Illustrationsbild.  Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Asienbörserna tar rygg på Wall Street och backar

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under tisdagen, där Kinas ledande index vände upp under morgonen och gick mot strömmen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +0,6%
• Hongkong: −0,2%
• Kospi: −0,4%

Under gårdagen meddelade president Donald Trump att USA kommer att införa nya ståltullar mot Brasilien och Argentina. Det ökade genast nervositeten för ny instabilitet i världsekonomin, skriver Reuters. Enligt Trump har båda länderna genomfört en ”massiv devalvering av sina valutor”, men nyhetsbyrån skriver att både Brasilien och Argentina i själva verket har försökt att stärka sina valutor mot den amerikanska dollarn.

Samtidigt håller investerarna koll på Kinas svar i handelskonflikten efter USA:s stöd för regeringsmotståndarna i Hongkong, menar marknadsanalytikern Steven Daghlian.

– Marknaderna är extremt känsliga för goda eller dåliga nyheter gällande dispyten mellan USA och Kina, men också gällande USA:s relation med andra länder, säger han till Reuters.

New York-börserna i går
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −1,1%
• Dow Jones: −0,9%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

39 min
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset