Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Ytterligare 40 döda i covid-19 i Sverige – antalet bekräftat smittade är 6 400

Ytterligare 40 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det är elva färre än dödsfall än i går. Totalt har nu 373 personer i Sverige dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Antalet sjukdomsfall har ökat med lite mindre än 400, till 6 443. 520 personer har intensivvårdats, upp från 469 i går.

1 tim
SL:s annons. Montage. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYR≈N
undefined

SL: Åk inte om du inte har en viktig samhällsfunktion

Storstockholms lokaltrafik, SL, vill att bara personer med en samhällsviktig funktion ska resa med dem. Det skriver man i en annons, enligt Mitt i.

”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”, skriver man i annonsen.

SL:s presstalesperson Helene Jakobsson säger till tidningen att man tagit Folkhälsomyndighetens nya råd i beaktande. Hon tillägger att SL inte har några befogenheter att avvisa resenärer eller kontrollera dem.

– Mycket ansvar ligger på varje enskild resenär. Måste en person resa står vi till förfogande, säger hon.

2 tim
Bild från fältsjukhuset som byggts vid Östra sjukhuset i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NEWS AGENCY
undefined

Chefläkare i Göteborg: Kan vara en vecka från stormen

Göteborg och Västra Götalandsregionen förbereder sig på en liknande coronautveckling som Stockholm, skriver DN i ett reportage.

Hittills har regionen varit mer förskonad än huvudstaden men enligt Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska, kommer toppen att bli den förväntade – bara något försenad.

– Det är möjligt att vi börjar se samma scenario som i Stockholm om en vecka, säger han till tidningen.

Idag 05:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven/Riksdagshuset TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analys: Regeringen kan skrota svenska strategin

Regeringens nya förslag om att hoppa över riksdagen för att snabbare kunna driva igenom långtgående insatser mot coronaviruset kan vara ett tecken på att man är på väg att överge den svenska strategin.

Det skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson. Han pekar också på Stefan Löfvens intervju med DN, där statsministern sa att de döda kommer att få räknas i ”tusental”, något som Eriksson menar är ”ett tecken på att regeringen drar slutsatsen att coronakrisen kommer att bli värre än vad man länge hoppades”.

DN:s Ewa Stenberg menar att förbudet mot besök på äldreboenden och mer handfasta uppmaningar om att inte resa kollektivt vittnar om att det inte räcker med frivilliga och mer allmänt hållna riktlinjer.

Hon spår också att den politiska enigheten om den svenska strategin kan komma att brytas skoningslöst om det visar sig att den svenska strategin inte är effektiv.

Idag 05:16
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Isolerade britter. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Expert: Storbritannien i karantän i två månader till

Storbritannien kommer med all sannolikhet inte att lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj. Det menar professorn Neil Ferguson, en av regeringens rådgivare, enligt Reuters.

Innan karantänen kan upphävas måste smittans spridning först ha minskat och masstestning av befolkningen genomföras, anser han.

Sedan en tidig tillbaka råder en närmast total nedstängning av landet och människor får endast lämna hemmet om det är absolut nödvändigt. Pandemiexperten Graham Medley befarar att Storbritannien målat in sig i ett hörn, utan tydlig väg ut från den nuvarande strategin som riskerar att orsaka stor skada både ekonomiskt och i människors välmående.

7 min
Stranden i Brighton. PETER CZIBORRA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fint väder oroar brittiska politiker – hot om nya regler

Bara för att det väntas soligt och fint väder i helgen är det inte okej att bryta karantänen. Källor uppger för The Telegraph att Johnsonregeringen överväger att stänga offentliga utrymmen så som parker om människor ändå samlas utomhus.

Katy Bourne vid Sussexpolisen säger till BBC att i dag och i morgon blir en utmaning för polisen. Inför helgen kommer polisen att ha extra resurser över hela landet för att säkerställa att reglerna följs.

Minst 3 605 personer har dött i covid-19 i Storbritannien.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Ica Torgboden i Falsterbo har ökat försäljningen rejält. Wikimedia
Coronaviruset Smittans effekter

Stockholmare i Falsterbo väcker blandade känslor

En smittorisk eller en välbehövlig injektion till näringslivet? Åsikterna i Falsterbonäset om stockholmare som tagit en tidig semester under coronakrisen går isär, skriver Sydsvenskan i ett reportage.

I lokala Facebookgrupper skriver Falsterbo-bor att de inte vill ha dit stockholmare som tar med sig smittan. Men Per Wildenstam som driver ”Näsetappen”, en app med fokus på ortens näringsliv, ser positiva effekter för ekonomin.

– Kanske kan restaurangbranschen här nere kravla sig över tröskeln till nästa bokslut med hjälp av ”08:orna”, säger han till tidningen.

14 min
Bild från ett utegym. Arkivbild. Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Avlasta vården, fortsätt att röra på er

Coronaepidemin har gjort att många svenskar rör sig mindre när gymmet håller stängt och allt fler arbetar hemma. Det är problematiskt för folkhälsan, säger Örjan Ekblom, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Ekblom säger till TT att mycket av vardagsmotionen som man inte tänker på försvinner när man inte längre tar sig till jobbet.

– Att fortsätta röra på sig är en viktig del i att avlasta sjukvården, säger han.

6 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många anmälningar till ARN efter inställda arrangemang

Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har ökat med rejält jämfört med mars förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– På reseavdelningen är det mer än en fördubbling, och den avdelning som hanterar inställda arrangemang har en ökning på 70 procent, säger Marcus Isgren, chef och ordförande för ARN.

Många arrangörer erbjuder tillgodocheckar när ett evenemang ställs in, men konsumenten har alltid rätt att få pengarna tillbaka.

Idag 03:26
Läs mer om Coronaviruset
Keir Starmer. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarstriden i Labour

Analys: Starmers utmaning är att göra ett avtryck

Det är ett ordentligt sargat och trött Labourparti rejält till vänster som Keir Starmer nu tar över, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

Just nu spelar det dock ingen roll vad Starmer lovade i sin kampanj – nu ska han ta reda på vad en oppositionsledare har för uppgift i denna nationella kris, enligt Coates.

Frågan är om nya Labourledaren kommer att lyckas göra sin röst hörd överhuvudtaget, skriver BBC:s politiske reporter Brian Wheeler. Det bedrivs i stort sett ingen partipolitik just nu och Torypartiet har starkt stöd i den pågående coronakrisen.

Keir Starmer har potential att bli en bättre partiledare än Jeremy Corbyn var, menar John Rentoul på Independent. Men även om han har möjlighet att i och med krisen börja om på nytt för partiet måste han lyckas nå genom bruset – utan att få det traditionella medieutrymmet.

13 min
Keir Starmer. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Keir Starmer tar över Labour – ber om ursäkt

Keir Starmer blir ny partiledare för brittiska Labourpartiet efter Jeremy Corbyn. Han är partiets brexittalesperson och har varit storfavoriten.

Starmer valdes in i underhuset 2015 och har tidigare arbetat som advokat. Valet har stått mellan honom, Rebecca Long-Baily och Lisa Nandy.

I ett uttalande ber han om ursäkt för antisemitismen inom partiet och säger att han ska gå till botten med problemet för att få tillbaka förlorade medlemmar, skriver AFP.

3 tim
Läs mer om Ledarstriden i Labour
Coronaviruset Röster om viruset
Anders Tegnell/Lena Einhorn TT
Coronaviruset Röster om viruset

Debattör: Smittar utan symptom – Tänk om, Tegnell

Opinion Coronaviruset kan smitta trots att personen som bär det inte vet om att hen bär på viruset, något som måste få konsekvenser för Folkhälsomyndighetens uppmaningar. Det skriver virologen Lena Einhorn på Expressen Debatt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att man inom vården ska använda skyddsutrustning vid specifika tillfällen och inte ”för säkerhets skull”, något som Einhorn vänder sig mot.

”Om man inte vet vem som är smittad måste man agera därefter, ute i samhället, och i relation till de mest utsatta”, argumenterar Einhorn. Hon menar att skyddsutrustning måste bli obligatoriskt för alla som jobbar med äldre personer.

7 min
Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Åkesson: Bötfäll människor som ger sig ut helt i onödan

Opinion Vissa svenskar tycks inte lyssna till myndigheternas rekommendationer om social distansering, och den gruppen borde kunna vänta sig böter. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Expressen Debatt.

Människor som av olika anledningar måste ge sig ut, till exempel för att köpa medicin eller åka till jobbet, bör däremot undantas, menar han.

Åkesson vill nu att riksdagen ska snabbförhandla fram ett förslag som skulle ge möjlighet att dela ut böter till svenskar som inte förstår Stefan Löfvens (S) och myndigheternas uppmaning om ”folkvett”.

Igår 21:22
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Provtagning i Wuhan. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Stickprover från Kina: Fyra av fem virussmittade kan sakna sjukdomssymptom

Fyra av fem virussmittade kan sakna symptom visar nya provtagningar från Kina.

Siffrorna baseras på de stickprover av personer som reser in i Kina utifrån som visar att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ.

– Även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till tidskriften.

Det är en bland forskare omstridd fråga. WHO:s uppfattning är att omfattningen av smitta utan symptom är okänd men sannolikt relativt ovanlig och troligen ingen avgörande orsak till smittspridning, skriver TT.

5 tim
Man i ansiktsmask i Tokyo. ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för spridning i Tokyo: ”Nedstängning trolig”

Antalet nya bekräftade virusfall per dag i Tokyo har fördubblats senaste veckan, vilket gör att många befarar att coronaviruset fått spridning på allvar, rapporterar flera medier. I slutet av mars rapporterades ett 40-tal nya fall dagligen – senaste dagarna ligger den siffran runt 90.

Nu befarar experter att även japanska huvudstaden kan komma att stängas ner.

– En nedstängning av Tokyo är trolig om siffrorna fortsätter att öka kraftigt under den kommande veckan, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på analysföretaget IHS Markit, till Dagens Industri.

Idag 05:31
Barn i Uganda. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afrikanska barn riskerar att drabbas när vården krisar

Fler barn i Afrikas fattiga länder riskerar att dö i sjukdomar som lunginflammation eller malaria när sjukvården nu måste fokusera på coronavirusets spridning. Det rapporterar Ekot.

Redan före coronapandemin dog hundratals barn i Uganda varje dag i bland annat ovan nämnda sjukdomar. Landet har också ett svagt hälsosystem – och vissa invånare saknar helt tillgång till tvål och vatten i hemmet.

– Just nu är allt fokus på covid-19 och det är panik bland befolkningen och bland dem som arbetar i vården, säger Peter Waiswa, professor och expert på barnadödlighet i Uganda.

Igår 16:30
Läs mer om Coronaviruset