Hem
Shutterstock

Plaståtervinning nyckel till en mer hållbar framtid

Plastindustrin står inför en enorm utmaning när det handlar om att gå från ”slit och släng” till en cirkulär modell. Det skriver konsultfirman McKinsey i en rapport om de största kommande trender som man tror kommer att forma en mer hållbar framtid.

Det genereras inte mindre än 260 miljoner ton plastavfall i världen varje år, men bara 16 procent återvinns. Det här drabbar inte bara miljön på en mängd olika sätt, utan innebär också en förlorad affärsmöjlighet, skriver McKinsey i sin rapport, där man konstaterar att en av de mest lovande teknologierna just nu är pyrolys. Det handlar om en process där man hettar upp plasten till över 300 grader utan att det finns syre eller luft med i processen. Plastmolekylerna sönderfaller och blir till gas, vax eller olja som blir värdefulla kemiska komponenter för industrin.

Men det finns de som är skeptiska till kemisk återvinning av plast. France 24 skriver att den icke vinstdrivande organisationen Natural Resources Defense Council (NRDC) uppger att plastindustrin vilseleder allmänheten och att produkterna av den återvunna plasten används i miljöfarliga sammanhang.

– Det som behövs är ett fokus på lösningar som rör grundproblemet: att vi behöver mindre plast, säger Veena Singla som är forskare på NRDC till France 24.

Ny Teknik skriver i en artikel om plaståtervinning att Sverige planerar att ha världens största och modernaste anläggning för ändamålet klar inom två års tid. I Sverige återvinns 15 procent av hushållens plastförpackningar och målet är att man till år 2025 ska ha nått 55 procent, skriver Ny Teknik.

Det är anläggningen Site Zero i Motala som ska byggas ut och bli världens största. Här ska man kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar om året, vilket är dubbelt så hög kapacitet som anläggningen har idag. Anläggningens yta kommer att öka från 15 000 kvadratmeter till 60 000 kvadratmeter. Anläggningen ska även kunna hantera förpackningar som består av sammansatta material.

I samband med FN:s miljöförsamling i Kenya så fattades nyligen ett beslut om ett rättsligt bindande avtal kring världens plastanvändning. Dagens Industri skriver att avtalet av många bedömare betraktas som historiskt och den största globala miljööverenskommelsen sedan Parisavtalet 2015. 

Det är inte bara politiska ledare som ställt sig bakom idén om ett bindande avtal. Även många företag har ställt likadana krav.

Annons

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

En grönare kollektivtrafik vädrar morgonluft

Kollektivtrafiken i större städer är redan idag i hög grad elektrifierad i många delar av världen. Och allt fler storstäder väljer lösningar som spårvagnar, lightrail eller tunnelbana när man ser behov av att bygga ut sin infrastruktur. Men för medelstora och mindre städer innebär den typen av lösningar alldeles för stora investeringar, och man förlitar sig därför istället på bussar. Under många år var bussar med klassiska förbränningsmotorer det enda alternativet. Men mycket har hänt på det här området, och nu börjar eldrivna bussar vinna allt större mark.
Annons