av konflikterna under FN:s klimatmöte i Katowice var hur den nya rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) om 1,5-gradersmålet skulle behandlas.

USA, Ryssland, Saudiarabien, Kuwait och några andra länder vägrade att godkänna en formulering där rapporten ”välkomnas”. De ville i stället bara ”notera” den.

Den stora majoriteten av länder tyckte dock att forskningen var viktigt att uppmärksamma. Till slut enades man om en kompromiss där båda formuleringarna förekom.

Klimatminister Isabella Lövin (MP) var nöjd över kompromissen och sa till TT att det nya avtalet innehåller tydliga skrivningar om hur viktig IPCC-rapporten är.

Idag 06:51
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice
Helg Långläsning
Illustrationsbild. Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Highway 20-fallet: Fyra mord, en våldtäkt, en man

Marlene, Kaye, Rachanda, Melissa och Sheila. Under två decennier mördades fyra kvinnor och en våldtogs på samma vägsträcka i amerikanska Oregon, Highway 20. Fallen har en sak gemensamt. Samma man kan kopplas till alla fem brotten: John Ackroyd.

I en omfattande kartläggning – fem kapitel med fotografier, kartor, grafik, arkivmaterial och videofilmer – tar tidningen The  Oregonian med läsarna djupt in i seriemördarens värld.

Allt började 1977 när Ackroyd plockade upp Marlene med sin bil, släpade in henne i skogen och våldtog henne. Hon lyckades fly. Om polisen hade trott på hennes berättelse kunde hon kanske ha blivit hans sista offer, skriver The Oregonian. I stället blev hon den enda som överlevde.

Läs texten i länken nedan.

1 tim
Arkivbilder. Saifullah Paracha/Arkivbild från Guantánamobasen. TT
Långläsning

Fallet Paracha: 15 år utan åtal på Guantánamo

Guantánamos äldste fånge, 71-åriga Saifullah Paracha, kommer troligtvis dö i militärfängelset efter nära 15 års fångenskap utan åtal, skriver The Guardian.

Tidningen går igenom bevisen och frågetecknen kring hur en framgångsrik finansman från Pakistan anklagades för att ha hjälpt medlemmar i terrorgruppen al-Qaida med finansiella transaktioner.

– Fallet Paracha visar inte bara på den kroniska avsaknaden av transparens på Guantánamo [...] utan ifrågasätter också rättrådigheten i terrorrättegångar efter 11 september-attackerna i stort, säger Ramzi Kassem, juridikprofessorn vid City University of New York.

Läs hela texten via länken.

Idag 06:50
Den brandhärjade lagerlokalen.  TT
Långläsning

Max vänner dog i branden – snart ska han upp i rätten

Branden i konstnärskollektivet i Oakland i Kalifornien kostade 36 människor livet, varav många var 29-årige Max Harris vänner. Ett halvår senare greps han misstänkt för vållande till annans död och nu har han suttit inlåst i 18 månader.

Det var Max Harris som anordnade festen i kollektivets lagerlokal och när han upptäckte branden sprang han och hämtade en brandsläckare, men då var det redan för sent.

I vår ska han upp i rätten, och för New York Times berättar han om den tuffa tiden av sorg och skuld i fängelse, uppväxten som ledde honom till konsten och det komplicerade förhållandet till Derick Almena, innehavaren av konstnärskollektivet, som också står åtalad.

Läs hela texten via länken nedan.

Idag 06:52
Läs mer om Helg
VALERIAWITTERS / BILDBYR N
Fornlings titelmatch

Sven Fornling glad trots igenmurat öga: ”Helt sjukt”

Sven Fornling fick vänster öga igenmurat och en bula i pannan efter gårdagens titelmatch – men boxaren har ett stort leende på läpparna dagen efter och kan titulera sig som världsmästare i lätt tungvikt, skriver Sportbladet.

– Det är ju så sjukt. Nu sitter jag här med huvudvärk och mår lite kasst dagen efter och så ska jag tänka på Bivol, Beterbiev, Badou Jack … det är liksom ett snäpp till, säger Fornling och syftar på sina framtida motståndare.

– Det är sån bokslutskänsla. Nästan alla har tvivlat på mig. En del av mig har också tvivlat, fortsätter boxaren.

30-åringen vann titelfajten mot den regerande världsmästaren Karo Murat efter ett enhälligt domslut sent i går.

1 tim
VALERIAWITTERS / BILDBYR N
Fornlings titelmatch

Krönikor: Största knallen någonsin i svensk boxning!

”Det här är den största svenska proffsboxningsknallen någonsin”, skriver Sportexpressens Kent Hansson i en krönika efter att det stod klart att Sven Fornling blivit ny IBO-världsmästare i lätt tungviktsboxning.

30-åringen från Malmö vann titelfajten mot den regerande världsmästaren Karo Murat efter ett enhälligt domslut.

”Sven Fornling hade lovat att ringen skulle brinna. Han höll sitt löfte. Sven gjorde en makalös fighterinsats”, skriver Hansson.

Sydsvenskan/HD:s Niklas Whilborg skriver att Fornling stod för ”en hjälteinsats” och att Murat är av ett virke som få världsboxare kan bryta ner.

Sportbladets Stefan Alfelt stämmer in i hyllningarna. ”Sven Fornling visade vad vilja och målmedvetenhet kan åstadkomma om man är beredd att betala priset som en total hängivenhet i en så tuff bransch som boxning kräver.”

Idag 05:46
Karo Murat till vänster, Sven Fornling till höger. VALERIAWITTERS / BILDBYR N
Fornlings titelmatch

Svenske boxaren Fornling ny IBO-världsmästare

Svenske boxaren Sven Fornling stod som vinnare efter det han beskrivit som sitt livs match och tog hem IBO-bältet i lätt tungvikt, skriver Sportbladet.

– Jag saknar ord. Det är helt otroligt av Sven, säger boxaren Adrian ”Gäddan” Granat i Sportbladets sändning.

Fornling mötte den regerande världsmästaren Karo Murat från Tyskland och efter en jämn och dramatisk match utsågs han till vinnare på poäng efter ett enhälligt domslut.

– Det är overkligt, säger Fornling till Aftonbladet.

Igår 22:16
Läs mer om Fornlings titelmatch

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund