Arkivbild: Kamala Harris POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Analyser: Svarta väljare en nyckel i primärvalet

Kamala Harris valde att ge beskedet att hon ställer upp som presidentkandidat 2020 på den symbolladdade Martin Luther King-dagen, när USA minns arvet efter medborgarrättskämpen.

Hon är den senaste att ansluta sig till en växande skara av presidentkandidater i ett parti som blir allt mer ickevitt och där kvinnor tar en allt större roll, skriver Washington Posts politikreporter Matt Viser.

Majoriteten av de demokrater som hittills gett sig in i leken har redan tidigt i sina kampanjer uttryckliggen vänt sig till svarta grupper, konstaterar NPR:s Asma Khalid. Och i dag, på Martin Luther King-dagen, håller ytterligare minst ett halvt dussin demokrater som kan tänkas överväga en kandidatur tal. ”Det är ett tecken på hur viktiga de svarta väljarna är i demokraternas primärval.”

Toppnyheter

Elisabeth Svantesson. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsdebatten

M: ”Löfven har tappat kontrollen över Sverige”

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens förslag om kostnadsutjämning mellan kommunerna.

”Löfven har tappat kontrollen över Sverige, brottslighet ökar och välfärden sviktar. Att reformera utjämningssystemet behövs men det är inte lösningen på Sveriges stora problem. Åren framöver krävs tuffa prioriteringar, bidragstak och en tillväxtpolitik som gör att kakan växer”, skriver hon på Twitter.

Svantesson utvecklas sitt resonemang för Expressen och menar att även stora kommuner, framför allt de som växer, behöver hjälp.

– Att kommuner behöver mer pengar generellt är jag den första att skriva under på, och då krävs det tuffa prioriteringar, men det krävs också en tillväxtpolitik, alltså hur ska kakan växa så att vi har mer att fördela och där står Stefan Löfven helt tomhänt, säger hon till Expressen.

5 min
Lena Hallengren, Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven deltog vid pressträffen Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen föreslår system för att minska klyftorna

Förslaget om kostnadsutjämning mellan kommunerna, som regeringen presenterade på en pressträff i dag, innebär en ökad omfördelning mellan kommunerna. Från totalt 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med det nya förslaget ska större hänsyn tas till gles bebyggelse men också faktorer som kort utbildningsbakgrund, låg inkomst och ohälsa hos befolkningen.

– Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Om förslaget går igenom i riksdagen kan det träda i kraft 1 januari 2020.

2 tim
Hallengren, Löfven, Shekarabi Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det ska bli mer pengar till glesbefolkade områden”

Regeringen vill förändra utjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting. Syftet är att minska klyftorna mellan landets kommuner, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff inför dagens sommartal i Kristinehamn.

– Det ska bli mer pengar för glesbefolkade områden. Bara till Värmland kan det ge pengar i 250-miljonersklassen, säger han.

Förslaget ska gälla från årsskiftet, rapporterar TT.

3 tim
Läs mer om Landsbygdsdebatten
Fönster i lokalen som attackerades WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

IS säger sig ligga bakom attack mot bröllop i Kabul

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom attentatet mot en bröllopsfest i Kabul på lördagen där 63 människor dödades, rapporterar AFP.

Attacken bär kännetecken som är typiska för IS, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge som intervjuades av Ekot tidigare under dagen.

– Eftersom det skedde i ett område som bebos huvudsakligen av shiamuslimer, och att talibanerna har tagit avstånd från det, så pekar mycket på att det är IS eller en grupp affilierad med IS som ligger bakom, säger han till SR.

3 tim
Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – fredssamtalen ifrågasätts

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

Idag 08:04
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

Idag 05:59
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Demonstranter under dagens protest. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

Demonstrant: ”Brinner vi så brinner Kina med oss”

Det allt hårdare tonläget från Fastlandskina har inte skrämt demonstranterna i Hongkong, som på söndagen slöt upp i tiotusentals på gatorna för att protestera. BBC har talat med demonstranter som trotsade dagens oväder och anslöt sig till protesterna.

– Så snart de (Kina) skickar sina trupper till Hongkong eller använder sin makt för att trycka ner oss så kommer Kinas ekonomi att bryta samman – och vi är nöjda med det, säger en maskerad demonstrant till TV-kanalen.

Han tillägger att ”om vi brinner så brinner Kina med oss”.

2 tim
Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trots oväder och hårdare tag – tiotusentals samlas

Efter flera sammandrabbningar med polisen under de senaste veckorna kallade demonstranter i Hongkong till en fredlig demonstration på söndagen, skriver internationella medier. Tiotusentals Hongkongbor har intagit gatorna, med paraplyer för att skydda sig mot det kraftiga regnet.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och tonen från Fastlandskina har hårdnat avsevärt under den senaste tiden. På grund av detta, och ovädret, var arrangörerna oroade över minskad uppslutning i dag – men de farhågorna kom på skam, skriver Washington Post.

4 tim
Polisen håller isär grupperna i Vancouver DON MACKINNON / AFP
undefined

Hongkongprotester stöter på patrull i Kanada

Pro-kinesiska motdemonstranter uttryckte sitt missnöje i flera städer i Kanada mot demonstrationer som samlade tusentals till stöd för protesterna i Hongkong, skriver AFP. I Vancouver, som har en stor kinesisk minoritet, fick grupperna hållas isär av polis.

– Vi hade tillstånd för att hålla en fredlig demonstration men innan vi kunde börja gå så upptäckte vi en väldigt välorkestrerad motdemonstration från de pro-kinesiska sidan, säger en av demonstranterna Gloria Fung.

Demonstrationerna sker samtidigt som protesterna i Hongkong går in i sin elfte vecka.

5 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna