Hem
Liberalernas Johan Pehrson (L) under politikerveckan i Almedalen. Adam Ihse/ TT

Analys: L har svalt mycket politik som de inte vill ha

Många undrar hur regeringen egentligen ska kunna nå 2030-målet för att minska utsläppen – och om man ens tänker försöka. Att lösningen enligt Johan Pehrson (L) stavas elektrifiering är inte ett tillräckligt svar, säger SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach efter att partiledaren frågats ut i P1 Morgon.

Klimatpolitiken är ett av flera områden där partiet tvingats ge vika inom regeringssamarbetet, säger Furtenbach som även lyfter att L tvingats till kompromisser inom kultur- och rättspolitiken.

– Klimatpolitiken ska genomföras av en liberal minister men SD drar ju åt ett helt annat håll, säger han.

Genom att öppna för SD-samarbetet hankade sig Liberalerna kvar i riksdagen med moderata stödröster. Men stödet för partiet minskar. Lyckas L inte visa väljarna varför man behövs blir det tufft i nästa val, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– De måste leverera på sina vallöften, i synnerhet när det gäller skolan, och förverkliga åtagandet om att vara det så kallade liberala mittenankaret i Tidösamarbetet, säger hon.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons