Demonstration för rätten till assistans. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

”Assistans är livsviktigt – inte passiviserande”

Opinion De lagar och regler som ska garantera funktionshindrades rättigheter i samhället håller på att försvagas och urholkas, skriver fyra debattörer, varav tre själva har olika typer av funktionshinder, på Dagens samhälles debattsida.

De skriver att de ser ett växande förakt mot funktionshindrade, och de vänder sig mot att det i debatten hävdas att insatser för att hjälpa funktionshindrade skapar passivisering och utanförskap.

”Boendestöd och assistans passiviserar inte. Det är hjälpmedel som gör att vi kan leva självständigt, arbeta efter förmåga och ha ett socialt liv”, skriver de.

Om debattörerna

Opinion Linda Örulv, fil. dr, biträdande lektor på Institutionen för Samhälls- och Välfärdsstudier, Linköpings universitet; autist med adhd och Tourette

Hanna Bertilsdotter Rosqvist, docent i sociologi, lektor i socialt arbete, Södertörns högskola

Ella Elonen, IT-student, personlig assistent, lingvist, fd sjukgymnaststudent; autist

Kai Bergendal, genuspedagog och sociolog, jurist- och förskollärarstudent, har muskelsjukdomen Ehler danlos syndrom

Mer debatt om LSS

Toppnyheter

Jair Bolsonaro ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Bolsonaros attack efter omvärldens oro: ”Kolonialt”

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot den franske ledaren Emmanuel Macron, rapporterar internationella medier. Attacken kommer efter att Macron har satt frågan om bränderna i Amazonas på dagordningen för G7-mötet.

– Den franske presidentens förslag om att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

1 tim
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
undefined

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

Igår 17:50
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Försiktiga uppgångar i Asien i väntan på Powells tal

Det var en blandad utveckling på Asiens ledande börser under fredagsmorgonen. Vid 05.10-tiden, svensk tid, låg de flesta indexen på plus:
• Nikkei: +0,2 %
• Shanghai: +0,4 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: +/- 0
Spänningarna mellan Japan och Sydkorea har ökat sedan det senare landet sagt att de avbryter ett underrättelsesamarbetet, skriver CNBC.

Investerarna ser också fram emot Federeal Reserve-chefen Jerome Powells tal i Jackson Hole.

– Det kommer att bli ytterligare en ”vänta och se”-dag för investerare fram till Powells Jackson Hole-tal. Investerare hoppas på lugnande ord från honom, säger Hirokazu Kabeya, global chefsstrateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

26 min
undefined

Stockholmsbörsen stängde på minus – SSAB vinnare

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handelssession på minus och fortsatte i samma spår dagen ut. Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:
• OMXS30: –0,5 %
• OMXSPI: –0,6 %
Nedgångarna tilltog efter att Wall Street vänt till minus. Den amerikanska räntekurvan inverterades på torsdagseftermiddagen för tredje gången på kort tid – ett tecken på en stundande ekonomisk nedgång.

Flera bolag släppte rapporter under morgonen. Elektas resultat i det andra kvartalet var en aning lägre än analytikernas förväntningar men orderingången ökade med 32 procent. Aktien steg klart inledningsvis men stängde 3,3 procent ner.

Krisande Oscar Properties omsättning halverades och bolaget vände till förlust. Aktien backade 7,6 procent. Byggbolaget vill införa ett nytt aktieslag för att ge till preferensaktieägarna. Preferensaktien steg 6,6 procent.

Garo ökade både omsättning och resultatet men marknaden handlade ner aktien 3,3 procent.

Bland bolagsnyheterna märktes bland annat att Sobi sålt en priorteringsrätt inom FDA:s program till Astra Zeneca för över 900 miljoner kronor. Sobi-aktien backade 4,8 procent.

Kambi rusade 14,6 procent. Bettingbolaget har tecknat ett utökat avtal med med Draftkings i USA och ska nu ska leverera sin sportbok till ytterligare åtta delstater.

SSAB toppade storbolagsindexet med plus 3,4 procent med storbankerna hack i häl. I motsatt ände fanns Assa Abloy som backade 4,1 procent.

Igår 15:33
undefined

Räntekurvan inverterad igen – Wall Street neråt

Det stora S&P 500-indexet i New York har haft svårt att hitta någon riktning under torsdagen. En stark rapport från detaljhandelsbolaget Nordstrom tillsammans med tecken på en stark arbetsmarknad ställdes emot andra siffror som visade att aktiviteten minskade i tillverkningssektorn. Efter att ha öppnat med måttliga uppgångar höll sig indexet kring nollan mot slutet av dagen.


• S&P 500: -0,1 %
• Nasdaq: –0,4 %
• Dow Jones: +0,2 %


Fokus har också varit på Fed-chefen Jerome Powells kommande tal i Jackson Hole i morgon. ”Marknaden tar en paus medan investerarna väntar på nyheter från Powell i morgon”, säger James Ragan vid D.A. Davidson till Reuters.

Bland bolagen sticker Boeing ut, aktien steg över 4 procent efter att Reuters rapporterat att man planerar att tillsätta flera tjänster inom bland annat underhåll och logistikförberedelser rörande det flygstoppade planet 737Max.

Dessutom steg flera detaljhandelsbolag. Dick’s Sporting Goods, Nordstrom och BJ’S Wholesale Club stiger alla efter bättre än väntade kvartalsrapporter.

Tesla steg också i öppningen efter uppgifter om att Volkswagens vd Herbert Diess vill köpa andel i elbilstillverkaren – men sjönk igen efter att Diess avfärdat dem som ”ogrundade spekulationer”, skriver Finwire. Vid stängning är aktien upp omkring 0,6 procent.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs
Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
Jeffrey Epstein-fallet

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

Igår 21:54
Ambulansen som förde Epstein till sjukhus/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Åtta på häktet visste att Epstein inte fick lämnas

Minst åtta anställda vid det häkte där den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein tog livet av sig visste att miljardären inte fick lämnas ensam, skriver Washington Post.

Enligt tidningen hade både högre och lägre tjänstemän kännedom om att Epstein var självmordsbenägen.

– Det är förbryllande. Om folk fick instruktioner om att Epstein inte borde lämnas ensam förstår jag inte varför de inte följde det, säger Robert Hood, tidigare chef för ett högsäkerhetsfängelse, till tidningen.

21 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet