Streamingkriget

Amazon Music satsar på högupplöst ljud

Amazon släpper nu en ny variant av sin streamingtjänst Amazon Music kallad Amazon Music HD. Precis som namnet antyder så handlar det om ett abonnemang som erbjuder högupplöst ljud, närmare bestämt i cd-kvalitet. Man har även prissatt tjänsten mycket aggressivt och kommer därmed att utmana framför allt Tidal på allvar (priset ligger på 12,99 dollar i månaden för Amazons Primekunder, vilket kan jämföras med Tidals 19,99 dollar i månaden för högupplöst musik).

Amazon hävdar att man förfogar över en katalog med mer än 50 miljoner låtar i cd-kvalitet. Dessutom erbjuder man runt en miljon låtar i en ännu högre upplösning som man kallar för ”Ultra HD”.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Hans Dahlgren i Agendastudion. SVT
Brexit Storbritanniens framtid

Hans Dahlgren: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att ringa runt till EU:s stats- och regeringschefer för att höra hur de ställer sig till britternas förfrågan om ett framflyttat utträdesdatum. Dahlgren påpekar att det är statsminister Stefan Löfven som kommer att meddela Sveriges hållning men tillägger:

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU.

1 tim
Brexitmotståndare i London under lördagen. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: EU förlänger om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Unionen är redo att göra en ”mjuk förlängning”, vilket skulle innebära att Storbritannien kan lämna tidigare än i februari om allt är på plats, skriver tidningen.

Enligt uppgifterna kommer EU att följa utvecklingen i det brittiska parlamentet innan man fattar något beslut om förlängning.

3 tim
Dominic Raab (höger) intervjuas i BBC på söndagen. Jeff Overs/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen: Vi har rösterna för att få igenom avtalet

Om det blir en omröstning om Boris Johnsons brexitavtal kommer det att godkännas av parlamentet. Det säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

– Vi verkar ha tillräckligt med röster för att få igenom det, säger han.

Enligt en analys från Financial Times, som har tittat på röstningsmönster och vad parlamentariker har sagt offentligt, når regeringen precis de 320 röster som krävs för att få igenom avtalet. 320 parlamentsledamöter är för och 315 är emot, enligt tidningens beräkningar.

Idag 14:04
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Storstäderna duckar ansvaret för integrationen”

Opinion Poängen med bosättningslagen är att förbättra integrationen när antalet nyanlända som hänvisas till olika kommuner fördelas efter arbetsmarknadsförutsättningar och befolkningsstorlek. Men i stället väljer storstadskommuner att göra absolut minimum under etableringstidens två år, för att sedan skicka vidare personerna och friskriva sig från ansvar, skriver tre S-politiker i SvD Debatt.

I Kramfors kommer 57 personer få försörjningsstöd och samtliga dessa har flyttat dit från Stockholms län. Bara i år har Solna flyttat 14 personer till Kramfors kommun – vilket för Solna kanske är ett effektivt sätt att få till en bra statistik, men som för Kramfors blir en betungande kostnad, skriver debattörerna.

Att flytta kostnaden och ansvaret för integrationen från storstadskommunerna i den här takten är inte hållbart. Effekten av bosättningslagen uteblir om större kommuner, där förutsättningarna för integration och egen försörjning är bättre, skjuter ifrån sig ansvaret, menar de.

30 min
SFI-studer i Sickla, arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala inför tidsgräns på tre år för SFI-studier

Uppsala inför en tidsgräns på tre år för studier i svenska för invandring, rapporterar Upsala Nya Tidning. Förhoppningen är att det ska leda till en attitydförändring.

– Regeln om max tre år skickar signalen att det finns en viss press att bli klar med SFI, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) till tidningen.

Åtgärden är en del av ett nytt 26-punktsprogram som ska få fler i arbete och minska behovet av socialbidrag.

Den som inte ännu lärt sig svenska på en grundläggande nivå efter tre år ska hänvisas till andra instanser.

Idag 10:54
Läs mer om Svenskt mottagande
Eva Mörk. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

Nationalekonom kritisk till Moderaternas skattepolitik

På partistämman i Västerås har Moderaterna föreslagit ytterligare ett jobbskatteavdrag, vilket partiet menar är bra för sysselsättningen. Men Eva Mörk, professor i nationalekonomi, säger i SVT:s ”Agenda” att det inte går att vetenskapligt bevisa att avdragen faktiskt påverkat sysselsättningen.

De positiva effekter som noterades när jobbskatteavdragen infördes kan lika gärna bero på försämrad sjukpenning och a-kassa som infördes samtidigt.

– De är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte, säger Eva Mörk om Moderaternas vurm för jobbskatteavdragen.

1 tim
Maria Malmer Stenergard. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att asylsökande ska utvisas lättare – vid brott som stöld och rattfylla

Moderaterna vill att fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska utvisas om de begår brott. Asylsökande som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag och utvisas. Samma ska gälla för personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd, enligt stämmans beslut.

Det innebär att brott som stöld och rattfylla ska kunna leda till utvisning, skriver Aftonbladet.

– Vi sänder en tydlig signal. Kommer du till Sverige för att begå brott är du inte välkommen. Begår du brott här ska du utvisas, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till tidningen.

Enligt henne rör det sig om brott med ett straffvärde på en till två månader.

– Då tycker vi det är rimligt att man utvisas.

Formuleringen gäller utvisning för brott med ”straffvärde på fängelsenivå” vilket innebär att det begångna brottet normalt leder till fängelse, vilket inte är samma sak som att fängelse finns i straffskalan.

Idag 10:40
En kvinna med hijab. Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: Moderaterna vill att slöjförbud i skolan utreds

Moderaterna ska verka för att en utredning om slöjförbud i förskola och grundskola ska tillsättas, skriver DN. Beslutet togs på partiets stämma i Västerås och var i linje med partistyrelsens åsikt.

Ett slöjförbud ifrågasattes dock internt i partiet, bland annat av Malmöpolitikern Torbjörn Tegnhammar. Han framhöll att hedersförtrycket inte är begränsat till slöjan, utan att det riktiga förtrycket handlar om att flickor gifts bort mot sin vilja och utsätts för oskuldskontroller.

– Det har väldigt lite att göra med det klädesplagg som kallas för slöja.

Idag 10:10
Läs mer om M-stämman i Västerås
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Amerikansk konvoj lämnar Syrien. Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Kritik inom militären mot Trump: ”De är rasande”

Ett stort antal amerikanska soldater lämnade under söndagen Hasakah i Syrien, nära gränsen till Irak. Det är det största tillbakadragandet som USA har gjort hittills och markerar slutet för landets militära närvaro i Syrien, skriver CNN.

Omkring 1 000 soldater ska i stället stationeras i västra Irak för att fortsätta bekämpa terrorsekten IS, enligt försvarsminister Mark Esper.

Inom den amerikanska militären finns en stor ilska mot USA:s uppgörelse med Turkiet i torsdags, säger källor till Washington Post. Trumps beslut ses bland soldater som tjänstgör i Syrien som en ”total kapitulation” för Turkiet, säger en person inom Pentagon.

– De är rasande, säger källan.

4 tim
Ras al-Ain i dag. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurdiska styrkor lämnar gränsstaden Ras al-Ain

Turkiet uppger att kurdiska stridande har dragit sig tillbaka från gränsstaden Ras al-Ain, skriver AFP.

”En kolonn med omkring 55 fordon har kört in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon har lämnat staden med riktning Tel Tamer”, skriver Turkiets försvarsdepartement enligt nyhetsbyrån.

En talesperson för den kurdiskledda SDF-alliansen bekräftar uppgifterna.

Ett villkor för vapenvilan är att kurdiska styrkor drar sig tillbaka från områden där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon.

Idag 14:39
Nancy Pelosi, talman för den amerikanska kongressen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pelosi diskuterade krisen i Syrien under Jordanienresa

Nancy Pelosi, talman för den amerikanska kongressen och demokratisk kongressledamot, har medverkat i en delegation som rest till Jordanien för att diskutera terrorbekämpning, samarbete och säkerhetsläget i regionen, skriver The New York Times.

– I och med den fördjupade krisen i Syrien efter Turkiets intrång har vår delegation engagerat sig i viktiga diskussioner om vilken påverkan det har på stabiliteten i regionen, flyktingfrågan och hur farlig den här öppningen för IS, Iran och Ryssland är, säger Nancy Pelosi.

På resan medverkade flera toppnamn inom Demokraterna såväl som Mac Thornberry, republikansk ledamot i kongressen.

Idag 10:06
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Högskoleprovet

”Högskoleprovet gynnar män och bör därför slopas”

Opinion Kvinnor går i större utsträckning ut gymnasiet med bättre betyg än män och är bättre förberedda för högre studier. Ändå går 30 procent av högskoleplatserna till de som lyckas bra på högskoleprovet, vilket gynnar män. Höga poäng på högskoleprovet innebär inte att du har rätt kunskaper för en utbildning, utan det krävs ansträngning och ambitioner, skriver företrädare för Liberala studenter på GP:s debattsida.

De anser att högskoleprovet måste avskaffas helt och ersättas med kunskapsprov som är utformade efter den vetenskapliga inriktning som testar de kunskaper som respektive utbildning faktiskt kräver.

Ett annat sätt att göra antagningsprocessen mer jämställd är att införa fler basår. Flera högskolor har tekniskt basår, ett lyckat koncept som kan breddas för att ge de med lägre betyg en chans att komma in på och klara av drömutbildningen, menar debattörerna.

3 tim
Läs mer om Högskoleprovet