Arkivbilder. TT
Dagens börs

Assa Abloy vinnare – H&M lyfte efter Perssons köp

Stockholmsbörsens ledande index tog rygg på Wall Street och steg på tisdagen. Morgonen var rapporttät med siffror från bland annat Assa Abloy, Alfa Laval, Axfood, Husqvarna och MTG. Vid stängning stod huvudindexen klart på plus.
• OMXSPI: +0,7 procent
• OMXS30: +1,0 procent
Assa Abloy fortsätter att spara och omstrukturera vilket tyngde resultatet. Tillväxten var dock stark och justerat såg det bättre ut. Aktien steg 7 procent. Husqvarnas resultat tyngdes även det av omstruktureringar och här handlades aktien ner 2,2 procent.

Alfa Lavals vinst steg mindre än väntat men den föreslagna utdelningen var en positiv överraskning. Det hjälpte inte och aktien föll 6,3 procent.

MTG slopade utdelningen men lovade att Nent ska dela ut ungefär hälften mot året före om bolaget knoppas av. Aktien backade 3,7 procent. Axfood ökade vinsten men höll utdelningen oförändrad och tappade 0,8 procent.

Ordföranden Stefan Persson har köpt 10 miljoner aktier i H&M och aktien steg 2,9 procent.

Även Epiroc, Qliro, Lammhults, Note och Resurs släppte rapporter. Qliro stack ut med ett fall på 9,4 procent efter ett svagt resultat. Epiroc backade 3,6 procent trots ett starkt kvartal.

New York-börserna i går
S&P 500: +0,7 %
Nasdaq: +1,2 %
Dow Jones: +0,7 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Philip Botström t.v. Göran Persson t.h. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

SSU-toppens kritik: ”Sänk ditt arvode, Persson”

Den ersättning på 2,5 miljoner per år som den tidigare S-ledaren Göran Persson kommer att få i rollen som ordförande för Swedbank är på tok för hög. Det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Expressen.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode, säger han till tidningen.

Ett sänkt arvode skulle sända viktiga signaler inte bara till Swedbanks kunder utan också till andra banker, menar Botström.

2 tim
Göran Persson vid Swedbanks extrainsatta bolagstämma.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson vald till ny ordförande för Swedbank

Göran Persson har valts till ny ordförande för Swedbank i en extrainsatt bolagstämma under onsdagen.

– Vi ska ur detta. Det skall städas rent, säger Persson på stämman enligt SVT.

Perssons uppdrag blir att rekrytera ny vd, hantera väntade miljardböter och försöka återuppbygga Swedbanks svaga förtroende efter penningtvättshärvan.

Under dagen valdes även Josefin Lindstrand och Bo Magnusson som nya styrelseledamöter.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson: När jag kliver ut ska vi ha städat klart

Om Göran Persson blir kort- eller långvarig som ordförande i Swedbank låter han vara osagt – men när han ”kliver ut” ska arbetet med att återupprätta förtroendet efter penningtvättshärvan vara klart. Det säger han i en intervju med DI.

– Då ska vi ha städat klart, då ska vi ha återvunnit förtroendet i Sverige och i omvärlden och då ska vi ha sett till att vi också har myndigheterna bakom oss, säger han till tidningen.

Men han inbillar sig inte för ”ett ögonblick” att det kommer att bli lätt.

Persson tror inte att han hade fått jobbet om det inte vore för penningtvättshärvan som han kallar för ”en extraordinär händelse” som kan kräva oortodoxa insatser.

Igår 17:30
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank