Arlabonden får notiser i mobilen om kornas hälsa
Avancerad teknologi och digital övervakning. Tvärtemot vad många kanske tror har det hänt mycket inom djurskötaryrket de senaste åren, berättar Arlabonden Daniel Halmsjö.
– Det finns en bild av att det ser ut som det gjorde på 1970-talet, men jordbruket har moderniserats och blivit mer teknologiskt, säger han.
På Holmeröds gård utanför Lysekil samlas mängder av data in om de 70 mjölkkorna, varje dag. Videokameror övervakar dem dygnet runt, de bär aktivitetsmätare runt halsen och mjölkrobotar samlar in data om mjölkens kvalitet och mängd. I örat på varje ko sitter också ett örhänge med ett chip som gör att det går att spåra varje enskild individ.
– Det fungerar otroligt effektivt och säkert. Oavsett om kon går in i en foderautomat eller mjölkroboten scannas örat av så att vi kan spåra vilka data som hör till vilken ko.
Pushnotis om något inte stämmer
All information som samlas in om korna används för att i ett tidigt skede kunna upptäcka om något verkar vara på tok.
– Får vi till exempel tidiga indikationer på juverinflammation kan vi vara där snabbt och sätta in hjälpmedel som liniment, och undvika att behöva använda oss av veterinär, säger Daniel Halmsjö.
Förutom att tekniken gör det lätt att spåra avvikelser i kornas hälsotillstånd, har arbetet för mjölkbönderna blivit mer flexibelt.
– Vi får notiser i telefonen som plingar till så fort det är någonting. Om något inte fungerar med en mjölkrobot kan jag lösa det från traktorn om jag sitter där, eller ringa någon om jag inte hinner hem. Även när man inte är på plats kan man alltid se hur korna mår.