Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström höjer bucklan. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
NHL 17/18

Bäckis seger: ”Belöning för lång och trogen tjänst”

De svenska sportskribenterna gläds med Nicklas Bäckström för hans och Washington Capitals Stanley Cup-seger.

Dagens Nyheters Sven Gustavsson skriver att många i hockeysverige unnar Bäckström titeln efter elva år i NHL. Han konstaterar också att Bäckström nu inte längre återfinns i kategorin ”svenskar som varit nära och man önskar skulle få vinna”, där man bland annat hittar Mats Sundin, Börje Salming och Daniel Alfredsson.

Expressens Gunnar Nordström skriver att det var stort att se den 30-årige ”Bäckis” lyfta bucklan på isen, som belöning för lång och trogen tjänst i en klubb som aldrig tidigare vunnit en mästartitel.

”Ni vet hur snacket gått genom åren. Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström har kört fast i NHL-slutspelet. Inte varit bäst när det har gällt”, skriver Nordström för att sedan ändå konstatera att ”i år var duon det”.

Läs mer

Toppnyheter

Utrikesminister Ann Linde. TT
Coronavirusets spridning

Linde: Har kontakt med ett 15-tal svenskar i Wuhan

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att Utrikesdepartementet har kontakt med ett 15-tal svenskar i coronavirusets centrum, miljonstaden Wuhan.

Tidigare på tisdagen meddelade EU-kommissionen att EU-medborgare kommer att flygas hem från staden. Men Linde kan inte svara om svenskar kommer att innefattas.

– Det här handlar ju om att EU har aktiverat sin civilskyddsmekanism och vi undersöker just nu om det även gäller svenskar, säger hon.

UD avråder sedan ett par dagar svenskar att resa till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

37 min
En marknad i Wuhan. Xiao Yijiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Viruset började spridas redan i höstas

Epidemin med coronaviruset började sannolikt redan i oktober-november förra året. Det säger Daniel Lucey, professor i infektionssjukdomar vid Georgetown University Medical Center, till Svenska Dagbladet.

Han säger till tidningen att han blev mållös när han läste de kinesiska forskarnas studie om viruset, som presenterades i The Lancet häromdagen:

– Där konstateras att det fanns bekräftade fall redan den 1 december förra året – och utan några kopplingar till den fisk- och skaldjursmarknad som viruset misstänks ha spridits ifrån, säger Lucey.

Kina bekräftade det nya coronaviruset hos sjuka den 9 januari i år.

2 min
Recensioner av tv-serien ”Chernobyl” översvämmade plötsligt den kinesiska plattformen Douban. TT
undefined

”Chernobyl”-kritik i Kina duckar regimens censur

Den kinesiska staten får utstå stark kritik i sociala medier, trots regimens hårda kontroll av innehållet, rapporterar New York Times.

– Den som får sin information om coronavirusets spridning i officiella kanaler får en helt annan bild än på sociala medier, säger forskaren Xiao Qiang vid University of California, Berkley, till tidningen.

Kritikerna använder sig av påhittiga metoder för att undvika statens censur och kritisera hanterandet av utbrottet. Den kinesiska plattformen Douban svämmades plötsligt över av användarrecensioner av tv-serien ”Chernobyl”:

”När som helst, i vilket land som helst, är det alltid samma sak. Mörka allt”, skriver en användare.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Protester vid Israels barrikad mot Gaza.  MOHAMMED ABED / AFP
Reaktioner på Trumps fredsplan

Palestina fördömer Trumps fredsplan: ”Kommer att gå till historiens skräphög”

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas kallar Trumps fredsplan för en ”konspiration” och säger i en första kommentar att ”Jerusalem inte är till salu” vid en presskonferens, rapporterar Al Jazira.

En talesperson för Palestinas presidenten parti Fatah sa också att planen kommer gå ”till historiens skräphög”, skriver Reuters. Talespersonen sa vidare till palestinsk tv att Trump försöker använda planen för att skifta fokus bort från riksrättsprocessen mot honom på hemmaplan.

Palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, kallar planen för ”aggressiv”.

EU säger i ett uttalande att unionen är fortsatt engagerade i att ta förhandla fram en fredslösning.

2 tim
Protester mot Trumps plans har redan utbrutit.  AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Palestinska grupper håller krismöte efter Trumps plan

Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh uppmanar omvärlden att bojkotta den fredsplan som USA och Israel presenterat vid en presskonferens.

Även den palestinska, islamistiska Hamasrörelsen i Gazaremsan fördömer planen. De två rivaliserande palestinska grupperna, Hamas och det palestinska styret Fatah, håller ett krismöte i en ovanlig markering om enighet.

Palestinas president Mahmoud Abbas väntas inom kort hålla en presskonferens.

2 tim
MUHAMMAD HAMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandade reaktioner från omvärlden: ”Ett seriöst förslag”

Storbritannien kallar USA:s och Israels fredsplan för konflikten mellan Israel och Palestina ”ett seriöst förslag”, rapporterar AFP. Iran kallar i stället planen för ”århundradets förräderi” och Turkiets regering menar att den är dödfödd. Den libanesiska rörelsen Hizbollah säger Trumps plan ”utraderar det palestinska folkets rättigheter” och kallar planen för ”skamlig”.

I Jordanien har polis samlats utanför den amerikanska ambassaden i Amman och på Gazaremsan bränner palestinier bildäck och ropar nedvärderande ramsor om Trump.

Egyptens reaktion är försiktig, landet säger att man noga ska gå igenom Trumps plan.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på Trumps fredsplan
Trumps USA Israel-Palestina-konflikten
Palestinska protester mot Trumps plan.  AHMAD GHARABLI / AFP
Trumps USA Israel-Palestina-konflikten

Israel stärkt av Trumps plan – ska rösta om annektering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar rösta redan på söndag om att annektera 30 procent av israeliska bosättningar på Västbanken, skriver Washington Post med hänvisning till en talesperson för Israels regering.

De områden som berörs fanns med i den fredsplan som Donald Trump presenterade på en gemensam presskonferens med Israels Benjamin Netanyahu på tisdagen.

USA har sagt att om Israel genomför en sådan omröstning kommer USA att se det annekterade området som en del av Israel.

39 min
Benjamin Netanyahu och Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump föreslår palestinsk stat – erkänner befintliga israeliska bosättningar

USA:s president Donald Trump presenterar sin länge omtalade fredsplan för Israel och Palestina vid en presskonferens tillsammans med Israels Benjamin Netanyahu.

– I dag tar Israel ett stort kliv mot fred, säger Trump och kallar avtalet för ett ”historiskt genombrott”. Trump tackar Netanyahu för hans mod i att gå framåt mot fred.

Planen innehåller en palestinsk stat och ett stopp för bosättningar under fyra år. Samtidigt erkänner USA vissa Israel-kontrollerade delar av Västbanken som tillhörande Israel. Fredsplanen kräver också att palestinierna tar flera steg mot självstyre för att bosättningsstoppet ska realiseras.

Palestinierna har på förhand fördömt uppgörelsen.

4 tim
Jerusalem  RONEN ZVULUN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dubbla budskap om Jerusalem i Trumps fredsplan

När Donald Trump presenterade en fredplan för Israel-Palestina-konflikten var det oklart vilken roll den för båda parter viktiga staden Jerusalem ska spela.

Enligt medieuppgifter innehåller fredsplanen en uppgörelse där östra Jerusalem blir en del av en palestinskt stat. Vid den presskonferens där Donald Trump och Israels Benjamin Netanyahu presenterade planen sa Trump i stället att Jerusalem ska förbli Israels odelade huvudstad.

Enligt israeliska medier ska östra Jerusalem vara palestinskt om palestinierna ”når en nivå där de kan ses som en stat”.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Morgan Johansson (S), Jimmie Åkesson (SD). TT
Svenskt mottagande

Åkesson: ”Hela Sverige är ett utsatt område i dag”

Ebo-lagen debatterades när justitieminister Morgan Johansson (S) mötte SD-ledaren Jimmie Åkesson i en duell i Aktuellt. Detta med anledning av att flera kommuner försöker minska invandringen genom att peka ut hela kommunen som ett utsatt område. Johansson sa att regeringen skulle återkomma med ett besked om hur den ser på det här agerandet.

– Min uppfattning är att hela Sverige är ett utsatt område i dag, sa Åkesson

Men Morgan Johansson replikerade med att Åkesson ägnar sig åt skräckpropaganda.

– Arbetslösheten har inte ökat på det sätt vi trodde, statsfinanserna är i ordning, vi har möjlighet att sätta av pengar – då är det klart att Sverige är i ett betydligt bättre läge, sa han.

1 min
Arkivbild. Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals måste lämna migrationsboende

Från och med nästa vecka kommer omkring 400 personer få besked från Migrationsverkets om att de kommer behöva lämna myndighetens boende, rapporterar TT.

De flesta av dem är ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

Beskedet innebär att de ha tre dagar på sig att flytta ut.

Veronika Lindstrand Kant, avdelningschef för nationell samordning vid Migrationsverket, påpekar dock att myndigheten informerade alla berörda i november.

4 tim
Jimmie Åkesson och Paula Bieler TT
undefined

SD: Kommuner kan själva besluta om kvotflyktingar

Opinion Om Sverige ska ha ett flyktingmottagande alls under den närmaste tiden måste det bygga på väldigt låga nivåer och att kommunerna själva ber om att få ta emot kvotflyktingar. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler (SD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiet vill se ett system med ett maxtak baserat på nationell kapacitet, där nivån på mottagande avgörs av kommunernas förmåga och vilja att ordna mottagande.

”Regeringens höjda kvot och siffror om tusentals kvotmottagna varje år måste sättas i perspektiv till dagens situation, och där kan vi konstatera att Sverige redan nått sin gräns för länge sedan”, skriver Åkesson och Bieler.

Idag 12:34
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Vita husets rådgivare Pat Cipollone och Trumps privata advokat Jay Sekulow.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Trumps försvar avslutar: ”Avvisa åtalspunkterna”

Med orden ”avvisa de här åtalspunkterna” avslutade Donald Trumps advokater sitt försvar, rapporterar amerikanska medier.

Advokaten Jay Sekulow sa att man inte kan ställa en president inför riksrätt med ogrundade anklagelser.

I morgon går processen vidare till att senatorer får möjlighet att ställa uppföljande frågor och på fredag väntas en omröstning om ytterligare vittnen ska kallas.

18 min
John Kelly, arkivbild. Evan Vucci /AP/ TT
undefined

Trumps tidigare stabschef: ”Jag tror på John Bolton”

John Kelly, tidigare stabschef till president Donald Trump, tycker att John Bolton borde få vittna i riksrätten mot presidenten, skriver Sarasota Herald Tribune.

Det var under ett tal i Sarasota i Florida som den pensionerade Kelly fick frågan om delarna i Boltons kommande bok som rör påtryckningar i Ukraina och familjen Biden.

– Om John Bolton säger så i boken tror jag på John Bolton, sa Kelly.

Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare till Trump, arbetade tillsammans med Kelly i Vita Huset. Kelly, som slutade i januari 2019, beskriver Bolton som ”hederlig”.

3 tim
Demokraterna vill kalla fler vittnen. Här senator Elizabeth Warren. MANDEL NGAN / AFP
undefined

NYT: Trump väntar sig nya vittnen i riksrättsåtalet

President Donald Trump tror att det är allt mer sannolikt att fler vittnen kommer att kallas i riksrättsåtalet mot honom, enligt flera personer som talat med presidenten. Det rapporterar New York Times.

Enligt källorna tror Trump att sannolikheten ökat efter att ett utdrag från förra nationella säkerhetsrådgivaren John Boltons kommande bok läckt ut. Där skriver Bolton att Trump höll inne militärt stöd för att försöka pressa Ukraina att göra Trump politiska tjänster.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Färjestad bytte in målvakten Arvid Holm inför tredje perioden. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SHL 19/20

Målfest i Jönköping när HV71 slog Färjestad

HV71 tog andra raka segern när Färjestad besegrades med hela 8-4 på tisdagskvällen.

Hemmalaget inledde med hård press, men det var värmlänningarna som gjorde första målet när Oscar Bäck vann pucken och avslutade iskallt efter bara drygt två minuter.

HV71 kvitterade dock kort därpå genom Alexander Bengtsson och därefter gick det undan. När andra perioden var slut ledde HV71 med 6-2.

I sista akten lyckades Färjestad väcka liv i matchen genom att reducera två gånger om. Men närmare än så kom man inte och siffrorna slutade 8-4 efter att hemmalaget gjort två mål i öppen kasse.

Kvällens resultat innebär att Färjestad nu har förlorat fem matcher i rad.

3 min
Malmös Oscar Alsenfelt spikade igen och tog samtliga av Brynäs 32 skott. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Alsenfelt höll nollan när Malmö tog storseger

Malmö-målvakten missade två matcher efter att ha fått en smäll mot huvudet mot Djurgården. Men på tisdagskvällen var Oscar Alsenfelt tillbaka och stod för en storartad insats.

32-åringen spikade igen och räddade samtliga 32 skott från bortalaget Brynäs.

Matchen såg länge ut att bli en målsnål historia – när två perioder var spelade stod det blott 1-0 till hemmalaget efter mål i power play av Lars Bryggman tio minuter in i första akten.

Men under slutperiodens sista tio minuter lossnade det rejält för Malmö som drog ifrån och vann med 5-0 efter mål av Fredrik Händemark, Johan Olosfsson, Jesper Jensen Aabo och Axel Wemmeborn.

5 min
Läs mer om SHL 19/20
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) TT
Sverige och klimathotet

”Lövin har nationalistisk syn på klimatpolitiken”

Ulf Kristersson (M) känner sig påhoppad efter att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) sagt att Moderaterna har en ”helt föråldrad inställning” då partiet vill avskaffa flygskatten och i stället satsa på klimatkompensation, skriver Dagens Nyheter.

– Isabella Lövin gör sig ofta till tolk för en väldigt provinsiell, nästan nationalistisk syn på klimatpolitiken – där tycker vi helt enkelt olika, säger Kristersson till tidningen.

Kristersson menar att Lövin enbart är intresserad av insatser i Sverige ”oavsett om de skulle göra större nytta eller inte utomlands”.

2 tim
Isabella Lövin.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Viktigaste åtgärden är att företag ställer om

Klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att den så kallade CCS-tekniken, som konjunkturrådet tror skulle kunna halvera utsläppen, bör ses som ett komplement till de svenska klimatmålen.

De viktigaste klimatåtgärden är att företag ställer om och minskar sina utsläpp, anser hon.

– Att släppa ut koldioxid till en hög kostnad, och sedan stoppa tillbaka den till en hög kostnad, det är inte lösningen, säger hon till Aftonbladet.

Idag 09:42
Arkivbild på industrianläggning  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Infångad koldioxid kan få ner utsläpp: ”Teknik finns”

Sveriges totala utsläpp skulle kunna halveras genom en teknik där koldioxid fångas in och lagras. Det slår konjunkturrådet fast i en ny forskningsrapport där man riktar kritik mot regeringens klimatpolitik, skriver Aftonbladet.

Om de svenska industrianläggningar som står för de största utsläppen utrustas med den så kallade CCS-tekniken kan koldioxid fångas in och komprimeras för att sedan transporteras till en lagringsplats. Flera tidigare projekt inom området har dock lagts ner.

– Tekniken finns, det är en fråga om att ge ekonomiska förutsättningar, säger John Hassler, professor i nationalekonomi och ordförande för Konjunkturrådets rapport till tidningen.

Forskarna bakom rapporten är dock eniga om att utsläppen trots detta måste fortsätta minska för att klimatmålen ska kunna nås.

Idag 09:13
Läs mer om Sverige och klimathotet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund