Bild från Bourges på lördagen. Rafael Yaghobzadeh / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Arbetslöse Julien: ”Måste dela med er av kakan”

I staden Bourges – som ligger mitt i Frankrike och beskrivs av Le Parisien som gula västarna-rörelsens epicentrum – deltog över 6 000 personer i lördagens protester.

– Vi vill inte vara klippta får styrda av feta gäss. Ni måste dela med er av kakan, säger 36-årige Julien, som varit arbetslös sedan årsskiftet, till Le Parisien.

Totalt beräknas omkring 84 000 personer ha deltagit i gula västarnas protester runt om i Frankrike på lördagen. Det är en kraftig ökning från förra veckan, men långt från de nära 300 000 som deltog då protesterna började för två månader sedan.

Bourges, Frankrike

Toppnyheter

Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Christine Sinclair / Lindahls räddning.  Bildbyrån / TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Bytte straffskytt – i sista stund: ”Känner mig dum”

Sverige är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM efter ett mål av Stina Blackstenius – och en otrolig straffräddning av Hedvig Lindahl. Många reagerade på att det var den unga Janine Beckie som la Kanadas straff, i stället för veteranen och lagkaptenen Christine Sinclair.

Till Sportbladet säger Sinclair att hon skulle ha tagit den, men valde att erbjuda den till Beckie som sa ja till att slå den. Anledningen var att Lindahl räddat Sinclairs straff när Sverige och Kanada möttes i Algarve Cup tidigare i år.

– Jag känner mig dum som ens frågade henne men jag har all tillit i världen till henne. Jag frågade henne efter matchen om hon placerade den där hon skulle och hon sa ja. Då kan du inte göra mer. Målvakten gjorde en världsklassräddning, säger Sinclair.

44 min
Hedvig Lindahl/Stefan Löfven. TT/Bildbyrån
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

Igår 21:35
Hedvig Lindahl jublar medan Janine Beckie deppar. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Vilken otrolig räddning, en hel karriär i en tusendel”

Ett utdömt Sverige har motbevisat belackarna och har återupprättat sin heder, skriver Expressens Tomas Pettersson efter segern mot Kanada. Efteråt gick förbundskapten Peter Gerhardsson runt och såg överlycklig ut.

”Och det ska han vara – alla som ifrågasatte hans coachning och bänkande av startspelare mot USA fick något att tänka på i kväll.”

Sportbladets Simon Bank lyfter fram flera svenska spelare, däribland Nilla Fischer och Fridolina Rolfö. Men starkast lyste Hedvig Lindahl och hennes räddning på Janine Beckies straff.

”Det var en otrolig räddning, ett definierande ögonblick, en hel karriär i en tusendel. VM kräva dessa ögonblick”, skriver Bank.

Igår 22:28
Läs mer om Fotbolls-VM
Arkivbild.  EVA-MARIE TÖRNSTRÖM / SKL
Svenska brottsbekämpningen

Polisens topsningar ökar: ”Det är jättepositivt”

Under de första månaderna av 2019 har polisen sett en ökning av antalet personer som topsas, efter att antalet sjunkit under flera år. Det rapporterar Ekot.

Under årets fem första månader har antalet topsningar ökat med 16 procent jämfört med förra året. Håkan Wall, enhetschef på Noa, polisens nationella operativa avdelning, säger att det ökar polisens förmåga att klara upp brott.

– Det är jättepositivt, det känns som om vi har fokus på rätt saker nu och gör det vi ska. Det känns jätteskönt, säger han till SR.

3 min
Säpochefen Klas Friberg. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Säpochefen vill straffa de som ser terrorpropaganda

Opinion Regeringen bör utreda om det ska bli straffbart att inneha och att titta på terrorpropaganda, skriver Säkerhetspolischefen Klas Friberg på DN Debatt.

Terrorgruppen IS har enligt Friberg en ”Hollywoodliknande propagandamaskin” där de gör påkostade produktioner med budskap om terror för att bland annat attrahera nya sympatisörer, stärka anhängarna och få människor att göra terrorattentat.

Säpochefen menar att det är mycket vanligt att personer som sympatiserar med våldsbejakande islamist också har terrorpropaganda.

”Sverige har mycket att vinna på att stoppa terrorpropagandan. Inte minst är det ett sätt att arbeta långsiktigt och strategiskt för att minska tillväxten i extremistmiljöerna och skapa ett säkrare Sverige.”

Igår 19:16
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Presidentkandidaten Bernie Sanders till vänster.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Primärvalen 2020

Sanders: Stryk studielånen – Wall Street får betala

Presidentkandidaten Bernie Sanders föreslår att 45 miljoner amerikaners studielån ska strykas – något som skulle kosta 1,6 miljarder dollar, skriver Reuters.

Detta skulle istället finansieras med skatter på Wall Street – bland annat på aktier och obligationer. Den nya skatten skulle skulle ge 2,2 miljarder dollar på 10 år, menar Sanders enligt Reuters.

– Det amerikanska folket räddade Wall Street. Nu är det dags för Wall Street att hjälpa det här landets medelklass, säger Sanders.

35 min
Bernie Sanders / Joe Biden / Kamala Harris TT
undefined

Mest på spel för Joe Biden när debatterna drar igång

I veckan väntar de första stora debatterna mellan de demokratiska kandidaterna till presidentposten. Framför allt riktas ljuset mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som haft starkast stöd i opinionsmätningar.

Han kommer bland annat att ställas mot Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Kamala Harris i den andra av två debatter, som hålls natten till fredag svensk tid.

Den kommande veckan blir den då mest står på spel för Bidens kampanj, skriver Bloomberg. Detta eftersom han har möjlighet att bekräfta sin position som den ledande kandidaten, men också riskerar att bli av med ledartröjan om han trampar snett.

– Han har en benägenhet att begå misstag utan att be om ursäkt för dem, och att inte kunna förklara var han står i olika frågor, säger den demokratiska rådgivaren Mary Anne Marsh till nyhetsbyrån.

Igår 10:48
Joe Biden, Hillary Clinton och Donald Trump.  TT
undefined

Trump: Jag möter hellre Biden än Clinton i valet

Donald Trump tror att det blir lättare att besegra den tidigare vicepresidenten Joe Biden i ett kommande val än det var att vinna över Hillary Clinton. Det säger han i en intervju med NBC.

– Hillary Clinton var en utmärkt kandidat. Hon var väldigt smart och tuff. Biden är trött, Hillary var inte trött. Jag möter faktiskt hellre Biden är någon annan, säger Trump.

I intervjun säger han också att han räknar med att Mike Pence kommer att vara hans vicepresidentkandidat även i det kommande valet.

Joe Biden leder just nu striden om att bli demokraternas presidentkandidat

23 jun
Läs mer om Primärvalen 2020
Trumps USA Relationen Iran-USA
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Relationen Iran-USA

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

Igår 21:15
Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Iran: Kan inte förhandla med någon som hotar en

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi anser att USA:s nya sanktioner mot landet visar att Washington inte bryr sig om internationell rätt, rapporterar Reuters.

Han säger också att atmosfären just nu inte är den rätta för förhandlingar utan att USA måste upphöra med sitt ”ekonomiska krig mot Irans befolkning”, skriver AFP.

– Man kan inte starta en dialog med någon som hotar och skrämmer en, säger han.

På måndagskvällen träffas FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar för att diskutera den upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

Igår 20:43
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

Igår 16:19
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson. Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson: Goda chanser att förhandla med EU om brexit

Favoriten till att ta över som ny brittisk premiärminister, Boris Johnson, är övertygad om att det finns goda möjligheter att förhandla om det avtal som Theresa May slöt med EU. Det säger han i en intervju med BBC.

Han säger att det politiska landskapet har förändrats mycket både i Storbritannien och i resten av EU sedan avtalet förhandlades fram.

– Jag tror att det på båda sidor av Engelska kanalen finns en helt annan syn på vad som behöver göras, säger Johson.

EU har vid upprepade tillfället uteslutit att avtalet kan förhandlas om.

Igår 22:18
Boris Johnson. Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donator pressar Johnson: ”Vi har rätt till förklaring”

Taximogulen John Griffin, en av de största donatorerna till det konservativa Torypartiet i Storbritannien, sällar sig nu till dem som kräver att Boris Johnson förklarar vad som hände när polis kallades till hans hem efter ett bråk tidigare i veckan. Han säger att det är ”mycket oroande” att Johson inte svarar på frågor.

– Vi har rätt till en förklaring och han behöver hantera detta på ett korrekt sätt. Han kan inte räkna med att vi ska stå bakom honom om han inte redogör för alla detaljer, säger Griffin till The Guardian.

Boris Johnson är huvudfavorit att ta över som partiledare och premiärminister.

Igår 14:47
Jeremy Hunt / Boris Johnson.  TT
undefined

Johnson kallas för ”fegis” av Hunt – debatt inställd

Den brittiska tv-kanalen Sky News kommer att ställa in morgondagens planerade debatt mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt, eftersom Johnson vägrat att komma. Det uppger kanalen själva på Twitter.

I stället har man bjudit in de båda partiledarkandidaterna till en debatt den 1 juli.

Jeremy Hunt har kallat Boris Johnson för ”en fegis” eftersom han inte velat möta honom i debatter, och menar att han försöker undvika att bli granskad av folket. Hunt säger också att det är ”respektlöst” av Johnson att inte komma till Sky News debatt.

– Folk måste veta vad du kommer att göra och du måste svara på de frågorna, säger Hunt.

Igår 09:56
Läs mer om Brexit
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Statsvetare: Frågan är om Erik Ullenhag löper linan ut

Efter att Liberalernas valberedning föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare är frågan huruvida Erik Ullenhag kommer att löpa linan ut, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Den demokratiska aspekten – att det finns flera att välja på vid landsmötet – kan göra att Ullenhag inte hoppar av, däremot kan det underblåsa konflikten om han inte gör det, menar hon. Hur som helst krävs det enligt Madestam mycket för att Ullenhag ska bli vald.

– Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker, säger hon till tidningen.

Igår 19:02
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Nästa L-ledare börjar i brant uppförsbacke

Valberedningens förslag att Nyamko Sabuni ska bli ny L-ledare är inte bindande – men det innebär en kraftig höjning av tröskeln för Erik Ullenhag, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Partiledarfrågan kommer inte bara att avgöra vilket parti Liberalerna kommer att vara, utan kommer också avgöra hur L i framtiden väljer nya ledare, skriver han och framförhåller att valet präglats av splittring.

”Valberedningen var inte enig och det kommer partiet inte heller att vara. Nästa partiledare börjar i en mycket brant uppförsbacke.”

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att beskedet nu pekar mot att det blir Sabuni som tar över efter Jan Björklund. Och krisstämningen inom partiet kan leda till att det blir så, menar han.

– Hon uppfattas stå för förändring och hon kopplas inte alls ihop med dagens ledning under Jan Björklund, säger han.

Igår 16:19
Erik Ullenhag (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Splittring i valberedningen: Två ville hellre ha Ullenhag

Det är en splittrad valberedning som föreslår Nyamko Sabuni till ny L-ledare. Trots försök att nå enighet bakom förslaget valde två ledamöter – Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck – att reservera sig mot beslutet, skriver valberedningen på SvD Debatt.

Ledamöternas beslut att reservera sig till förmån för Erik Ullenhag fattades utifrån bland annat Stockholms länsförbunds och Liberala ungdomsförbundets nomineringar.

Erik Ullenhag skriver i ett Facebookinlägg att det bästa partiet kan göra nu är att kämpa för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska göra ”Sverige, Europa och världen bättre”. ”Vi ses på landsmötet!” avslutar han.

Igår 15:18
Läs mer om Jakten på ny L-ledare