Hem
Ungerns president Viktor Orbán. Franc Zhurda / AP

Analys: Ungern gör sig redo att krångla till Natoansökan

Sveriges Natomedlemskap ”kanske dör för tillfället”, skriver Elisabeth Braw i en analys i Foreign Policy. Braw reagerar på det ungerska brevet till utrikesminister Tobias Billström (M), där utrikesministern Péter Szijjártó skrev att ett kritiskt UR-inslag kan sätta käppar i hjulet för Sveriges Natoansökan.

Hon konstaterar att den svenska regeringen uppenbarligen inte kan påverka vad UR rapporterar om Ungern, för att Sverige ”till skillnad från Ungern” är en fungerande demokrati. Detta vet självklart Szijjártó, skriver Braw, men budskapet är tydligt:

”Det verkar osannolikt att Ungern ratificerar i närtid.”

DN, TV4 och Sydsvenskan har också publicerat analyser om saken. De är överens om att det inte är någon slump att en fyra år gammal video plötsligt uppmärksammas av Ungern. TV4:s Elisabet Frerot säger att Szijjártó ”skapar argument för att parlamentet ska kunna krångla i höst”. Och DN:s Pia Gripenberg konstaterar:

”Samtidigt pågår ett krig i Europa och Sveriges bundsförvant Finland håller på att integreras för fullt i Nato.”

Annons

Tidigare (13–14 september)

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons