Hem
Illustrationsbild/Läsk. (Johansen, Erik / NTB)

Aspartam klassas som ”möjlig cancerogen”

Sötningsmedlet aspartam klassas som ”möjligen cancerframkallande” i en ny studie från Världshälsoorganisationen WHO. Rekommendationen om accepterat dagligt intag är dock oförändrad, skriver AFP.

– Vi råder inte företag att dra tillbaka produkter och vi råder inte heller konsumenter att sluta konsumera det helt och hållet. Vi råder bara till lite måttlighet, säger WHO:s närings- och livsmedelssäkerhetschef Francesco Branca, enligt AFP.

Aspartam används i bland annat lightläsk och tuggummi. Enligt WHO:s organ för cancerforskning, IARC, finns ”begränsad bevisning” för att ämnet är cancerogent. Specifikt gäller det en typ av levercancer, hepatocellulärt karcinom.

bakgrund
 
Aspartam
Wikipedia (sv)
Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas i stället för socker i lightprodukter, sockerfria tuggummin och andra livsmedel. Medlets E-nummer är E 951. Det ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror men marknadsförs även som bordssötningsmedel. Aspartam är ett av de mest studerade, dokumenterade, utredda och debatterade ämnen i världen.Aspartam är ett ämne (en dipeptidester) som ger 4 kcal per gram. Det fullständiga namnet för substansen är aspartyl-fenylalanin-1-metylester.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen