Baguetten blir kulturarv
Det Parisbaserade FN-organet Unesco listar den franska baguetten som ett kulturarv, skriver flera medier. På så vis vill Unesco skydda ”hantverkskunnandet och baguettekulturen”, rapporterar Reuters.
Även om den franska baguettekonsumtionen sjunker bakas fortfarande omkring 16 miljoner bröd om dagen i landet, enligt en undersökning från 2019.
På Unescos lista över immateriella kulturarv finns sedan tidigare omkring 600 traditioner från över 130 länder.
bakgrund
Baguette
Wikipedia (en)
A baguette (; French: [baɡɛt] (listen)) is a long, thin type of bread of French origin that is commonly made from basic lean dough (the dough, though not the shape, is defined by French law). It is distinguishable by its length and crisp crust.
A baguette has a diameter of about 5 to 6 centimetres (2–2+1⁄2 inches) and a usual length of about 65 cm (26 in), although a baguette can be up to 1 m (39 in) long.
In November 2018, documentation surrounding the "craftsmanship and culture" on making this bread was added to the French Ministry of Culture's National Inventory of Intangible Cultural Heritage. In May 2021, France submitted the baguette for UNESCO heritage status.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen