Framtidens bilar blir till rullande kontorsbås. Shutterstock
Uppkopplade fordonet

Morgondagens bil – kontor och mötesrum på fyra hjul

Trafikstockningar kan i framtiden vara synonymt med produktivitet. Det skriver Fast Company i en artikel där man spekulerar i att självkörande bilar kommer att bli en allt vanligare kontorsplats i framtiden. När en förare inte längre behövs kan den som annars skulle ha kört bilen ägna sig åt jobbet under transporten. Samtidigt kan interiören i framtidens fordon enklare förvandlas till kontor- och mötesrum när inte ratt, pedaler och intrumentpaneler tar upp utrymme i kupén.

Företaget Regus har visat upp en bil som praktiskt taget är att betrakta som ett självkörande kontor. Framsätena kan vändas mot baksätena och därmed skapas ett mötesrum för fyra deltagare i en handvändning. Regus visualiserar även hur man kan koppla upp sig mot sin arbetsplats via bilens infotainmentsystem och genomföra presentationer direkt från bilen.

Sajten inc.com är inne på en liknande linje. I en artikel på temat konstaterar man att framtidens biltransporter kommer att handla mer om att åka än att köra, och man förutspår en ökad produktivitet till följd av den saken. Bland annat hänvisar man till en undersökning som University of Michigans transportforskningsinstitut genomfört, som pekar på att företeelsen med självkörande fordon kommer att leda till en produktivitetsökning för 62 procent av alla amerikaner.

Men det finns förstås en del hinder på vägen, innan konceptet med det rullande kontoret blir verklighet. Dels måste man övertyga människor om att självkörande bilar är säkrare än bilar som körs av människor, dels måste man råda bot på problemet med åksjuka.

Toppnyheter

En polis syns bakom ett staket intill en vallokal i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Demonstranter gripna av polis i Minsk efter valet

Polisen i Minsk har gripit demonstranter som tagit sig ut på gatorna för att protestera mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko, efter att vallokalsundersökningar visat att han segrat i presidentvalet. Det rapporterar Reuters.

Minst tio personer ska ha gripits vid ett ingripande i Minsk, säger ett vittne till nyhetsbyrån. Samtidigt rapporterar lokala medier om gripanden i både Minsk och i andra städer i Belarus.

41 min
Människor köar för att rösta i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko vinner kritiserade valet i Belarus

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vinner presidentvalet i Belarus med 79,7 procent av rösterna. Det visar landets offentliga vallokalsundersökning, rapporterar AFP.

Lukasjenko säkrar därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Oppositionens främste kandidat Svetlana Tichanovskaja kom på andraplats med 6,8 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har de senaste veckorna gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja.

2 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Smittan i Norden
Testning för coronaviruset i Askim i Indre Østfold. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norsk kommun slår igen – uppmanar regeringen att stänga Sverige-gränsen

Indre Østfolds kommun, söder om Oslo, inför stränga restriktioner sedan 59 personer testat positivt för covid-19 de senaste dagarna, skriver TT.

För att motverka smittspridningen stängs nu det mesta av offentlig verksamhet: fritids, förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser.

– Det är en kritisk situation, säger kommunordföranden Saxe Frøshaug och tillägger att antalet förväntas stiga kraftigt.

Han uppmanar också regeringen att stänga gränsen till Sverige eftersom gränsöppningen enligt honom har gjort det svårt för kommunen att stoppa smittspridningen.

1 tim
Oslos nattliv. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen sågar ungdomar i Norge efter stora fester: ”Det är helt oförsvarligt”

Den norska polisen tvingades under natten mot söndag avbryta flera stora ungdomsfester över hela landet, rapporterar flera medier. Bland annat samlades över 100 ungdomar i Middelalderparken i Oslo.

Bara i Osloområdet fick polisen rycka ut till 54 fester. Liknande larm kom in i bland annat Trondheim och Mo i Rana.

– Jag förstår inte vad folk tänker med. Jag begriper det inte. Det är helt oförsvarligt med tanke på de smittskyddsregler som införts, säger André Kråkenes, operativ chef vid polisen, till Nettavisen.

Idag 07:38
Mette Frederiksen. John Thys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark pausar öppning – kan bli munskyddstvång

Danmark pausar fler delar av landets planerade återöppning, säger statsminister Mette Frederiksen i en intervju med danska Avisen. Anledningen är att smittspridningen av coronaviruset ökar.

Det handlar om den så kallade fas fyra, då exempelvis nattlivet väntades öppna igen. Det kommer inte ske inom den närmaste framtiden, enligt Frederiksen.

Hon utesluter inte heller ett nationellt munskyddstvång i till exempel kollektivtrafik och affärer.

– Vi har blivit slappa. Avståndet mellan människor har blivit kortare och kontakten mellan människor har ökat, säger hon.

Igår 05:05
Läs mer om Coronaviruset
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
Reaktioner på explosionen i Beirut

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

1 tim
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

4 tim
En kvinna demonstrera/grafitti målad på en mur intill hamnen i Beirut där explosionen ägde rum. TT
undefined

Nya protester utlovas: ”Vår ilska är inte över på en dag”

Ytterligare protester väntas i Libanon under söndagen, efter gårdagens våldsamma upplopp, skriver AFP.

”Förbered galgarna för vår ilska är inte över på en dag”, skriver demonstranter i meddelanden som cirkulerar i sociala medier.

Ilskan har varit stor i Libanon efter explosionerna i Beiruts hamn i tisdags som tog minst 158 människors liv. Avslöjanden om att myndigheterna haft kännedom om det explosiva ämne som förvarades i hamnen utan att agera har fått alltfler att kräva regeringens avgång.

Idag 12:34
Läs mer om Reaktioner på explosionen i Beirut
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen. Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Beirut

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

2 tim
Demonstration och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

3 tim
En soldat i Beirut/Frankrikes president Emmanuel Macron. TT
undefined

Macrons vädjan: ”Libanons framtid står på spel”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Libanons framtid står på spel och att landets ledare måste agera för ta till vara på den strävan efter förändring som folket ger uttryck för på Beiruts gator.

Macrons uttalande gjordes under inledningen av en virtuell hjälpkonferens för Libanon under söndagen, som väntas samla ledare för flera av världens största länder, rapporterar AFP.

– Vår uppgift är att agera snabbt och effektivt och koordinera vår hjälp på marken så att den når ut så snabbt som möjligt till det libanesiska folket, sa Macron.

Kostnaden för att återuppbygga Beirut efter tisdagens förödande explosioner väntas landa på miljarder dollar, skriver Reuters. Ekonomer förutspår att explosionerna kan leda till ett fall av landets bnp på uppemot 25 procent.

Idag 12:59
Läs mer om Explosionen i Beirut
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Tom Britton. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Tom Britton: Förstärk lokala restriktioner i höst

Opinion Sverige kommer troligtvis klara sig undan en omfattande andra våg av coronasmittan, skriver forskaren Tom Britton på DN Debatt.

Ett mer troligt scenario är att det istället sker ett antal lokala utbrott i städer med låg immunitet, menar Britton, som därför vill att det ska göras vissa ändringar i coronastrategin.

Britton föreslår bland annat att man kontaktspårar enstaka fall och förstärker lokala restriktioner. Han vill också att man successivt inför lättnader i fysisk distansering för gruppen som är över 70 år.

”En grupp som gjort stora uppoffringar under vår och sommar är den stora gruppen av 70+ som därför rimligen bör prioriteras”, skriver Britton.

42 min
Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

Idag 05:47
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
”Skuldklocka” som uppdaterar italienska statsskulden på centralstaionen i Milano. Arkivbild. Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Larmet: Skuldfälla hotar EU:s hushåll

Miljoner hushåll i Europa hotas av att hamna i en skuldfälla när de omfattande krisprogrammen under coronapandemin avslutas, skriver Bloomberg.

Lånerådgivaren Maria Kemmetmüller arbetar för en österrikisk organisation som redan nu sett en markant ökning av privatpersoner som söker stöd.

– I höst räknar vi med en ökning av antalet rådgivningar med så mycket som 40 procent, säger hon till nyhetsbyrån.

Europeiska organisationen ECDB beräknar att så många som 10 procent av kontinentens hushåll redan har problem med skulder.

1 tim
Stranden Ostend i Belgien, 6 augusti. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Extremvärme skapar kaos på stränder i Europa

Värmeböljan i Europa har lett till extrem trängsel på stränder på flera håll på kontinenten.

I Spanien, Frankrike, Belgien och Kroatien har temperaturen legat på omkring 40 grader under helgen, rapporterar SVT Nyheter. I Belgien stängde myndigheterna ner två populära strandområden efter att gäng med ungdomar drabbat samman med polis, som bett dem att respektera reglerna om social distansering, skriver AFP.

I veckan som gick noterade också Storbritannien sin varmaste augustidag på 17 år, med en temperatur på 36 grader i London, enligt SVT. Det har gjort att rekordmånga flockats till stränder och i Dorset har myndigheterna tvingats be människor att hålla sig borta från två populära strandområden, rapporterar BBC.

5 tim
Människor med munskydd i Paris. Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Paris inför krav på munskydd i vissa områden

Det kommer att bli obligatoriskt att bära munskydd i flera tätbefolkade områden i Paris, meddelade den franska polisen under lördagen, enligt AFP.

Förbudet gäller från och med måndag morgon för alla som är över 11 år, i särskilda områden i Paris.

Runt 400 personer har testat positivt för covid-19 i Paris varje dag den senaste tiden. Polisen säger att allt pekar på att smittan har börjat cirkulera mer aktivt i staden igen sedan mitten på juli.

Igår 16:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Svarshäften till högskoleprovet. Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Sveriges elevråd: Ställ inte in högskoleprovet

Opinion Det är fel att ställa in högskoleprovet för andra gången till följd av pandemin. Det menar Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, på SvD Debatt.

”När samhället försvagas blir utbildning ännu viktigare och högskoleprovet bör därför hållas i gång som andra samhällsfunktioner”, skriver hon.

Sveriges elevråd uppmanar Universitets- och högskolerådet att tänka till om vilka signaler ett inställt högskoleprov sänder ut. De menar att provet för många är den enda chansen att komma in på en högre utbildning.

1 tim
En person som jobbar för Kriminalvården och ett parkerat plan. TT
undefined

Kriminalvårdens kostnader för utvisningar ökar

Kostnaderna för att utvisa personer som begått brott har ökat kraftigt till följd av pandemin, rapporterar Sveriges Radio.

Dels har det inte gått att verkställa alla utvisningar eftersom reguljärflyget legat nere, dels har Kriminalvården fått chartra plan vilket är betydligt dyrare. Förra året var kostnaden 50 000 kronor per utvisad, i år landar kostnaden istället på 150 000 kronor.

Från början av april till slutet av juni förra året utvisades drygt tusen personer. De flesta av dem med reguljärflyg. Under samma period i år har bara 251 personer kunnat utvisas.

Idag 14:16
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik: Skilsmässorna ökar under coronakrisen

Antalet skilsmässor har ökat under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till statistik från Domstolsverket.

Mellan mars och sista juli fick Sveriges tingsrätter in 13 345 skilsmässoansökningar. Det är 579 fler än under motsvarande period i fjol.

Psykologen Björn Hedensjö tror att coronakrisen kan ha bidragit till ökningen.

– I hushåll där man jobbar hemma får man mycket mer tid ihop. Har man något som skaver blir det mer av den varan. Man har kanske inte fått den egentid man är van vid, säger han till SVT.

Idag 10:41
Läs mer om Coronaviruset