Hem
Anställda vid Amazon protesterar mot företagets ovilja att tillåta fackförbund. (Eduardo Munoz Avarez / AP)

Amazon vill bli en hållbar arbetsplats – det går sådär

Det är april 2021 och Jeff Bezos lämnar posten som vd för Amazon. Företaget är en pengamaskin, aktiekursen går som tåget. Men löftet Bezos ger i sitt sista brev till investerarna handlar inte alls om lönsamheten, utan om något helt annat: Amazon ska bli världens bästa arbetsgivare och världens säkraste arbetsplats.

”Vi har aldrig misslyckats när vi bestämt oss för något och vi kommer inte misslyckas den här gången heller”, skrev Bezos i brevet enligt CBS.

Att försöka skapa hållbara
förutsättningar för de anställda är en grundbult för alla företag, stort som litet. Det är viktigt för såväl image som attraktionskraft. Just Amazon tycks dock ha en bra bit kvar. Företaget har länge fått hård kritik från lageranställda för dåliga arbetsvillkor – långa skift, få pauser, låga löner, högt tempo och många arbetsplatsolyckor. Dessutom motarbetas fackförbund och lagerarbetarna övervakas noggrant.

I april i år skrev Financial Times att det skedde 34 000 allvarliga skador inom Amazons verksamhet under 2021. En ökning med 36 procent jämfört med året dessförinnan. Och betydligt fler än på liknande företag.

– Jag krigade i Irak och Afghanistan och det var bättre än stressen att jobba för Amazon, säger veteranen Ted Johnson till Vox.

I höstas uppmanade 200 hälsoexperter Amazon att förbättra villkoren, enligt The Hill.

– Företag som Amazon har makten att sätta standarden för arbetsförhållanden både för sig själva och för resten av landet, säger Lili Farhang, en av experterna bakom uppropet.

Men myntet har två sidor.
För samtidigt imponerar Amazons fart och produktivitet, skriver Vox i ett långt reportage. Andra företag vill nu efterlikna Amazons arbetsmetoder.

– Det vore bra om Amazon och andra företag var lite mer empatiska. Men vi ska vara glada om vi får fler Amazon med tanke på hur framgångsrika de är och hur mycket de har vuxit. Amazon förkroppsligar den amerikanska framgångssagan, säger experten Mark Cohen vid Columbia Graduate School of Business.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen