Hem
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Julia Kronlid (SD) på partiets valvaka Maja Suslin/TT

Analyser: Stort inflytande – men slipper stå ansvariga

Även om Ulf Kristersson troligtvis får tillsätta en moderat finansminister lär denne inte kunna bedriva en särskilt moderat finanspolitik, skriver SvD:s Torbjörn Nilsson i en analys. Anledningen är att Sverigedemokraternas ekonomiska politik består av bland annat bibehållen, eller till och med höjd, a-kassa och sjukförsäkring, något som kostar ordentligt.

”Det här regeringsunderlaget har – för att prata i gamla termer – socialdemokratiska utgifter och moderata intäkter”, skriver Nilsson.

I SR-podden ”Det politiska spelet” diskuteras SD:s möjlighet att pressa regeringen, inte minst genom de fyra utskottsposterna.

– Det är inte en helt ogynnsam position att stå utanför regeringen och ändå få väldigt mycket sakpolitiskt inflytande, men utan att vara ytterst ansvariga om den här regeringen inte levererar, säger SVT:s Elisabeth Marmorstein, som gästar podden.

Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator hos Ekot, tror att SD vet att man inte kommer få ministerposter, men använder det som argument för att få ut så mycket som möjligt av förhandlingarna.

Annons

Läs mer

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons