Mark Lennihan / AP
Tech

Amazon vill skicka saker du ännu inte köpt

E-handelsgiganten Amazon har tagit patent på ett system kalla ”anticipatory shipping”. Systemet går ut på att varor skickas till utvalda transporthubbar i områden där en vara förväntas sälja mycket. Amazon räknar med andra ord ut vad du sannolikt vill ha och skickar det till ditt område innan du köpt det. Amazon överväger i förlängningen till och med att skeppa varor till specifika adresser utan att ha ett mottagarnamn.

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
Ungerns högerpopulistiska premiärminister Viktor Orbán.  Laszlo Balogh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Tidiga tecken: Mindre makt än väntat åt populisterna

Populistiska partier kan få mindre framgångar i EU-valet än vad opinionsundersökningar tidigare indikerat, rapporterar AFP.

Enligt vallokalsundersökningar på Irland leder premiärministerns EU-positiva parti Fine Gael efter fredagens val. I torsdags skrällde Nederländernas socialdemokrater genom att oväntat gå starkt framåt i vallokalsundersökningar, samtidigt som landets högerpopulistiska partier ser ut att ha backat.

Dessa tidiga indikationer bland några av de första länderna som röstat går tvärs emot mätningar före valet, där det talats om ökat stöd för partier med antietablissemangsretorik.

Under lördagen röstar Malta, Lettland, Tjeckien och Slovakien. Resterande länder går till valurnorna på söndagen.

1 tim
Manfred Weber och Angela Merkel  Sven Hoppe / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Merkel varnar: ”Många vill se ett svagt Europa”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade för splittrande krafter under ett tal på kristdemokraternas slutspurtsmöte.

– Vi måste inse att det finns många i världen som vill ha ett svagt Europa, inget enat Europa, sa Merkel i talet enligt Sveriges Radio.

Hon tog även upp att Europa måste förlita sig på sig själva och inte längre på USA.

Den kristdemokratiska unionen CDU/CSU har i opinionsmätningar inför valet landat på strax under 30 procent samtidigt som De gröna gått fram rejält.

1 tim
Premiärminister Leo Varadkar röstar.  Brian Lawless / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

EU-positivt parti leder efter EU-valet i Irland i går

Det EU-positiva partiet Fine Gael ser ut att bli största parti efter gårdagens EU-val på Irland, enligt en vallokalsundersökning. Partiet som leds av landets premiärminister Leo Varadkars ledde under natten i två av tre valkretsar.

Fine Gaels kampanj har handlat mycket om irländarnas oro inför brexit vilket kan ha gynnat dem under valrörelsen.

– Vi kommer att fortsätta att bygga, förstärka och fördjupa våra allianser över Europeiska Unionen, sade Varadkar när han lade sin röst.

5 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska slutspurten
Heléne Fritzon och Sara Skyttedal  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Analys: Sara Skyttedal blev rätt måltavla i debatten

Sara Skyttedal borde ha varit bättre förberedd på att hon skulle få stå till svars för KD:s inställning i abortfrågan. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys av SVT:s slutdebatt.

Hon menar att KD:s framgångar i opinionen och Skyttedals provocerande repliker gjorde henne till rätt måltavla för motståndarna.

SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson menar att flyktingfrågan var det mest intressanta under debatten.

”I den här avgörande EU-debatten var både Socialdemokrater och Sverigedemokraterna mjukare i migrationsfrågan än de var inför riksdagsvalet”, skriver han.

2 tim
Sara Skyttedal  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

KD-toppen pressades i abortfrågan: ”Ovärdigt”

Helene Fritzon (S) pressade Sara Skyttedal (KD) om hennes inställning i abortfrågan under SVT:s slutdebatt inför EU-valet.

Fritzon anklagade Skyttedal för att prata om sin sportbil, sina gucciväskor och skåla i champagne i stället för att berätta för väljarna var hon står när det kommer till aborträtten.

– Det är uppenbart att när argumenten tryter så kommer de här personangreppen. Jag tycker att det tidvis har varit en ganska ovärdig debatt, säger Sara Skyttedal till Ekot.

KD:s inställning är att abortfrågan inte ska avgöras på EU-nivå. Frågan har seglat upp på dagordningen efter att det i veckan framkommit att KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson under sin tid i EU röstat nej i abortfrågor.

3 tim
Tomas Tobé (M) och Soraya Post (Fi). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Mätning: M-toppen Tomas Tobé var bäst i slutdebatten

M:s toppkandidat till EU-valet Tomas Tobé vann SVT:s slutdebatt inför valet på söndag. Det visar en mätning som Expressen/Demoskop har gjort med tittarna efter den två timmar långa debatten.

– Väldigt glädjande att svenska folket uppskattar det jag sa i kväll. Jag talade klarspråk om att vi behöver en ny invandringspolitik i Europa och stoppa den fria rörligheten för kriminella, säger M-toppen till tidningen.

Tobés snittbetyg blev 3,28, vilket går att jämföra med Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post som fick sämst betyg på 2,13.

Igår 20:39
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
SVT:s slutdebatt  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Ledare: Valrörelsen har varit den värsta i mannaminne

Opinion Landets ledarsidor domineras av morgondagens val till EU-parlamentet.

Aftonbladets Ingvar Persson skriver att Storbritanniens långdragna brexitförhandlingar gjort EU starkare. ”Här hemma har till och med SD tonat ner sin EU-kritik. Inte ens Åkesson vill förknippas med Mays fiasko”, konstaterar han.

Folkbladets Widar Andersson hoppas att så många som möjligt röstar. ”EU: s styrka är att vara en demokratisk och marknadsekonomisk motor i vår del av världen”, skriver han på ledarplats.

NWT:s ledarskribent Henrik Barva är inte imponerad av EU-valrörelsen som han menar har varit den värsta i mannaminne och präglats av ”osakligheter och misstänkliggöranden”. Inför söndagens val uppmanar han dock väljarna att tänka ett extra varv på vilken kandidat man röstar på eftersom personval här är viktigare än i riksdagsval.

Östersunds-Postens Patrik Oksanen menar att det inte räcker att EU hamnar i fokus under några få valrörelseveckor vart femte år. För att råda bot på ointresset och okunskapen föreslår han att Europaparlamentet och riksdagen två gånger per år anordnar gemensamma debatter om aktuella frågor där lagstiftning är aktuell på EU-nivå.

10 min
Soraya Post (Fi) längst till vänster. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Fi har inte gett upp trots de låga siffrorna: ”Is i magen”

Feministiskt initiativ har inte gett upp hoppet om att få sitta kvar i EU-parlamentet trots att partiet får låga siffror i mätningar. Det sa Soraya Post i början av SVT:s slutdebatt med partiernas toppkandidater.

– Jag har is i magen och avvaktar vad som sägs. Men jag har goda förhoppningar ändå faktiskt, säger hon.

Partiet tog ett mandat i EU-valet 2014. Men enligt SvD/GP/Sifos mätning som kom tidigare i dag får partiet bara 0,5 procent av rösterna.

Igår 18:27
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

”Demokrati skapas tidigt – sociala medier ett hot”

Opinion Sociala medier är ett hot mot demokratin i Europa. Det skriver statsvetaren Mikael Sandberg i en debattartikel på Dagens Nyheter.

”Från politiskt, medialt och forskarhåll finns nu alltmer bevis för att sociala medier är skadliga för demokratin”, står det i texten.

Sandberg menar att det påvisbart att sociala medier är skadligt genom den negativa påverkan den har på tilliten till institutioner och politiker.

”Demokrati som politisk kultur skapas i ung ålder. Och då är faktiskt sociala medier ett hot.”

Igår 19:42
Läs mer om EU-valet
Helg Intervjuer
Janne Josefsson. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

”Jag är klar över att folk har drabbats oerhört”

Den prisbelönta journalisten Janne Josefsson känner sig ångerfull när han tänker tillbaka på några av reportagen han har gjort under sin långa karriär. Det säger han i en längre intervju i Svenska Dagbladet.

– Den här typen av journalistik, den gör att många har ju farit väldigt illa. Det har jag varit medveten om redan tidigare. Men nu är jag klar över att det har drabbat folk något alldeles oerhört.

Josefsson säger även att han under sin karriär haft som ”moraliskt rättesnöre” att han ska kunna se folk i ögonen.

– Men jag ska också kunna se mig själv i spegeln, säger han.

Läs hela intervjun via länken här nedanför.

2 tim
Arsène Wenger. MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Wenger om sitt nya liv: ”Jag har upptäckt friheten”

För ett år sedan lämnade Arsène Wenger jobbet som manager för Arsenal, som han då haft i över 20 år. I en längre intervju med The Guardian berättar fransmannen hur han har hanterat att gå från att ständigt vara i rampljuset till livet som pensionär.

Han berättar att han tillbringar sin tid med att läsa böcker, idrotta och resa, och att han springer runt en mil om dagen. Omställningen har varit lättare än han trodde.

– Det som är bra är att jag inte behöver stiga upp, och om jag har en intressant lunch behöver jag inte avbryta den för att jag har något planerat. Jag har upptäckt friheten i tiden man han har framför sig, och det är en bra känsla, säger Wenger.

2 tim
Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

”Många filmer jag gjort skulle inte göras i dag”

Den Oscarbelönade skådespelaren Renée Zellweger gör sin tv-debut i Netflix-serien ”What/If” och i en intervju med Hollywood Reporter säger hon att hon gärna jobbar med tv igen om det gäller ett intressant projekt.

– Under de senaste två decennierna har det känts som om många av de filmer jag har gjort under min karriär inte skulle kunna göras i dag, förutom om det var på tv.

Zellweger har tidigare spelat mer sympatiska karaktärer än hon gör i ”What/If” där hon gör rollen som Anne Montgomery, en rik investerare som kräver en natt med en företagares make för att stödja hennes startup-bolag.

– Hennes känsla av berättigande och ambitioner är något utöver det vanliga. Allting, inklusive hennes sexualitet, är ett verktyg som hon använder för att manipulera.

Läs hela intervjun via länken nedan.

1 tim
Läs mer om Helg
Övervakningsbilder visar den misstänkte mannen.  TT/ Police Nationale
Explosionen i Lyon

Polisen vädjar om hjälp att hitta misstänkte mannen

Frankrikes polis har släppt en övervakningsbild på den man som misstänks ligga bakom explosionen i centrala Lyon på fredagen. Samtidigt uppmanar polisen via Twitter vittnen att höra av sig med information.

Mannen ska ha synts på en mountainbike i området strax före explosionen och andra övervakningsbilder visar hur mannen placerar en påse utanför det konditori där detonationen skedde.

13 personer skadades i attentatet, däribland en tioårig flicka, skriver AFP. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd, enligt nyhetsbyrån.

3 tim
En stor polisinsats är på plats i Lyon. Sebastien Erome / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Lyon

Explosionen utreds som terror – misstänkt jagas

Den franska polisen har öppnat en terrorutredning efter explosionen i Lyon på fredagseftermiddagen, skriver AFP.

Le Monde rapporterar att bomben innehöll spikar eller skruvar och att polisen letar efter en man som ska ha placerat den utanför ett bageri i stadens historiska centrum. Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha fångats på övervakningsbilder.

Enligt Le Figaro skadades minst 13 personer i explosionen, men elva av dem ska ha fått lätta skador. President Emmanuel Macron kallade explosionen för ”en attack” i en intervju.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att han följer utvecklingen och har beordrat att säkerheten på strategiska platser ska stärkas efter händelsen.

Igår 17:27
Antiterrorpolis har kopplats in  EMMANUEL FOUDROT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Lyon

Vittne: Jag såg rester av sladdar och batterier

Flera vittnen berättar att de hörde en kraftig smäll när en bomb exploderade i Lyon på fredagen. Ett tiotal personer skadades.

– Det var rester av elsladdar nära mig, och batterier och plastbitar. Fönster hade blåst ut, säger ett vittne till AFP.

NRK:s reporter Gro Ravnestad är i Lyon på semester och befann sig i närheten. Hon berättar att hon sökte skydd i en butik efter smällen.

– Längre ner från gatan kom folk springande mot oss. Det var tydligt att de var väldigt rädda efter att ha hört smällen, säger hon.

Hon berättar att polis och räddningstjänst snabbt var på plats och att det var uppenbart att situationen togs på stort allvar.

Igår 17:54
Läs mer om Explosionen i Lyon

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund