Donald Trump och Nick Ayers. TT
Trumps USA Trumps team

Analys: Trump fokuserar nu helt på att bli omvald 2020

En av John Kellys huvudsakliga uppgifter när han tillträdde som Donald Trumps stabschef i Vita huset för snart 17 månader sedan var att stoppa alla läckor om arbetet inom administrationen, skriver BBC:s Nordamerikakorrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Han lyckades delvis, även om läckorna aldrig helt försvann, konstaterar Zurcher.

”Och när slutet närmade sig var stabschefen lika insyltad i dolkstötar i ryggen och drama som alla andra”, skriver han.

Politicos Eliana Johnson tar fasta på att Kellys efterträdare enligt många bedömare blir vicepresidenten Mike Pences unga stabschef Nick Ayers. Om så blir fallet tyder det på att administrationen nu helt fokuserar sitt arbete på att få Trump omvald 2020, skriver hon.

Men hon konstaterar också att Ayers snabba karriär redan väckt ont blod i Vita huset.

”Flera medarbetare ska redan ha meddelat att de säger upp sig om han får jobbet”, skriver Johnson.

Toppnyheter

Jason Griffiths, Karla Mathews och Richard Elzer / Krystal Eve Browitt / Jessica Richards och Julie Richards/ Privat/Facebook
Vulkanutbrottet i Nya Zeeland

21-åriga Krystal Eve Browitt första officiella dödsoffret

Australiskan Krystal Eve Browitt är det första av polis bekräftade offret efter vulkanutbrottet på White Island i Nya Zeeland, skriver flera medier. 21-åringen kom från Melbourne och var på ön tillsammans med sin pappa och syster, båda skadades allvarligt.

47 människor befann sig på ön i samband med utbrottet i måndags, 16 befaras ha dött. Även om polisen inte gått ut med fler namn har privatpersoner bekräftat att deras anhöriga finns bland dödsoffren.

Däribland nämns de tre vännerna Jason Griffiths, Karla Mathews och Richard Elzer som besökte turistmålet i samband med en kryssning. Även Julie och Jessica Richards, mor och dotter från Brisbane, dog vid vulkanutbrottet. En familjevän säger enligt The Guardian att han vill att de blir ihågkomna som ”äventyrslystna människor”.

2 tim
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och poliskommissionären MIke Bush. TT
undefined

Sista kvarlevorna söks i vattnet runt farlig vulkanö

Arbetet med att bärga kroppar efter utbrottet på den nyzeeländska vulkanön White Island fortsätter.

Efter att elitsoldater i en riskfylld operation hämtat kvarlevorna från sex människor på ön i går kommer dykare nu att söka efter de två återstående kropparna i vattnet runt ön. En kropp har siktats i vattnet och den sista har inte kunnat lokaliseras.

– Vattnet runt ön är kontaminerat, vilket gör att dykare måste vidta säkerhetsåtgärder, bland annat använda specialutrustning. Man har sett döda fiskar och ålar som spolats i land och som flutit i vattnet, säger polischefen John Tims enligt ABC News.

47 människor befann sig på ön i samband med utbrottet, minst 16 dog och 28 vårdas på sjukhus. För flera beskrivs läget som kritiskt.

3 tim
Insatsen vid White Island. TT
undefined

Elitsoldater hämtade sex kroppar i gryningsuppdrag

Nyzeeländska elitsoldater har hämtat sex kroppar från vulkanen på White Island.

– De visade stort mod och engagemang för att säkerställa att vi kan ge familjer och vänner som har förlorat nära och kära ett avslut, säger polischefen Mike Bush vid en presskonferens.

Trots risken att vulkanen skulle kunna få ett nytt utbrott lyckades elitsoldaterna, klädda i gula skyddskläder, genomföra aktionen tidigt på fredagsmorgonen, rapporterar New Zealand Herald. Kropparna har nu förts med helikopter till Auckland.

Igår 07:27
Läs mer om Vulkanutbrottet i Nya Zeeland
Brexit Valet i Storbritannien
Labours partiledare Jeremy Corbyn. Owen Humphreys / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

Ledare: Nytt nederlag för Europas socialdemokrater

Opinion Även i dag är det brittiska valet i fokus på många ledarsidor. Utfallet kan ses som en andra omröstning om brexit, skriver HD/Sydsvenskan i sin ledare. ”Med Tories storseger är vägen ut ur EU till sist utstakad, men inte utan fallgropar.”

DN:s ledarsida slår fast att Johnson nu måste tämja brexitfanatikerna – valet kommer med en bitter eftersmak. ”Johnsons nejkampanj i folkomröstningen byggde på lögner och överdrifter som nu ska testas mot verkligheten.”

Även Labours katastrofval får uppmärksamhet. Olof Ehrenkrona skriver i en ledare i SvD att väljarna entydigt har avvisat den vänsterpopulistiska vågen. ”Resultatet i det brittiska valet blev ännu ett nederlag för Europas socialdemokrati.”

Samma linje är Aftonbladets Anders Lindberg inne på. ”Om inte en rejäl vänsterpolitik räckte för att vinna val, vad ska man göra då?” Labour, såväl som den svenska socialdemokratin, måste på allvar fråga sig varför ”arbetarnas partier tappat kontakten med arbetarna”.

26 min
Boris Johnson och Nicola Sturgeon. Montage. TT
undefined

Ledare: Skottland lär bli Johnsons värsta huvudvärk

Skotska nationalistpartiet SNP:s framgångar är den enda flugan i soppan för Boris Johnson efter den stora valsegern skriver Telegraph i sin huvudledare dagen efter valet.

Tidningen skriver att valframgången dock inte betyder att de flesta skottar stödjer en ny självständighetsomröstning, vilket partiledaren Nicola Sturgeon har krävt. Trots det måste Johnson nu sträcka ut en hand och försöka ena britterna, tillägger man och får stöd av The Guardians ledarsida.

”Om han inte ger Skottland mer pengar och makt kommer hans era präglas av hot mot landets enighet”.

Financial Times skriver att Konservativa partiets valmanifest utmärkte sig genom avsaknaden av ambitioner. Nu måste Johnson vara redo att låna pengar för att satsa på infrastruktur och välfärd, skriver man. Daily Mirrors Brian Reade har dock små förhoppningar om att brittiska arbetare som röstade på Johnson kommer att få något tillbaka.

”Han kommer oundvikligen att svika dessa människor. Det är hans specialitet”, skriver han.

Igår 22:52
Boris Johnson under sitt tal. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Nu måste vi börja läka brexitsåren

Tre och ett halvt års grälande om brexit är nog – nu måste Storbritannien få chansen att läka. Det var premiärminister Boris Johnsons budskap när han talade utanför 10 Downing Street efter gårdagens valtriumf.

– Jag uppmanar alla att förlika sig med brexit och att låta läkningsprocessen börja, sa Johnson.

Premiärministern lovade att lämna EU den 31 januari men också att arbeta för hela landet och alla väljare, inte bara de som röstade på honom.

Igår 15:05
Läs mer om Brexit
Johan Alcén/ Oskar Lindblom Bildbyrån/TT
Lindbloms sjukdomsbesked

Moderklubben Brynäs i chock efter cancerbeskedet

NHL-spelaren Oskar Lindblom har diagnostiserats med skelettcancer och i hans moderklubb Brynäs tas beskedet emot med chock, skriver Sportexpressen.

– Allt är så overkligt, denna hemska sjukdom har drabbat en av världens absolut bästa killar, säger Johan Alcén, som spelade med Oskar Lindblom i Brynäs så sent som säsongen 2016/2017.

Brynäs sportchef Andreas Dackell säger till tidningen att alla i Gävleklubben tänker på Lindblom och hans familj.

1 tim
Robert Hägg. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

NHL-lagkamraten stöttar Lindblom: ”Jobbigt just nu”

Philadelphia Flyers-spelaren Robert Hägg är omskakad av nyheten att lagkamraten Oskar Lindblom fått diagnosen Ewings sarkom, en typ av skelettcancer.

– Det är så overkligt, jag har känt Oskar sedan jag var 16 år, så det är jobbigt just nu, säger Hägg till Sportexpressen.

När Philadelphia Flyers i går kväll, svensk tid, gick ut med sjukdomsbeskedet var Lindbloms lagkamrater i NHL-laget på resande fot inför kommande matchen mot Minnesota Wild.

1 tim
Oskar Lindblom vid en match i november. DAVID W CERNY / BILDBYRÅN
undefined

Svenske NHL-stjärnan har drabbats av skelettcancer

Den svenske NHL-spelaren Oskar Lindblom har drabbats av cancer och kommer inte att spela mer den här säsongen, skriver hans klubb Philadelphia Flyers.

Lindblom har diagnosticerats med Ewings sarkom, en form av skelettcancer. Han kommer att få göra provtagningar nästa vecka och sedan påbörja en behandling.

”Flyers kommer att göra allt som är möjligt för att stötta Oskar och hjälpa honom till den bästa tänkbara vården”, skriver klubben.

Igår 21:57
Läs mer om Lindbloms sjukdomsbesked
Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Norges dito Ola Elvestuen och klimatminister Isabella Lövin  Maria Davidsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Lövin om förhandlingarna: ”Går väldigt dåligt faktiskt”

Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är inte alls nöjd med slutförhandlingarna under klimattoppmötet i Madrid, rapporterar SVT Nyheter.

Under fredagseftermiddagen kom rapporter om att samtalen strandat och att mötet, som skulle ha avslutats under fredagen, drar ut på tiden.

– Det går faktiskt väldigt dåligt, allting är uppe i luften mer eller mindre, säger hon till SVT.

Lövin fruktar att mötets slutprotokoll kommer att bli väldigt försenat.

– Vi hade lite vadslagning i den svenska delegationen. Det är nästan omöjligt att säga. Det kan dra ut till på söndag.

Igår 23:12
Demonstranter i Madrid. CRISTINA QUICLER / AFP
undefined

Nattmangling väntas efter att klimatmötet kört fast

Förhandlare på klimattoppmötet COP25 i Madrid förbereder sig för en lång natt sedan förhandlingarna kört fast, skriver AFP.

I flera frågor står parterna fortfarande långt ifrån varandra. Det gäller framför allt artikel 6, där formerna för samarbete och handel med utsläppsminskningar regleras. Enligt källor på mötet är det framför allt Australien, Saudiarabien, Brasilien och USA som bromsar samtalen.

Sverige och EU ingår i en grupp på drygt 70 länder som driver på för högre ambitioner, skriver TT. Deras mål är att mötets sluttext ska skicka en signal om att alla undertecknare av Parisavtalet ska skärpa målen under nästa år.

Igår 19:50
Företagens logotyper. TT
undefined

Svenska företag i bråk på FN:s klimattoppmöte

Ett bråk har utbrutit mellan tre svenska storföretag på klimattoppmötet i Madrid, rapporterar SvD.

Det är Ikea, H&M och hamburgerkedjan Max som strider om definitionen av vad som är ett ”klimatpositivt” företag, vilket innebär att man klimatkompenserar för mer än vad man släpper ut. Alla tre företag använder begreppet, men är så oeniga om vad det betyder att Världsnaturfonden fått medla.

Ikea och H&M anser att det är företagen i sig som ska vara klimatpositiva medan Max vill utgå ifrån ”klimatpositiva” produkter, enligt tidningen.

Igår 20:14
Läs mer om Klimatmötet i Madrid