Ambitionen: Hållbar metropol större än New York
Saudiarabien lade för fem år sedan fram mycket ambitiösa planer på att bygga en ny jättestad på gränsen till Egypten och Jordanien. Det handlar om en hållbar metropol som ska använda förnybar energi till 100 procent och som man hoppas kan omdefiniera vad livskvalitet och hållbarhet i städer handlar om. Arbetet med staden är nu i full gång.
Staden har fått namnet Neom och den kommer att ha en yta på 26 500 kvadratkilometer, vilket innebär att den kommer vara 33 gånger större än New York när allt står färdigt. Fokus för stadens näringsliv kommer att ligga på grön teknik, bioteknik, mat, avancerad tillverkning och underhållning. Alla repetitiva och tråkiga sysslor kommer att skötas av robotar och staden förväntas få världen högsta bnp per capita. Projektet stöttas av den saudiarabiska staten med motsvarande 4,7 biljoner kronor.
Utöver bostadsområden, infrastruktur och hållbara och modulära tillverkningsfabriker så pågår byggnationen även av turistattraktioner, flygplatser och hotell. 2023 kommer man dessutom att öka byggnadstakten.
– Vi bygger något i en skala som aldrig tidigare skådats, och vi använder ny teknologi för att väcka ett av världens mest spännande projekt till liv, säger projektchefen för Neom, Brett Smyth till Arab News.
Varje kvarter i staden kommer att designas för att vara hållbart och självförsörjande. Man kommer bland annat att se till att skolor och livsmedelsaffärer finns på gångavstånd för alla invånare, skriver Forbes i en artikel om Neom.
En stor del av energibehovet kommer att tillgodoses av solpaneler.
Ett av de största hindren i arbetet med staden är tillgången på sötvatten, skriver Forbes. Lösningen kan bli att man använder sig av avsaltningsanläggningar av samma typ som redan används på andra håll i Saudiarabien idag. En annan utmaning är målet att vara självförsörjande när det handlar om mat. Dels till följd av att staden ligger i öknen, dels med tanke på att Saudiarabien idag importerar 80 procent av all sin mat.
Men det är inte all som ser lika ljust på Neom. KTH-forskaren Marco Armiero säger till ETC att han tycker att planerna kan liknas vid ”klimatapartheid”, en sorts räddningsbåt för bara ett fåtal utvalda.
– Jag är skeptisk till att hållbarhetsarbetet skulle behöva nya gigantiska städer, vi behöver jobba med de städer och samhällen som redan finns, säger han till tidningen.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.