Hem
Barn sover i en källare i Stepanakert i Nagorno-Karabach samtidigt som staden attackeras av Azerbajdjan. Siranush Sargsyan / AP

Analyser: I praktiken väntar etnisk rensning

Eldupphöret är i praktiken en kapitulation för armenier i Nagorno-Karabach. Det skriver Svenska Yles Gustaf Antell. Förutsättningen för att Azerbajdjan skulle gå med på en vapenvila var att separatisterna accepterade en fullständig militär nedrustning.

”Hur stora styrkor separatisterna har är okänt, men Azerbajdzjans militära styrka visade sig redan inom några timmar på tisdagen vara förkrossande överlägsen”, skriver han.

Enligt DN:s Anna-Lena Laurén är det uppenbart att Bakus mål är att assimilera Nagorno-Karabach med resten av Azerbajdzjan. De etniska armenier som bor där kommer att tvingas lämna om de inte frivilligt blir medborgare.

”I praktiken etnisk rensning”, skriver Laurén.

Både hon och The Guardians Pjotr Sauer konstaterar att händelseutvecklingen är ett resultat av att Armeniens västvänlige premiärminister Nikol Pasjinian allt oftare kritiserat sin allierade Moskva och Putin.

Bland annat har amerikanska soldater övat i Armenien och Pasjinians hustru Anna Hakobjan har besökt Kyiv, vilket lär ge fortsatt kännbara konsekvenser i Yerevan, enligt Sauer.

Annons

Läs mer

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons