Vattenfall

Arkitekten om solpaneler: ”En myt att det är fult”

En vanlig uppfattning om solpaneler är att de är fula och sänker värdet på huset.

Inget av det stämmer, enligt arkitekt Rickard Nygren som arbetar på White Arkitekter med hållbarhetsfrågor kopplade till arkitektur.

– Solceller är inte fult, särskilt inte när man vet vad de gör för nytta. Tidigare var solcellslösningarna dock rätt fula. Men i dag är de enkla att passa in i byggnaden på ett helt annat sätt.

Rickard Nygren slår också hål på myten att solceller sänker värdet på huset. Tvärtom sänker solpaneler dina elkostnader och därmed höjs värdet på huset.

Även Jonas Claréus, affärsansvarig för solceller på Vattenfall, bekräftar detta.

– När vi lyssnar på mäklare berättar de att solceller genererar fler intressenter. Har de två likadana hus, varav det ena har solceller på taket får den visningen fler besökare och fler budgivare.

Rickard Nygren menar att solcellen inte kan lägga sig platt på vilket tak som helst, utan måste bli ett byggnadsmaterial som samsas med andra. Och vi är på väg mot mer integrerade lösningar och intresset för soltak har blivit allt större. Till skillnad mot vanliga solpaneler som monteras ovanpå taket integreras soltaket i byggnaden. De blir design- och konstruktionsmässigt en naturlig del av huset.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Vattenfall Partner

Toppnyheter

Veronica Palm.  Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Palm (S): ”Ett betydligt radikalare L med Sabuni”

Att Nyamko Sabuni i morgon väljs till Liberalernas nästa partiledare uppskattas inte i alla läger. Bland annat har flera socialdemokrater uttryckt oro över hur det kan påverka L-samarbetet med regeringen.

Tidigare S-ledamoten Veronica Palm gratulerar Nyamko Sabuni till posten, men menar att valet kommer att innebära en ”ganska tydlig högersväng”.

– Vad det innebär är att ett litet, litet parti som har skakat på gränsen till riksdagen, väljer att vara betydligt radikalare än det Folkparti vi känner, säger Palm i P1-morgon.

Hon tror att Sabuni för stunden kommer att hedra januariavtalet.

– Men jag satsar inte några pengar på att hon kommer stå bakom det ända fram till valet.

Lars Stjernkvist, som tidigare var partisekreterare i S, konstaterar att Ullenhag ligger närmre honom rent politiskt. Men han delar inte riktigt Palms oro.

– Jag tycker ändå att man ska vara oerhört försiktig med att dra slutsatser om hur Nyamko kommer att vara som partiledare.

1 tim
Carl B Hamilton  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-veteranen: Jag betalade för tidig Sabuni-mätning

Nu kliver L-veteranen Carl B Hamilton fram och säger till Dagens Opinion att han betalade för en tidig Nyamko Sabuni-mätning som skapade ett narrativ om hennes popularitet.

Efter att Erik Ullenhag hoppat av striden om vem som ska bli ny L-ledare för Liberalerna publicerades en ledare i liberala Eskilstuna-Kuriren som undrade vem som legat bakom Nyamko Sabunis kampanj.

Ledaren skrev att någon eller några betalat för den opinionsmätning, utförd i april av enkätföretaget Inizio, som sedan användes för intern påverkan i partiet. Att tidigt sprida en sådan mätning som visade ett försprång för Sabuni är ett typiskt PR-knep för att skapa en framgångsvåg, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Nu säger Carl B Hamilton att han var en av finansiärerna.

4 tim
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Ullenhags avhopp: Fler liberaler lämnar partiet

Fler liberaler fortsätter att lämna partiet efter Erik Ullenhags avhopp i partiledarkampen, skriver SVT Nyheter.

– Jag kan inte försvara det liberala partiet när jag diskuterar med min omgivning. Det är inte mina åsikter som förs fram längre, säger Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig, till SVT.

I går meddelade bland annat två partiveteraner att de lämnar efter Ullenhags besked. Endast Nyamko Sabuni återstår i kampen om partiledarposten, som avgörs på landsmötet på fredag.

Igår 20:09
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Kandidaterna tackar varandra vid debattens slut.  JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

”Vitt skilda kandidater sjöng ändå samma sång”

”Demokraterna visade oss en scen med den största mångfalden i historien, men avslutade ändå med att stämma in i samma sång”. Det skriver ABC:s politiska kommentator Cokie Roberts om nattens debatt mellan demokrater som hoppas få utmana Trump i presidentvalet år 2020. Skillnaderna mellan kandidaterna finns i marginalerna, menar hon men pekar samtidigt på att nästa debattomgång kan bli mer dynamiskt då senatorn Bernie Sanders deltar.

Washington Posts Aaron Blake håller med och skriver att senator Elizabeth Warren tilläts dominera. ”Ingen tog betet”, skriver han om hur kandidaterna Beto O’Rourke, Cory Booker och Amy Klobuchar alla fick tydliga chanser att attackera Warrens politik – men avstod.

Flera kommentatorer pekar också ut hur förre bostadsminister Julián Castro klarade sig bra just för att han lyckades sticka ut genom att konfrontera de andra. New York Times pekar ut honom som debattens vinnare.

2 tim
Amy Klobuchar  JIM WATSON / AFP
undefined

”Vi ska inte besluta utrikespolitik i badrock”

Det spända läget mellan USA och Iran kom upp flera gånger under nattens debatt mellan demokrater som hoppas bli partiets kandidat i presidentvalet år 2020.

Kongressledamoten Tulsi Gabbard kallade Trumps utrikespolitik för driven av en "chickenhawk cabinet", alltså ungefär en stab full av krigssugna fegisar. President Donald Trump har enligt Gabbard ”lett oss till att stå inför ett möjligt krig med Iran”.

Även senatorn Amy Klobuchar kritiserade Trumps utrikespolitik och sa att ”jag tycker inte att vi ska besluta om utrikespolitik i en badrock klockan 5 på morgonen”.

Även invandring debatterades flitigt.

Andra frågor som debatterades var invandring, skola, sjukvård och USA:s liberala vapenlagar.

Tidigare bostadsministern Julián Castro som har föreslagit att avkriminalisera att ta sig över USA:s gräns utmanade tidigare kongressledamoten Beto O'Rourke när han anklagade Castro för att fokusera på ”en liten del”.

”Gör din hemläxa”, svarade Castro.

4 tim
Cory Booker, Elizabeth Warren och Beto O'Rourke
undefined

Betos språkflirt gav stirrande blick från Booker

I nattens debatt om vilken demokrat som så småningom ska bli presidentkandidat år 2020 ville tidigare kongressledamot Beto O'Rourke briljera med sin flytande spanska. Han svarade flera gånger på både engelska och spanska – och fick en lång, stirrande blick från senatorn Cory Booker som uppmärksammades på sociala medier.

Booker tog sedan efter och svarade på frågor om immigration på spanska för att flirta med den stora gruppen spansktalande i USA, varav många har ett ursprung från Latinamerika.

Senatorn Elizabeth Warren hördes också använde genusprefixet ”Latinx” som är ett sätt att skapa ett könsneutralt genus i det spanska språket – och en direkt flirt med partiets mer progressiva falang.

5 tim
Läs mer om Primärvalen 2020
Jared Kushner  TT
Israel-Palestina-konflikten

”Med politiskt lösning kan vi själva bygga ekonomin”

Efter att Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner hållit den konferens i Bahrain som skulle vara starten på ”århundradets fredsuppgörelse” tycks konflikten mellan Israel och Palestina inte ha rört sig framåt, rapporterar flera medier.

I en debatt i Al Jazeera försvarar republikanska stategen James Norton Trumpadministrationens beslut att försöka skapa investeringar i palestinska områden trots att det inte finns en politisk lösning.

– Många har försökt att etablera en stat först men nu prövar Kushner den omvända ordningen, sa han.

Hussam Zomlot, Palestinas ambassadör till Storbritannien, kallar konferensen – där varken representanter för Israel eller Palestina närvarade – för ”en charad”.

– Ockupationen gör att vi inte kan använda våra resurser. Vi är fullt kapabla att bygga en blomstrande ekonomi om vi får en politisk lösning.

20 min
Hanan Ashrawi, talesperson för palestinska paraplyorganisationen PLO välkomnar Omans besked.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oman öppnar ambassad på Västbanken

Oman kommer att öppna en ambassad på ockuperade Västbanken till stöd för Palestina, skriver landets utrikesdepartement på Twitter, enligt AFP.

En delegation kommer att skickas till Ramallah för att förbereda öppnandet av ambassaden.

Hanan Ashrawi som är talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, välkomnar Omans närmande.

– Jag hoppas att ambassaden kommer att hjälpa till att utbilda den omanska regeringen i den sanna naturen av den israeliska ockupationen, säger hon till AFP.

Igår 16:10
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Bratt, Bornold och Kull. TT, Nordnet
H&M:s försäljning

Sparekonomer: Nu kan det vända för H&M

Sparekonomerna Joakim Bornold och Johanna Kull tror att H&M:s negativa utveckling nu kan vara på väg att vända efter dagens delårsrapport, skriver SvD Näringsliv.

Kull konstaterar att bolaget prickade förväntningarna vilket kan ses som en indikation på att omställningsarbetet lyckats. Bornold säger att ”mycket talar för att man är på rätt väg”.

Båda lyfter också fram H&M:s styrkebesked om att försäljningen i juni bedöms ha ökat med 12 procent i lokala valutor.

Sparekonomen Frida Bratt tror att marknaden gläds över att H&M drar ned på antalet planerade butiksöppningar, men menar att lönsamheten fortsätter att vara ett gissel.

32 min
Arkivbild: H&M: vd Karl-Johan Persson. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M når förväntningar – växer 20 procent online

H&M prickar analytikernas förväntningar i det andra kvartalet. Både rörelseresultatet och bruttomarginalen kommer in i linje med förhandstipsen, men något lägre jämfört med samma kvartal året före.

Det uppmärksammade varulagret utgjorde vid kvartalets utgång 18,3 procent av omsättningen, vilket kan jämföras med 18,6 procent föregående kvartal. Bolagets mål är att minska lagret som andel av försäljningen till mellan 12 och 14 procent.

Försäljningen ökade med 6 procent i lokala valutor, vilket bolaget tidigare kommunicerat i samband med försäljningsrapporten för knappt två veckor sedan. Onlineförsäljningen ökade med 20 procent i lokala valutor.

H&M uppger att ”försäljningen av sommarkollektionerna börjat mycket bra”. Nettoomsättningen i juni bedöms öka med 12 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år.

33 min
Läs mer om H&M:s försäljning