Bevaka
Wall Street

Dagens börs

New York summerade stark vecka – Nvidia vinnare

New York-börserna handlades med små rörelser på fredagen efter att en röd torsdag med virusoro effektivt satt stopp för rekordrallyt på Wall Street. Vid stängning stod huvudindexen så här:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: −0,1%
Det innebär att breda S&P 500 och Nasdaqs kompositindex båda nätt och jämnt kapade åt sig nya rekordnivåer i fredagshandeln. Samtidigt summerade S&P 500 en stark vecka med en uppgång på 1,6 procent.

Inför öppning var investerarna på gott humör efter att flera bolags delår slagit förväntningarna, men svagare makrodata än väntat lade sordin på fredagsstämningen.

Bland rapportvinnarna fanns Nvidia, som steg 7 procent. Även Expedia slog förväntningarna och aktien lyfte 11 procent.

Även Ebays rapport gick hem hos investerarna och aktien handlades upp 2,6 procent.

AIG hörde till förlorarna som fortsatte ner 4,8 procent efter gårdagens rapporttapp.

Betalkortsbolagen Visa och American Express hörde till vinnarna på Dow och båda steg runt 1 procent. Volvo-konkurrenten Caterpillar, datortillverkaren IBM och apoteksjätten Walgreens hörde till storbolagsindexets förlorare.

Hittills har drygt 77 procent av S&P 500-bolagen släppt siffror för det fjärde kvartalet och 72 procent av dem har slagit förhandstipsen, visar data från Factset enligt CNBC. Investeringsstrategen Jon Adams säger till nyhetskanalen att ”det bådar gott för amerikanska aktier” om resultattillväxten håller i sig under 2020.

14 feb
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nya rekord på Wall Street – Spotify och Tesla förlorare

New York-börserna avancerade på onsdagen för tredje dagen i rad. Både tekniktunga Nasdaq och breda S&P 500 stängde på nya rekordnivåer.
• S&P500: +1,1 %
• Nasdaq: +0,4 %
• Dow Jones: +1,7 %
Enligt CNBC reagerade terminerna tydligt positivt på uppgifter i kinesisk stats-tv i morse om att ett forskningslag hittat en effektiv behandling mot coronaviruset.

Börshumöret stärktes ytterligare på nyheten om att sysselsättningen i USA:s privata sektor ökade med 291 000 personer i januari – den största ökningen på nära fem år och nästan dubbelt så mycket analytikerna hade förutspått.

På bolagsfronten föll Ford 9,5 procent efter att ha rapporterat en miljardförlust och svaga utsikter. Konkurrenten General Motors steg 1,9 procent efter att ha överträffat estimaten, trots att rörelseresultat tyngdes med 25 miljarder kronor av höstens strejk.

Spotify föll 4,7 procent efter att ha redovisat en större förlust än väntat i det fjärde kvartalet. Snap backade i sin tur 14,7 procent efter en mindre miss på intäktssidan.

Disney handlades ner 2,3 procent, trots en rapport där både vinst, omsättning och antalet prenumeranter i Disney+ slog estimaten. Enligt CNBC var det en besvikelse att målen för streamingtjänsten inte justerades upp.

Teslas ursinniga uppgångssvit fick till slut en kraftig motreaktion. Aktien rasade 17,2 procent efter att bolaget meddelat att coronaviruset har orsakat försenade leveranser i Kina.

5 feb