Hem
I framtiden projiceras köranvisningar på vindrutan. (Wayray (pressbild))

AR-teknik gör hela vindrutan till GPS-skärm

Ett av de teknikområden som kommer att förändra bilbranschen mest under de kommande åren är AR (augmented reality). Det skriver bland annat Forbes, Cnet och Wired. Teknologin går kortfattat ut på att projicera grafik som ett lager ovanpå verkligheten, till exempel på vindrutan eller i backspegeln. Den som har spelat mobilspelet Pokémon Go känner igen konceptet.

I fordonsbranschen ligger bland annat Mercedes, BMW och GM långt framme när det handlar om att använda AR. GM:s nya pickupmodeller erbjuder till exempel möjligheten att med hjälp av en kamera och AR-teknik ”se igenom” ett släp i backspegeln, så att man uppfattar trafiken bakom på samma sätt som om man inte hade något släp. Och Jaguar har experimenterat med möjligheten att projicera en bild av underlaget på den plats i vindrutan där man normalt ser motorhuven, något som underlättar körningen vid svårare markförhållanden.

Ett uppenbart användningsområde är förstås navigationskartor. Varför titta på en stiliserad variant av omgivningen, när man kan använda en kamera och istället projicera körinstruktionerna som AR-lager direkt ovanpå verkligheten? Gatunamn, adresser och körriktningspilar kan till och med visas direkt på vindrutan. Wayray är ett av många företag som jobbar med utvecklingen av den här tekniken.

När det handlar om att köpa bil så har augmented reality redan börjat användas i hög omfattning. Vissa biltillverkare erbjuder appar som gör det möjligt att uppleva en bil på olika sätt utan att man ens behöver besöka en handlare. Man kan bland annat konfigurera sin bil, för att sedan gå runt och titta på den från olika vinklar eller rent av sätta sig i den för att uppleva interiören. Det här kan förstås inte helt och hållet ersätta en klassisk provkörning, men däremot kan tekniken ge en första glimt av vad man har att vänta sig.

bakgrund
 
Augmented Reality (Förstärkt verklighet)
Wikipedia (sv)
Förstärkt verklighet (engelska: augmented reality, AR) är ett begrepp inom informationsteknik. Förstärkt verklighet är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. Det är relaterat till ett begrepp som kallas mediated reality (medierad verklighet), där en bild av verkligheten ändras (kanske till och med minskar i stället för förstärks) av en dator. Tekniken fungerar genom att öka uppfattningen om den nuvarande verkligheten (till skillnad från virtuell verklighet som ersätter den verkliga världen med en simulerad).Förstärkt verklighet sker konventionellt i realtid och i semantiska sammanhang med miljöfaktorer, såsom sportresultat på TV under en match. Med hjälp av avancerad AR-teknik (t.ex. genom att tillsätta datorseende och objektigenkänning) blir informationen om den omgivande verkligheten för användaren både interaktiv och digitalt manipulerbar. Information om miljön och dess objekt överläggs på den verkliga världen. Denna information kan vara virtuell eller verklig, t.ex. genom att se andra verkliga känd eller uppmätt information såsom elektromagnetiska radiovågor som är överlagrade i exakt position med där de faktiskt är i rymden.Man kan uppleva förstärkt verklighet genom olika enheter som exempelvis smartphones, head-mounted display eller kontaktlinser. Ett antal spel till smartphones använder förstärkt verklighet, bland annat Pokémon Go och Ingress.
Ett ”genomskinligt” släp blir möjligt tack vara ny teknik (GM (pressbild))
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen