Pascal Rossignol / TT NYHETSBYRÅN
Tech

”Amazon kan ersätta människor med packningsrobotar”

Enligt uppgifter från källor till Reuters med kännedom om projektet så ska e-handelsjätten Amazon nu ha börjat testa packningsrobotar som kan ta över den syssla som sysselsätter tusentals människor vid företagets lager. Robotarnas packningskapacitet ligger på mellan fyra och fem gånger en människas, och Amazon ska just nu överväga att installera åtminstone två maskiner per lager på ett tiotal av sina lager.

”Vi testar just nu den här nya teknologin med målet att öka säkerheten, snabba upp leveranstiderna och effektivisera rakt över vårt nätverk” säger en talesperson till Reuters.

Toppnyheter

Trumps USA Sprickan i Demokraterna
Nancy Pelosi. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Sprickan i Demokraterna

Representanthuset röstar om fördömande av Trump

Representanthuset kommer att rösta om ett fördömande av Donald Trumps ”rasistiska kommentarer” under onsdagskvällen, skriver flera medier. I fördömandet står det skrivet att presidentens ord har ”legitimerat och ökat rädslan för och hatet mot nya amerikaner och färgade personer”.

Ordkriget inleddes när presidentens skrev att politikerna Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley borde ”åka hem” till sina hemländer. Trump nämnde inte politikerna vid namn men det var enligt flera medier tydligt vilka han syftade på.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi säger att fördömandet syftar på mer än kommentarerna om ”The squad”, smeknamnet för de fyra kongresskvinnorna.

– Hur förolämpade vi än är – och vi är förolämpade över vad han sa om våra systrar – säger han det om människor varje dag, säger Pelosi enligt NBC News.

Igår 19:43
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez.  TT
undefined

”Du har ett rasistiskt sinne och ett rasistiskt hjärta”

Konflikten mellan USA:s president och de fyra demokratiska kongresskvinnorna, med Alexandria Ocasio-Cortez i täten, trappas upp.

Donald Trump har anklagats för att vara rasist, sedan han uppmanat de demokratiska ledamöterna – troligen syftandes på Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib – att ”åka hem”. Tre av dem är födda i USA. Trump svarade under morgonen att han ”inte har ett rasistiskt ben i sin kropp” – och nu kommer ett nytt svar från Ocasio-Cortez:

”Du har rätt – du har inte ett rasistiskt ben i din kropp. Du har ett rasistiskt sinne i ditt huvud och ett rasistiskt hjärta i ditt bröst”, skriver hon på Twitter.

Bakgrunden till konflikten handlar både om den pågående sprickan inom Demokraterna och kritiken mot det humanitära hjälppaket som klubbades igenom av senaten.

Igår 19:30
Ilhan Omar. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Krönikor: När Ilhan Omar talar förlorar partiet röster

Opinion Sprickan mellan vänsterfalangen och den mer moderata falangen inom Demokraterna i USA lyfts i flera krönikor. En förklaring till sprickan i partiet, och det som sticker ut ännu mer än Donald Trumps rasism, är hur delar av etablissemanget i Demokraterna jobbar med liknande antaganden som presidenten, skriver Jamelle Bouie i en krönika i New York Times.

”Nej, de har inte lyft fram den vita arbetande fastighetsägaren som den enda medborgaren av värde, men de är besatta av att vinna den rösten till sin sida – övertygade om att den här gruppen är vägen till seger”, skriver Bouie.

Tucker Carlson skriver i en krönika i konservativa Fox News att Demokraterna kommer att förlora på det pågående ordkriget. Han menar att de fyra kongresskvinnor som Trump riktat sina attacker mot, som för ett halvår sedan bara var fyra unga vänsterpolitiker, nu har blivit kärnan i det demokratiska partiet.

”Genom att peka ut de fyra medlemmarna i kongressen markerade presidenten deras betydelse i det demokratiska partiet”, skriver Carlson, något han ser som positivt för Republikanerna.

”När Ilhan Omar pratar förlorar Demokraterna”, fortsätter han.

Igår 14:28
Läs mer om Trumps USA
Ursula von der Leyen/bild från en demonstration i Madrid i slutet av juni. TT
Reaktioner på valet av von der Leyen

Expert: De kommande fem åren lär handla om klimatet

Ursula von der Leyen valdes till EU-kommissionsordförande med en knapp majoritet – men det kommer inte att påverka hennes möjligheter att driva igenom sina politiska frågor. Det säger EU-journalisten Ylva Nilsson till TT.

– Nu sitter hon säkert. Det hon valde att lova säger väldigt mycket om hur de närmaste fem åren kommer se ut. Det kommer handla väldigt mycket om höga ambitioner på klimatområdet, säger hon.

Göran von Sydow, som är statsvetare och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, menar att löftena framför allt har gjorts för att övertyga liberaler och socialdemokrater.

– Men det är inte helt självklart att hon kommer kunna leverera det hon lovat. Det kommer nog påverka hennes period, säger von Sydow till nyhetsbyrån.

Igår 22:02
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Löfven: ”Det är på tiden med en kvinna”

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster mot 327 och 22 nedlagda. 374 röster krävdes för att hon skulle bli vald.

Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar henne på Twitter.

”Det är på tiden att en kvinna får den viktiga rollen”, skriver Löfven.

Han betonar också vikten av att fortsätta arbetet inom områden som jobben, klimatet, migrationen och Europas säkerhetsfrågor.

Igår 17:44
Malin Björk och Jonas Sjöstedt.  TT
undefined

V sågar S: ”Som vanligt gör de upp med högern”

Ursula von der Leyen ser ut att bli EU:s nästa kommissionsordförande, sedan S-gruppen i EU-parlamentet meddelat sitt stöd. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk.

”Som vanligt alltså, före varje EU-val säger socialdemokraterna att det är de mot högern, efter valet gör de upp med samma höger och ger dem toppjobben”, skriver han på Twitter.

Även Malin Björk, som är Europaparlamentariker för V, är kritisk. von der Leyen har förvisso försökt vässa sitt program – ”men hon förblir högerns kandidat” med en ”status quo-politik som inte står upp för vare sig klimatet, jämlikheten, flyktingars rättigheter, eller försvaret av rättsstatsprinciperna”, skriver Björk på Twitter.

Igår 16:37
Läs mer om Reaktioner på valet av von der Leyen
Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya ledning

Klart: von der Leyen är ny kommissionsordförande – första kvinnan i historien

Ursula von der Leyen – det heter EU-kommissionens nya ordförande. Tyskan är den första kvinnan i historien att nå topposten i EU.

– Jag känner mig så hedrad och jag är överväldigad och jag tackar er för förtroendet ni ger mig, säger von der Leyen i parlamentet efter omröstningen.

Det blev en dramatisk omröstning. 383 av parlamentarikerna röstade för von der Leyen och hon behövde minst 374 röster för att bli vald.

EU-kommissionsordföranden är en av unionens mest inflytelserika politiker.

Igår 17:35
Ursula von der Leyen tillsammans med Jean-Claude Juncker i början av juli. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Juncker: Välkommen hem – ett enormt ansvar väntar

”Välkommen hem” – den hälsningen skickar den tidigare EU-kommissionsordförande Jean-Claude Juncker till den nyvalda efterträdaren Ursula von der Leyen.

”Äntligen en kvinna som styr EU-kommissionen”, skriver han på Twitter.

”Det här jobbet är en enormt ansvar och en utmaning. Jag är säker på att du kommer att bli en bra ordförande”, fortsätter han.

Juncker har varit kommissionsordförande sedan EU-valet 2014.

Igår 19:07
Ursula von der Leyen gratuleras efter att hon blivit vald. Här tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analyser: Hon kommer bli påmind om vänsterlöftena

Ursula von der Leyen är vald till ny EU-kommisionsordförande – men hon fick göra många löften på vägen för att nå dit, skriver journalisten Henrik Brors i en analys på sajten Om Europa. Han menar att den konservativa tyskan bland annat har anslutit sig till flera socialdemokratiska vallöften för att få med sig S-parlamentarikernas röster.

”Vi kan vara säkra på att det tilltufsade parlamentet kommer att påminna von der Leyen om dessa löften de kommande fem åren”, skriver han.

Trots löftena vänsterut tycks den konservativa EPP-gruppen inte särskilt upprörd, skriver DN:s Pia Gripenberg i en analys. De som verkar mest upprörda är i stället parlamentets högernationalister.

”Flera ledamöter ansåg att Ursula von der Leyen flyttat sig för mycket åt vänster senaste veckan”, skriver hon.

Igår 18:15
Läs mer om EU:s nya ledning