Turisterna ställer nya krav – vill semestra hållbart
Transporter står för en fjärdedel av de artificiella globala koldioxidutsläppen, och en bransch som får en hel del kritik i sammanhanget är turistnäringen. Här handlar det ju nämligen om resande primärt för nöjes skull. Men det finns ändå anledning till viss optimism, för det här är en bransch som snabbt utvecklas mot att bli betydligt mer hållbar.
Det brittiska resemagasinet Wanderlust skriver i en artikel att tågresor vinner allt mer mark och att nya rutter har gjort många resmål i Europa rimliga att nå den vägen. Som exempel nämns bland annat den österrikiska operatören ÖBB, som har utökat sitt populära tågkoncept Nightjet till att omfatta en rad nya och attraktiva rutter, bland annat sträckan Paris-Wien. Svenska Snälltågets direkttåg från Hamburg till Stockholm nämns också, liksom schweiziska Swiss Federal Railways, som kommer att bedriva all sin verksamhet med 100 procent förnybar energi från år 2025.
Andra nya koncept som väckt uppmärksamhet är företaget Ski Solutions som nu erbjuder skidresor till alperna med tåg, och det Kanadabaserade företaget Rocky Mountaineer’s tågresor med panoramavagnar genom Colorado.
Fortune tar i en artikel upp kryssningsindustrins hållbarhetssatsningar, att många nya kryssningsfartyg är byggda med hållbarhet och miljön i åtanke. Tidningen noterar en ökad efterfrågan på konceptet med mindre kryssningsfartyg som erbjuder en mer intim upplevelse, och som dessutom har påskyndats av coronapandemin.
Norska Hurtigruten Expeditions är en av de kryssningsoperatörer som nu erbjuder kryssningar med mindre skepp. De anordnar bland annat kryssningar till Galapagosöarna som är koldioxidneutrala och har även satt hållbarheten i främsta rummet när det handlar om att planera rutter och uppgradera den befintliga flottan.
Dagens resenärer är mer medvetna, konstaterar Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam.
– Många väljer idag kryssningar baserat på operatörens attityd och åtaganden när det handlar om hållbarhet, säger han till Fortune.
Många populära turistdestinationer gör också en hel del för att minska turismens klimatavtryck lokalt. Euronews skriver bland annat om ett samarbete mellan Grekland och resebolagsjätten TUI, som går ut på att skydda den biologiska mångfalden på Rhodos. Ett team med hållbarhetsexperter jobbar tillsammans med de lokala myndigheterna för att hitta nya sätt att värna miljön.
Turkiet har tecknat avtal med organisationen Global Sustainable Tourism Council som en del i en större satsning på hållbar turism. Tanken är att man ska vidta åtgärder på ett flertal områden, bland annat transporter, boende, mat och dryck och besökarnas hälsa.
”Avtalet innebär att Turkiet går i bräschen för hållbar turism, samtidigt som avtalet möter målsättningarna från Parisavtalet” skriver sajten Travel Daily News.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.