Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och Legas dito Matteo Salvini. Arkivbilder. TT
Italiens nya regering

Analyser: Italiens agenda ett recept på kaos i EU

Italiens omtvistade radikala agenda är ett recept för att skapa kaos, skriver Reuters Lisa Jucca i en analys. Hon hänvisar till det dokument som läckte i veckan från populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega där regeringspartierna kommit överens om flera oortodoxa politiska ståndpunkter. Exempelvis att partierna diskuterar att folkomrösta om att lämna eurosamarbetet, sjösätta kostsamma välfärdsreformer – möjligen för EU-pengar – och att ECB ska efterskänka skulder på 250 miljarder euro. De italienska räntorna steg i taket efter att dokumentet läcktes, konstaterar Jucca.

Den populistiska regeringen i Italien innebär en utmaning för hela eurosamarbetet, säger Nicola Nobile vid Oxford Economics till Financial Times. Tidningens Valentina Romel listar flera skäl till att landet spelar stor roll för unionen. Exempelvis står landet för 11 procent av EU:s totala BNP, fjärde mest i unionen. Det är också ett centrum för kontinentens industriproduktion – bara Tyskland är större. Samtidigt är landet det mest euroskeptiska och har den lägsta BNP-tillväxten, konstaterar Romel.

Efter att Femstjärnerörelsen och Lega i torsdags kom överens om att bilda regering är Italien på kollisionskurs med EU, skriver Wall Street Journals Giovanni Legorano.

Läs även

Toppnyheter

TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Explosionen i Hidalgo

Minst 66 döda efter explosion i oljeledning

Dödssiffran stiger till 66 efter explosionen vid en läckande oljepipeline i delstaten Hidalgo i centrala Mexiko, rapporterar AFP.

Olyckan inträffade när en läckande oljepipeline exploderade när ett okänt antal personer försökte stjäla oljan som rann ut.

I inledningsskedet talades det om runt 20 döda. Senare stod det klart att 66 människor omkommit och 76 skadats, enligt Omar Fayad, guvernör i Hidalgo.

Idag 06:29
FRANCISCO VILLEDA / AFP
Explosionen i Hidalgo

Vittne: Jag grävde mig genom redan uppbrända

En explosion vid en olaglig kran till en oljepipeline i Hidalgo i centrala Mexiko på lördagen orsakade 21 människors död och skadade minst 71.

Människor utrustade med burkar och hinkar hade samlats framför läckan i ledningen som sprutade ut olja när explosionen inträffade, berättar vittnen för AFP.

Filmklipp visar hur människor flyr i panik när den enorma elden efter explosionen lyste upp natthimlen.

– Jag kom dit för att se vad som hände när explosionen inträffade. Jag rusade fram för att hjälpa. Jag behövde gräva mig fram genom människor som redan bränts till bitar, berättar Fernando Garcia för nyhetsbyrån.

2 tim
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hidalgo

”Stjäl inte bränsle – ni sätter era liv i fara”

Olyckan i Hidalgo i centrala Mexiko då en läckande oljepipeline exploderade misstänks ha orsakats av att människor försökt stjäla olja, rapporterar flera medier. Minst 20 människor dödades i explosionen.

”Jag uppmanar hela befolkningen att inte delta i bränslestölder. Det är inte bara olagligt, det sätter även ert och era familjers liv i fara. Det som hände i dag får inte upprepas, skriver Omar Fayad, guvernör i Hidalgo på Twitter.

Bränslestölder är ett stort problem i landet och på senare tid har hundratals gas- och oljeledningar utsatts för stölder, vilket orsakar stora problem i bränsleförsörjningen.

Den brustna oljeledningen tillhör det statliga oljebolaget Petroleos Mexicanos (Pemex), som i ett uttalande skyllde händelsen på en olaglig kran. TV-bilder från tidigare under dagen visar hur olja skjuter upp ur den brustna oljeledningen och människor som kommer med dunkar och behållare.

Idag 05:04
Läs mer om Explosionen i Hidalgo
Valet 2018 Överenskommelsen
Jonas Sjöstedt (V). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Sjöstedt: Tänker inte fälla Löfven med hjälp av SD

Vänsterpartiet har lovat att väcka misstroende mot Stefan Löfven (S) om han lägger fram förslag om fri hyressättning i nybyggda lägenheter eller förändringar av las. Men för att kunna väcka misstroende behöver V ytterligare ett parti med sig, de 28 V-mandaten räcker inte. Det stödet kommer partiet inte att söka hos SD, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

Han ställer sitt hopp till KD och M istället.

– Såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch Thor fick ju den här frågan omedelbart. De säger då att ja, får vi ett tillfälle att fälla regeringen, även om det är på marknadshyror eller försämrad arbetsrätt då gör vi det, säger Sjöstedt.

2 tim
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven: ”Har inga illusioner om att det här blir lätt”

Det nya regeringssamarbetet kommer att utsättas för prövningar under den kommande mandatperioden. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har inga illusioner om att det här kommer att bli lätt. Vi kommer säkert att råka ut för saker vi inte har en aning om, som överraskar oss, säger Löfven.

I intervjun säger han också att han tror att Vänsterpartiet ”kände sig kränkta” av klausulen i regeringssamarbetet som säger att V inte ska få något inflytande. Men han förnekar att det har slutits ett hemligt avtal mellan V och S.

5 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Uppgörelsen kan beröra frågan om ränteavdraget

Den minst sagt heta frågan om minskat ränteavdrag kan ha kommit upp i uppgörelsen mellan S, MP, C och L, enligt Ekonomiekot Extra.

– I uppgörelsen pratar man om en omfattande skattereform. Partierna skriver inte rakt ut att det handlar om ränteavdraget men flera har gjort den tolkningen i veckan kring en formulering om att hushållens skulder ska minska och bostadsmarknadens funktionssätt förbättras, säger Ekonomiekots chef Anders Billing.

Harry Flam, professor och ordförande i Finanspolitiska rådet, säger att en reducering av ränteavdragen hade varit bättre än de kreditbegränsningar som man redan har infört, det vill säga amorteringskrav och lånetak.

Han säger att han hade föredragit högre fastighetsskatt på bostadsrätter men att det i dagsläget finns behov av en omfattande skattereform.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Raul Mee / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Stina Nilsson skadad – missade finalen i Otepää

Svenska stjärnan Stina Nilsson skadade sig i samband med målgången i semifinalloppet i estniska Otepää. Nilsson fick ledas i väg av svenska ledare och efter loppet kom beskedet att hon missar finalen.

– Är det tveksamt så ska man inte chansa, men det har de full koll på, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson om de oroande uppgifterna en månad före VM i Seefeld.

Skidförbundets pressansvarige Katarina Medveczky meddelade sedan att Nilsson drabbats av en ”liten sträckning i benet”, skriver TT.

1 tim
Raul Mee / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Världscupen i längdskidåkning

Dahlqvist trea i sprinten – Sundling missade pallen

Maja Dahlqvist knep tredjeplatsen i dagens världscupsprint i estländska Otepää. Vann gjorde norskan Maiken Caspersen Falla, rapporterar SVT Sport.

Jonna Sundling kom fyra trots att hon föll i en uppförsbacke. Dahlqvist var nära att dras med i fallet men klarade att ta sig förbi Sundling.

Inför dagens tävlingar hade Norge inte någon seger i den individuella sprinten på damsidan, skriver Sportbladet.

1 tim
Johannes Hoesflot Klæbo. Karl-Josef Hildenbrand / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Ostoppbar Klæbo bugade inför publiken vid målgång

Ingen kunde stoppa Norges Johannes Høsflot Klæbo i sprinttävlingen i Otepää. Han segrade i stor stil och tog sig tid att buga mot publiken på upploppsrakan.

Finalen gick i norska färger. Fem av sex åkare kom från Norge och den sjätte, ryske Aleksandr Bolsjunov, slutade trea.

Dagen började annars bra för de svenska herrarna. Tre blågula åkare, Teodor Peterson, Viktor Thorn och Johan Häggström, tog sig vidare till finalpasset.

42 min
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Utrikesdepartementet. MAJA SUSLIN / TT
Nordkoreakrisen

UD lägger locket på om Nordkoreasamtal i Sverige

Utrikesdepartementet lägger locket på angående det hemliga mötet mellan Nordkorea och USA som hålls någonstans i Sverige i dagarna, skriver TT.

– Jag kan inte gå in på mer detaljer, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till nyhetsbyrån.

Under gårdagen bekräftade UD att den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui är på plats i Sverige.

Även USA:s representant Stephen Biegun ska inom kort vara på plats i Sverige, bekräftar UD för Expressen.

Enligt TT gäller samtalen det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

3 tim
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Analys: Toppmöte blir reality-tv utan åtgärder

Det nya toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un måste landa i konkreta förslag på att avveckla Pyongyangs kärnvapen för att inte avfärdas som reality-tv, skriver AFP i en analys.

Toppmötet i Singapore i juni var onekligen historiskt då det var första gången någonsin som de bägge ländernas ledare möttes, men avtalet de slöt var sparsamt på detaljer och byggde på lösa löften.

För att nästa möte ska ge bestående avtryck måste många samtal på hög nivå föras under de kommande veckorna, skriver AFP.

I Sydkorea är det däremot landets ledare Moon Jae-in, inte Trump, som anses ha störst inflytande över processen och vara den som för Nordkorea till förhandlingsbordet, skriver Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Förhoppningen bland sydkoreanerna är att det nya toppmötet ska få igång de praktiska delarna av Nordkoreas kärnvapenavveckling och få bort det dödläge som rått sedan mötet i juni, skriver Taylor.

6 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas.  Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

  1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
  2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
  3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
  4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
  5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
TT
Svenskt mottagande

Migrationsverket förnekar kristendomstest: Olyckligt

Det ”kristendomstest” som spridits på sociala medier är inte ett test som Migrationsverket använder för att avgöra ifall en asylsökandes konvertering är genuin. Det säger Migrationsverkets presschef Per Ek till Sveriges Radio Sjuhärad.

– Det är olyckligt att det framställs som att Migrationsverket gör tester på personer som säger sig vara konvertiter, säger Ek.

Han säger också att det i individuella fall kan förekomma enstaka kunskapsfrågor, men de isåfall används för att teckna en helhetsbild och inte är avgörande.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Kristendomstest väcker hård kritik: ”Exploderat”

Migrationsverkets kritiserade ”kristendomsprov” väcker nya känslor när frågorna nu har sammanställts till ett test för allmänheten, skriver SVT Nyheter Uppsala.

”Ärjagkristen.nu” lanserades på torsdagen och har spridits som en löpeld på sociala medier, skriver ETC. Personen bakom testet är pastor Micael Grenholm.

– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det har fullkomligt exploderat, säger han till SVT.

Igår 13:06
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Medborgartest ger Sverige chans till reflektion”

Opinion Det nya regeringssamarbetet har öppnat för att Sverige kan inför ett medborgarskapstest för invandrare. Det är en möjlighet Sverige bör utnyttja, skriver Mark S Weiner, amerikansk gästprofessor i Uppsala, på Expressens debattsida.

Han menar att testet kan bli en sorts medborgerlig ritual som återspeglar samhällets värdering. Det öppnar upp för en effektivare integrationsprocess samtidigt som det låter landet reflektera över sig självt och formar en nationell identitet, skriver Weiner.

5 tim
Läs mer om Svenskt mottagande