Arkiv. TT
Trumps USA Marknadsreaktioner

Analys: Dags att vakna upp, läkemedelsindustrin

Läkemedelsbranschen hade en tung dag på Wall Street i går efter att Donald Trump anklagat de stora medicinföretagen för att ”komma undan med mord” med sin prissättning. Det är hög tid för investerarna att vakna upp och se vartåt det barkar, skriver Max Nisen i en analys på Bloomberg Gadfly.
Mycket talar nämligen för att Trump menar allvar med sitt fokus på läkemedelsindustrins överpriser. Redan i december kom den första varningen i en intervju med Time magazine och antydningarna på presskonferensen i går pekar i samma riktning, skriver Nisen som är kritisk till att branschen tycks tagen på sängen:
”Trots upprepade varningar fortsätter investerarna att överrumplas. Det är dags för dem att släppa sin blinda Trump-optimism och inse risken att prissättningsdebatten inte dog med Hillary Clintons kampanj”.
Läkemedelsindustrin hjälper inte heller precis sig själv med att förnöjt konstatera att man inte tänker förändra sin prissättningsstrategi, som Pfizers vd sa i tisdags. Och Valeant Pharmaceuticals, som ofta ifrågasätts för sina priser, fortsätter att höja obekymrat.
Investerare och bolag gör bäst i att förbereda sig på en debatt som de i huvudsak hade hoppats slippa åtminstone de kommande fyra åren, skriver Nisen.

Toppnyheter

TT
Mordet på Kim Wall

Madsens sista ord i rätten: ”Jag är riktigt ledsen”

Rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt har nu avslutats. Efter åklagaren och försvararens slutpläderingar fick Madsen möjlighet att säga några sista ord, skriver TT. Han tittade på de anhöriga:
– Jag är riktigt ledsen över det som har hänt, sa han.
Advokat Betina Hald Engmark yrkade på att Madsen inte ska dömas till mer än sex månaders fängelse och att han ska ”frikännas för mord”. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkade däremot på att Madsen bör dömas till livstids fängelse eller, i andra hand, förvaring för mord.
Domen kommer att meddelas på onsdag.

1 tim
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Advokaten: Madsen bör få sex månaders fängelse

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Oavsett vad domstolen kommer fram till är det osannolikt att Madsen släpps på fri fot efter rättegången, enligt TT.
Peter Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet. Därmed kommer han att dömas för brott mot griftefriden, vilket enligt den danska stjärnadvokaten Mette Grith Stages bedömning betyder att han åtminstone kommer att dömas till mellan ett och två års fängelse.
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark är dock av en annan åsikt. Hon anser att han inte kan dömas till mer än sex månaders fängelse.
Om han också ska dömas för mord är upp till Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätten, att avgöra – och då kan straffet bli upp till livstid eller förvaring. Domen kommer att komma på onsdag.

2 tim
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen samt försvarsadvokat Betina Hald Engmark TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: ”Madsen är för farlig för samhället”

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året. Advokat Betina Hald Engmark kallar åklagarens version för ”en väldigt fint konstruerad historia”.
– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumenterade anklagelser, säger hon.
Specialåklagaren är däremot övertygad om att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling. Såväl psykologer som läkare har konstaterar att risken för framtida sexualbrott är stor och anser att Madsen utgör en fara för andras liv
– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsestraff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Jakob Buch-Jepsen.

5 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Wakil Hussain Allahdad på en banderoll i Kabul på måndagen. WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

Terroroffret Wakil hyllas: ”En oövervinnerlig hjälte”

57 människor dödades i självmordsattentatet i västra Kabul på söndagen. En av dem var 32-årige Wakil Hussain Allahdad, som blivit känd för att ha hjälpt till med räddningsarbetet efter flera tidigare dåd, skriver AFP.
Efter att ha sett en av sina vänner dödas i en IS-attack bestämde sig Wakil för att göra vad han kunde för att hjälpa andra, berättar hans bror Ghulam Sakhi Allahdad för AFP.
– Närhelst det inträffade ett terrordåd släppte han allt och skyndade sig till platsen, säger han.
På söndagen arbetade Wakil Hussain Allahdad i sin fotostudio intill röstregistreringskontoret där bomben detonerade. Han fördes till sjukhus med svåra skador och dog senare.
– Han var en hjälte, en oövervinnerlig hjälte. Efter att ha räddat så många liv, så många offer, trodde vi aldrig att han själv skulle bli ett offer, säger brodern.

43 min
Anhöriga försöker identifiera sina saknade med nationella id-kort utanför ett kontor där väljare kan registrera sig inför de kommande valen
Våldet i Afghanistan

Vittnet: ”Jag var täckt av blod, med döda runt mig”

Flera av offren vid självmordsbomben utanför en vallokal i Kabul vittnar om att kvinnor och barn fanns bland offren.
– Jag var täckt av blod, med döda – kvinnor och barn – runt mig, säger 26-åriga Ali Rasuli som AFP träffar på sjukhuset i Kabul. Han beskriver hur en eldboll exploderade framför honom.
Rasuli var en av de hundratals som väntade utanför valregistreringen på söndagsmorgonen för att få sina nationella id-dokument, tazkira, som alla behöver för att kunna rösta i parlamentsvalet i oktober.
En annan man vid namn Hussein vars kusin skadades i attacken säger till nyhetsbyrån:
– Regeringen bör ta ansvar för alla de oskyldiga liv som släcks varje dag. Ingen kommer längre att gå och rösta.
Minst 57 personer har dött och 119 har skadats i attacken, som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom.

Igår 14:25
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Valet 2018 Valrörelsen
Arkivbild/Allan Widman (L). TT
Valet 2018 Valrörelsen

L vill satsa 24 miljarder på försvaret – mer än ÖB

Liberalerna vill satsa mer pengar på försvaret än vad överbefälhavare Micael Bydén har begärt, skriver DN. Totalt handlar det om 24 miljarder kronor extra till och med 2021 för att kunna köpa in raketartilleri och kunna bekämpa fienden på svensk mark. Det är 6 miljarder kronor mer än vad Moderaterna föreslagit.
– Dels har de senaste åren visat att Försvarsmaktens bedömningar är lite blygsamma, dels är vi djupt oroade av omvärldsläget, säger Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman till tidningen.
ÖB begärde senast i mars tio miljarder kronor till 2021, rapporterade TT.

2 tim
Therese Gouvelin/Gunnar Strömmer. SVT
Valet 2018 Valrörelsen

LO och M i ordbråk: ”Ni göder oron med lögner”

LO har mött högljudd kritik om den senaste valfilmen som handlar om Moderaternas arbetsmarknadspolitik. Filmen har kallats både ”grov och osaklig” från både vänster och höger, men enligt LO:s första vice ordförande Therese Gouvelin är kritiken överdriven.
– Vi tar verkligen partimedlemmarnas oro på allvar. Det handlar om två saker som Moderaterna föreslagit och båda två handlar om att försvaga ställningen för våra medlemmar på arbetsmarknaden, säger hon i SVT:s Agenda.
På frågan om filmen är saklig svarar Gouvelin att den är ”saklig och speglar oron” som de lagda förslagen skapar. Men Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer håller inte med och hävdar att filmen kan skada valdebatten.
– Vad den här filmen gör är att den göder oron med lögner och desinformation och sen i nästa steg vill man exploatera den här oron för politiska syften. Det är ohederligt och gör det svårare för människor som följer valdebatten att skilja mellan falskt och sant, säger han i Agenda.

Igår 20:21
Läs mer om Valrörelsen
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Försvarar kraven: ”Ska inte öppna kranar för krediter”

Bostadsbyggandet väntas minska med 11 procent under året. I Stockholm är nedgången så stor som 25 procent, enligt Boverkets prognos. Bedömare som Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggkoncernen Veidekke, menar att inbromsningen beror på de hårdare kraven på bolånetagare. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) delar inte den analysen, rapporterar Dagens Nyheter. Han konstaterar att det fortfarande byggs mer än vad som gjorts på många år. Tillfrågad om vad regeringen kan göra för att vända trenden så säger Bolund till DN:
– Vi ska i varje fall inte släppa kontrollen på kreditmarknaden och öppna alla kranar för krediter, säger Bolund till tidningen.

3 tim
Ministrarna Karolina Skoog, Peter Eriksson och Alice Bah Kuhnke, Mats Green.  TT
Bostadsbristen

”Förpassa reformen till papperskorgen”

2015 satsade regeringen 11,3 miljarder för att det skulle byggas fler hyres- och studentlägenheter. Byggbolagen har genom det statliga investeringsstödet kunnat ansöka om pengar för att bygga sådana bostäder. Men sedan starten har det bara betalats ut en halv miljard, skriver Aftonbladet. Totalt har omkring 10 000 bostäder byggts, enligt Boverket. Moderaterna riktar kritik mot satsningen.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är ett fiasko och borde förpassas till papperskorgen, säger Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson, till tidningen.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är av annan uppfattning.
– Det enda som är felet med investeringsstödet är att det tog för lång tid att dra igång, säger han till Aftonbladet.

3 tim
Genrebild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Polisen: Svarta hyrkontrakt grogrund till kriminalitet

Det tar för lång tid att avhysa uppenbart kriminella hyresgäster, anser polisen som lyfter fram att svarta hyreskontrakt skapar otrygghet och är en grogrund för kriminalitet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot som även kan visa att tvisterna om svarta hyreskontrakt ökar i landets hyresnämnder.
Vid ett tiotal husrannsakningar i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg har polisen inte anträffat person som står på kontrakten, en välkänd ledare i ett kriminellt gäng.
I stället är det andra personer som bor där och vid flera tillfällen har polisen hittat narkotika och vapen i lägenheten. Personen som står på kontraktet bestrider uppsägningen.
– Det är tung bevisbörda, processen är för långdragen. Det står inte i proportion till det jobb vi får göra, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef Västra Hisingen, till Ekot.

4 tim
Läs mer om Bostadsbristen
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Bild från natten. ELIAS MARCOU / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Extremister till attack mot protesterande migranter

Grekiska högerextremister gick till attack mot en grupp migranter på den grekiska ön Lesbos under natten, skriver internationella medier.
200 afghanska asylsökande har sedan förra veckan genomfört en sittprotest på ett torg i öns största stad Mytilene, mot levnadsförhållandena för de över 6 500 migranter som är fast på ön. Trots polisbevakning lyckades extremisterna gå till attack mot gruppen med flaskor och bloss, samtidigt som de skanderade ”bränn dem levande” och ”släng dem i havet”.
Ett dussintal migranter skadades lindrigt och fick föras till sjukhus, enligt polisen.

2 tim
Ett tält i en elstolpe i Calais, tillsammans med ett plakat om att ”öppna gränsen”. Många som söker sig till Frankrike tar sig vidare till kuststaden Calais, i hopp om att ta sig till Storbritannien.  Michel Spingler / TT / NTB Scanpix
Flykten till Europa

”Inget berättigar att man låser in ett barn”

Den nya migrantlagen som röstats igenom i Frankrikes nationalförsamling visar på stora klyftor i den franska politiken och inom president Emmanuel Macrons parti La république en marche.
Av de drygt 1 000 ändringsförslag som lades kom över 200 från Macrons partivänner, rapporterar AFP. De vände sig bland annat mot förslaget att fördubbla tiden som migranter, även barn, kan låsas in i väntan på att de ska skickas ur landet till 90 dagar.
Den delen av lagförslaget kritiserades även från vänsterhåll.
– Inget berättigar att man låser in ett barn, sa socialistpartiets Herve Saulignac.

Idag 04:19
Läs mer om Flykten till Europa

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.