Analys: Därför vill Japan börja jaga valar igen
Argumentet som används för att försvara återinförandet av kommersiell valjakt i Japan efter 30 år är att det är en del av landets matkultur. Trots detta var det inte förrän efter andra världskriget som valprodukter bredde ut sig på marknaden, skriver Elaine Lies i en analys i Japan Today.
”Att äta valkött nådde sin kulmen på 1960-talet och minskade sedan i takt med att annat kött blev mer tillgängligt. Många äldre japaner minns nostalgiskt hur de åt stekt eller stuvad val som lunch i skolan”, skriver hon.
Landet har lämnat IWC, internationella valkommissionen, som man gick med i 1951 efter att jakt i forskningssyfte dömts ut. En anledning som Lies pekar på är att Japans regering känner oro för japaners tillgång till protein – skulle omvärlden tvinga Japan att sluta jaga val kan till exempel tonfisk stå på tur. Att Shinzo Abe kommer från ett traditionellt valdistrikt kan också spela in, menar hon.